null Beeld

tv-tips'Borneo - Earth's ancient Isle'

Het gevleugde leven op Borneo: ‘Een vogelsoort met paranormale gaven!’

Borneo is een prachtig eiland waar wij, als het niet zo afgelegen was, op een herfstige zondagmiddag graag zouden gaan wandelen. Je kunt er orang-oetans aaien, surfen op de rug van zeeschildpadden, bergbeklimmen en overnachten in traditionele long houses die zo authentiek zijn dat het lijkt alsof ze door Maisons du Monde werden bemeubeld.

Hugo Matthysen

Ook voor vogelspotters is het eiland een topbestemming. Heel wat soorten komen enkel voor op het geheimzinnige eiland, en ze doen kunstjes die weinig andere bepluimden hen kunnen nadoen.

HUMO Wat is de fascinerendste vogel die je op Borneo kunt aantreffen?

PROF. E. VAN CLEEF (vogelkenner) «Voor mij is dat de aalbruistabletscholver. Het is een dier dat leeft van vinnige visjes in snelstromende riviertjes, en die zijn moeilijk te vangen. De aalbruistabletscholver heeft daar wat op gevonden. De hele voormiddag kauwt hij op hennepbladeren. Als het tijd wordt voor het middageten, dropt hij zijn uitwerpselen in de rivier. Merkwaardig is, zeker voor een vogel, dat het keutels betreft die dezelfde werking hebben als bruistabletten: ze lossen snel op in het water, en daarbij komen stoffen vrij waar die vinnige visjes tegelijk suf en vrolijk van worden. De aalbruistabletscholver vliegt vervolgens een paar kilometer stroomafwaarts, waar hij op een tak net boven het wateroppervlak zit te wachten tot zijn lunch loom en lacherig komt aangedreven. En dan is het smullen, natuurlijk.»

HUMO Wordt zo'n vogel zelf niet high van al die hennep?

VAN CLEEF «Dat gebeurt weleens. Af en toe valt er eentje van zijn tak en verzuipt. Die ongeluksvogel wordt dan een paar kilometer verder door een soortgenoot met veel plezier opgevreten, want een menu van alleen maar vinnige visjes gaat snel vervelen.»

HUMO Zijn er nog interessante vogels op Borneo?

VAN CLEEF «De truweelspatarend vertoont ook zeer opmerkelijk gedrag. Het is de enige diersoort met paranormale gaven. Hij voedt zich met de Javaanse stinkmarter, die boven de boomgrens leeft. Als de truweelspatarend vanuit zijn hoge vlucht zo'n stinkmarter opmerkt, richt hij zijn dwingende blik op de prooi. De arme stinkmarter wordt dan door telekinetische krachten de lucht in geslingerd, soms wel driehonderd meter hoog, tot in de bek van zijn belager.»

HUMO Kan die marter zich daartegen verdedigen?

VAN CLEEF «Er zijn er die door natuurlijk selectie geleerd hebben een kruisteken te maken als ze zo'n arend zien. In sommige gevallen laat de roofvogel de prooi dan voor wat ze is. Maar de meeste truweelspatarenden zijn ongeletterde hindoes, die niet eens weten waar het kruisteken op slaat.»

HUMO Komt u vaak op Borneo?

VAN CLEEF «Ja, maar in het hooggebergte zien ze mij niet meer. Ik ben roodharig, en tijdens mijn laatste expeditie werd ik door zeven truweelspatarenden abusievelijk voor een gigantische stinkmarter gehouden. Die arenden besloten samen te werken, en ik begon langzaam maar onverbiddelijk omhoog te zweven. Gelukkig konden mijn mede-werkers mij nog net bij de benen grijpen. Ze hebben met zijn drieën hard moeten trekken om mij op de begane grond te houden. Pas na tien minuten gaven die arenden het op.»

HUMO Wat vind je van onze nieuwe regering?

VAN CLEEF «Ik ben blij dat je die vraag stelt, want vanuit een ornitologisch standpunt kun je daar interessante opmerkingen over maken. Er zitten mensen van diverse pluimage in, en elke vogel zingt weliswaar zoals hij gebekt is, maar het is niet omdat je zo vrij bent als een vogel, dat je ook vogelvrij moet zijn. Integendeel zelfs, zou ik zeggen. Want in een vogelvrij gebied kun je onmogelijk de hoofdvogel afschieten, dan mag je al blij zijn dat je met een ei zit, want met alleen maar op plannetjes broeden kom je er niet. Boeiend, hè? Ja, ze zouden in duidingsprogramma's beter wat meer ornitologen laten aanschuiven in plaats van die vervelende politicologen en Wetstraatwatchers.»

HUMO Boeiend? Wel...

VAN CLEEF «Dat is alweer één van de talloze verdiensten van de ornitologie: ze heeft het woord ‘boeiend’ een nieuwe betekenis gegeven.»

HUMO Daar zijn we het alvast over eens.

Borneo - Earth's ancient Isle
Canvas, woensdag 14 oktober, 21.20

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234