Carice van Houten (centraal) in ‘Red Light’. Beeld Streamz
Carice van Houten (centraal) in ‘Red Light’.Beeld Streamz

TELEVISIE★★★½☆

Het eerste anderhalf uur van ‘Red Light’ bevatte genoeg spanning, sfeer en sterke scènes om uit te kijken naar het vervolg

Het populairste contactberoep op de Vlaamse televisie is zonder twijfel de prostitutie, een wereld die de afgelopen jaren een hoofd- dan wel bijrol speelde in onder meer ‘13 Geboden’, ‘Chaussée d’Amour’ en ‘Matroesjka’s’.

Stefaan Werbrouck

Deze recensie bevat kleine spoilers uit aflevering twee van ‘Red Light’

Met ‘Red Light’ komt er nog een dramareeks bij die zich afspeelt in de hoerenbuurt, in dit geval die van Antwerpen en die van Amsterdam. Daar ligt het speelterrein van Ingmar Leka, eigenaar van stripclub Tropicana, pooier en een mensensmokkelaar met een interesse voor de voormalige Oostbloklanden die weinig te maken heeft met de ongerepte natuur daar. Leka deelt met Ray Van Mechelen uit ‘Matroesjka’s’ niet het sappige Antwerpse accent maar wel het nietsontziende, erg gewelddadige karakter: in de eerste twee afleveringen – de enige die op voorhand te bekijken waren – heeft hij al een concurrent, een werkneemster én zijn vriendin hardhandig aangepakt.

Die vriendin van Leka, tevens zijn ‘tophoer’, is Sylvia (Carice van Houten), een vrouw op een kruispunt in haar leven. Op haar veertigste is ze fin de carrière, zoals een politieagent tijdens een ondervraging niet nalaat op te merken, en ook haar relatie met Leka vertoont genoeg barsten om zich af te vragen of hij haar loyaliteit nog wel waard is. Voorlopig verkiest Sylvia weliswaar nog steeds het comfort van een bestaan aan zijn zijde boven een onzekere toekomst zonder hem, maar het is duidelijk dat de twijfel steeds harder zal toeslaan. En ook dat Sylvia’s keuzes een impact zullen hebben op het leven van de twee andere vrouwelijke hoofdpersonages in ‘Red Light’: operazangeres Esther (Halina Reijn), wier man verdwijnt na een bezoekje aan Sylvia, en rechercheur Evi (Maaike Neuville), die tijdens het onderzoek naar de dood van een jonge Roemeense prostituee de wereld van Leka binnendringt.

Of de verhalen van Sylvia, Esther en Evi tot een bevredigend einde zullen kunnen worden gebracht, is op basis van twee afleveringen moeilijk te zeggen, maar het eerste anderhalf uur van ‘Red Light’ bevatte alvast genoeg spanning, sfeer en sterke scènes om uit te kijken naar het vervolg. Hoe Ingmar (Geert Van Rampelberg, veel geloofwaardiger hier dan in ‘Black-out’) en Sylvia bijvoorbeeld bij het begin arm in arm door de hoerenbuurt liepen en hier en daar met een tikje op een raam of een kort bevel hun troepen bij de les hielden, was erg knap, een bijna woordeloze introductie waarin je als kijker heel veel meekreeg over hun relatie tegenover elkaar en hun werknemers. Hetzelfde gold voor de scène waarin Sylvia met een jonge prostituee naar de dokter ging om een abortus te laten uitvoeren, een ingreep die even routineus verliep als een bezoekje aan de bank voor de rekeningafschriften. ‘Red Light’ toonde zich op zulke momenten een serie waarin heel veel zorg is besteed aan de details, en als die zo goed kloppen, volgt de rest meestal ook wel.

Red light - nieuwe serie Streamz Beeld Maarten De Bouw
Red light - nieuwe serie StreamzBeeld Maarten De Bouw

Het enige voorbehoud dat ik had, was bij Evi, die net als Sylvia en Esther een hoop problemen op haar bord heeft gekregen, met voorop een ongelukkig huwelijk en een moeilijke verhouding met alcohol. De politieagente die met persoonlijke demonen kampt, is de afgelopen jaren iets te vaak opgedoken op tv om nu nog te kunnen verrassen, en zeker toen Evi al in de tweede aflevering tijdens een verjaardagsfeestje voor haar kind weer aan de fles ging, vond ik het jammer dat de makers niet gewoon hadden geopteerd voor een rechercheur die goed is in haar werk en voor de rest niet al te veel sores aan haar hoofd heeft. Desondanks ben ik erg benieuwd op welke plekken zij en ‘Red Light’ de volgende weken zullen uitkomen, en dat is een emotie die me wanneer het Vlaamse fictie betreft nu toch ook weer niet zo vaak overvalt.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234