null Beeld Play 4
Beeld Play 4

kijktip'De mol'

Het geheim achter het gezicht van ‘De mol’: ‘Hoezo, jullie verklappen al wie het is?’

Vincent Van Peer

Het was even schrikken toen we onlangs de televisie aanknipten en geconfronteerd werden met een tronie die ons een raar gevoel in de buik gaf: dat risico loop je nu eenmaal als Ben Weyts op de buis komt. En dan was er nog de trailer van ‘De mol’! Het programma was nog niet begonnen of we zagen de saboteur al open en bloot in de lens kijken: ‘Ik ben de mol.’ Dat kon toch niet? Wie of wat is die schimmige figuur met zijn brede, zwarte hoed? Pjotr Wolfs, creatieveling bij Play4, weet er meer over.

PJOTR WOLFS «Ik verzorg nu voor de derde keer de campagne van ‘De mol’. De moeilijkheid is telkens dat je moet communiceren over een figuur die je op geen enkele manier mag tonen. Speciaal voor deze feesteditie wilden we de mol wél in de schijnwerpers zetten: door één gezicht te maken waarin alle gezichten van de kandidaten verwerkt zijn, dus ook dat van de mol.

»Eerst wilden we daar deepfaketechnologie voor gebruiken – we hebben zelfs aangeklopt bij expert Chris Umé, die hoge ogen heeft gegooid met zijn Tom Cruise-deepfakes en nu voor Netflix en HBO werkt. Maar dat bleek veel te complex: per kandidaat zou het drie weken in beslag nemen, zelfs voor ‘De mol’ is dat wat overdreven. We zijn dan maar op een artisanaal alternatief overgeschakeld: we hebben beelden van alle kandidaten op elkaar gemonteerd en van elke kandidaat één onderdeel gebruikt – een wenkbrauw, de kin, de mond... Wat je in de trailer ziet, is één grote puzzel.»

HUMO Hoeveel tijd is erin gekropen?

WOLFS «Ettelijke uren! Om het totaalbeeld te doen kloppen, moesten de kandidaten elke beweging en elke houding op elkaar afstemmen. De belichting, de styling en de make-up moesten bij elke kandidaat precíés hetzelfde zijn, tot de knopen van hun vest en de stand van de hoed toe. Anders zou het niet werken.»

HUMO Bleek elke kandidaat daar even bekwaam in?

WOLFS «We hebben gemerkt dat niet iedereen een even goeie acteur is (lachje). Ook de voice-over was moeilijk. Die moest iedereen op exact dezelfde manier en toon inspreken, wat voor Jens aartsmoeilijk bleek. Zelfs zijn properste Algemeen Nederlands klonk nog altijd als sappig West-Vlaams.

»We hebben drie verschillende figuren samengesteld en het beeld gekozen waar we zelf het ongemakkelijkst van werden: ‘Er is iets mis mee, maar wát?’ (lacht) De lakmoesproef was de preview voor mijn familie. De eerste reactie was: ‘Hoezo, jullie verklappen al wie de mol is?’ En de tweede: ‘Nee, er is toch iets raars met dat gezicht.’ Dát effect wilden we.»

HUMO Weet jij wie de mol is?

WOLFS «Nee, dat weten alleen de mensen die mee op reis gaan, en ik was niet uitgenodigd.»

HUMO Dan dringt een gokje zich op.

WOLFS «Dat vind ik moeilijk, vooral omdat niemand me lijkt te willen geloven als ik zeg dat ik niets weet. Zelfs mijn vrienden en familie vertrouwen me niet.»

HUMO Ik zal toch moeten aandringen.

WOLFS «Welaan dan, op de redactiepronostiek heb ik mijn geld ingezet op de sympathieke Emanuelle. Nu maar hopen dat zij het níét is, anders gelooft niemand mij nog (lacht).»

De mol
Play4, zondag 3 april, 19.55

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234