Fair Trade Beeld Streamz
Fair TradeBeeld Streamz

tv-tips'Fair Trade'

Het eerlijke handeltje van Peter Van Den Begin: ‘Fijn om bovenaan het gangsterlijstje te staan’

Noud Jansen

Een goeie titel is het halve werk: ‘Fair Trade’, een nieuwe, bijwijlen behoorlijk gortige flikkenserie, gaat over twee hoorbaar Antwerpse agenten (gewezen tortelduifjes Kevin Janssens en Ella-June Henrard) die via een ruilhandeltje met een schimmige autodealer aan de andere kant van de wet belanden. Voor die laatste rol komt men niet bij Jelle Cleymans uit, natuurlijk.

PETER VAN DEN BEGIN «Als acteur heb ik het geluk om voor heel uiteenlopende rollen te worden gevraagd, van de koning der Belgen in ‘King of the Belgians’ tot de morsige Jean Van Hoof in ‘Studio Tarara’. Maar zo'n gangsterachtige figuur met een zwaar Antwerps accent, dat ligt me nu eens altijd. Zeker wanneer het scenario van de hand van Marc Punt is: hij heeft de gave om het soort geestige en spitse dialogen te schrijven die me als gegoten zitten - ik vermoed dat hij aan mij denkt terwijl hij ze aan het schrijven is. Als Marc een gangster nodig heeft, sta ik bovenaan zijn lijstje: dat is al zo sinds ‘Matroesjka’s’, en dat is fijn. Niet in de laatste plaats omdat hij weet hoe hij zijn crew moet verzorgen: het eten op de set is altijd voortreffelijk.»

HUMO Je personage heet Patrick, maar iedereen noemt hem Paternoster.

VAN DEN BEGIN «Klinkt toch goed voor een Patrick die zich in de onderwereld begeeft? Het slaat ook op zijn schijnheiligheid, denk ik, want hij weet wel wanneer hij de schijn moet ophouden. Niet dat Patrick een echt grote crimineel is, maar 't is wel iemand die ervan geniet om in de onderwereld te vertoeven.»

Fair Trade Beeld Streamz
Fair TradeBeeld Streamz

HUMO Hij geniet ook zichtbaar van zijn talrijke seksuele avontuurtjes.

VAN DEN BEGIN «Dat duidt het personage, zullen we maar zeggen: 't is Patrick ten voeten uit. Net als zijn typerende sarcastische humor. Het enige mindere aspect aan de rol was dat ik vaak nogal dikke jassen en zware rolkraagtruien moest dragen, en dat het gros van de opnames in de zomer plaatsvond - het was vaak bloedheet in die garage.»

HUMO Voor de eerste keer in je dertigjarige carrière stond je met je echtgenote op de set, Tine Reymer. Lastig om je werk niet mee naar huis te nemen?

VAN DEN BEGIN «Dat viel eigenlijk nog goed mee. Aanvankelijk hadden we wel wat schrik voor onze eerste scène samen, waarin zij haar opwachting maakt als mijn advocate. 't Is natuurlijk best vreemd om ineens geschminkt en in kostuum tegenover elkaar te zitten, met een camera en een spot erop. Daarom hebben we die scène de avond voordien al eens thuis proberen te spelen, maar dat werkte voor geen meter: al na anderhalf woord kregen we de slappe lach. Geen probleem, dachten we, we zien morgen wel hoe het loopt. En kijk: de eerste take was meteen de goeie.»

HUMO Het zou een kinky rollenspel kunnen zijn: de crimineel en zijn advocate.

VAN DEN BEGIN (lacht) «Bij dezen is de spin-off gepitcht. Bel Marc op en zeg dat je begint te schrijven!»

FAIR TRADE
Vanaf 14 september op Streamz

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234