Uw film van het jaar - 2020 - VTM - Freek Braeckman en Alexander De Croo Beeld VTM
Uw film van het jaar - 2020 - VTM - Freek Braeckman en Alexander De CrooBeeld VTM

tv-tips'Uw film van het jaar'

Het coronajaar van Freek Braeckman: ‘Ach, zoals we elkaar stonden binnen te doen’

Noud Jansen

Hét thema van het door hem gepresenteerde VTM-jaaroverzicht (dat – très VTM – ‘Uw film van het jaar’ is komen te heten) heeft nieuwsanker Freek Braeckman aan den lijve mogen ondervinden: in maart was hij een tijdlang buiten strijd door een coronabesmetting. Daar is hij nu, negen maanden later, nog altijd niet voor de volle 100 procent van hersteld.

FREEK BRAECKMAN «Echt ziek ben ik gelukkig niet geweest, maar mijn reukvermogen is een half jaar lang wel volledig weggeweest. Sinds een tijdje is het terug, maar de geuren klóppen gewoon niet meer.

»Ach, mij zul je niet horen klagen, iedereen ondervindt wel ergens een probleem door de coronacrisis. Vandaar ook de titel van ons jaaroverzicht: het nieuws is andere jaren iets waar je wel een mening over hebt, maar dat zelden je eigen huis binnenkomt. Nu zijn we allemaal betrokken partij. Om maar te zeggen: zelfs Sophie Wilmès, tot voor kort nog premier, heeft op intensive care gelegen.»

HUMO Jij hebt haar geïnterviewd voor ‘Uw film van het jaar’.

BRAECKMAN «Ja, de beelden van het jaar worden afgewisseld met gesprekjes met allerlei ‘mensen van 2020’, van Adil El Arbi, die de best lopende Hollywoodfilm van 2020 heeft gemaakt, tot een ventje van 10 of 11 jaar dat een toespraak heeft gegeven op de begrafenis van zijn aan corona overleden opa. ’t Zijn gesprekken van het soort dat we dit jaar pas goed hebben leren kennen: al wandelend, en af en toe zittend op een bankje, ver genoeg van elkaar. Telkens lieten we ook een drone overvliegen, om een luchtbeeld van het geheel te maken.»

HUMO Onder het motto ‘Het is eens wat anders’?

BRAECKMAN «Welja, sowieso is het een apart jaaroverzicht geworden, om de eenvoudige reden dat het een apart jaar was. Aanvankelijk was het onze bedoeling om een klassiek jaaroverzicht te maken, een soort ‘Wikipedia 2020’, maar we kwamen er al snel achter dat dat geen goed idee was – tenzij we een 112-delige dvd-reeks wilden maken, dan. Werkelijk alles, van de Black Lives Matter-beweging tot de Amerikaanse verkiezingen en van de Belgische regeringsformatie tot de explosie in de haven van Beiroet, stond dit jaar in de schaduw van de collectieve emotie die de nog altijd voortdurende pandemie heeft losgemaakt. En ook de beelden van vóór die tijd – ik heb het over januari en februari – kun je niet meer los van corona bekijken. Hoe we elkaar op 1 januari nog gewoon stonden binnen te doen, om ’s lands jongste partijvoorzitter te citeren, op de Grote Markt van Brussel of Antwerpen: ’t is bijna nostalgie.»

HUMO Valt er ook nog iets positiefs te vertellen over dit rampjaar?

BRAECKMAN «Heel zeker, ja: er was uitzonderlijk veel solidariteit en creativiteit. Dat zullen we uiteraard ook laten zien in ‘Uw film van het jaar’, anders kun je net zo goed meteen de kerstverlichting opbergen en de fondue terug op zolder zetten. Kerst blijft kerst, hè.»

Uw film van het jaar
VTM, woensdag 23 december, 21.25

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234