Het Leven.doc Beeld Woestijnvis
Het Leven.docBeeld Woestijnvis

televisie★★★½☆

‘Het leven.doc’ is een koffiekransje waarbij er echt gepráát wordt

Binnenshuis volk ontvangen, onbevangen keuvelen, in alle hoeken van de kamer fluimen: iedereen mist het, maar het zijn er de tijden niet naar om zich naar ons goeddunken te schikken. En dus was het ook voor de talkshow, het uitgezakte familiefeest onder de tv-formats, geen grand-crujaar: niet alleen knipte ‘De wereld draait door’ in Nederland definitief het licht uit, maar ook het nooit veel deining veroorzakende ‘Vandaag’ werd op de schop gezet. ‘Dan,’ zuchtte Thomas Huyghe, de Ron Jeremy van het Vlaamse tv-gilde, ‘zal ik maar het gat opvullen’.

Vincent Van Peer

Ik lach er maar half mee. In één van de eerste afleveringen van ‘Het leven.doc’, het resulterende, met de gebruikelijke gezichten opgevulde en om onduidelijke redenen op VRT.NU geparkeerde Woestijnvis-aperitief, liet Huyghe al meteen twee pornoacteurs - ha ha - aanrukken om voor zijn neus écht van bil te gaan. Er zat een mop rond, maar bij het zicht van de schuifelende Huyghe bedacht ik me vooral hoe saai talkshows doorgaans zijn, en hoe dat nochtans geenszins een vereiste bleek. Ik werd er warempel een beetje blij van.

Het opzet van ‘Het leven.doc’: er dient een Word-bestand te worden opgemaakt vol levenswijsheid en andere onzin en daarvoor heeft Huyghe, met zijn 29 lentes nog steeds een beginner in het bestaan, hulp nodig van zijn tafelgasten. Het resultaat is een koffiekransje waarbij er echt gepráát wordt: for better or worse, er is geen keurslijf met vaste rubriekjes of lullig door het scherm hossende sidekicks, alleen 24 ruim bemeten thema’s en, toegegeven, nu en dan een tussenfilmpje. Elke aflevering gaat over banale zorgen - het huishouden, ouder worden, seks... - én belangrijker Dingen Des Levens, à la verkleedfeestjes en masturberen in bad. Voor de connaisseur: Erik Van Looy blijkt fan van geen van beide.

Dat raap je hier: faits divers en goeie quotes (Stijn Van de Voorde: ‘slowen is flirten met de grens van aanranding’), en af en toe iets om over na te denken. Roddels ook: actrice Mieke De Groote was eerst samen met de bróér van haar huidige man. Toen ze 12 was, had ze een vriend van 18 (‘vroeger was dat allemaal niet zo erg’) en later was ze ook nog samen met zíjn broer. Ik weet niet of Huyghe zulks lospeutert met zijn superieure interviewskills, maar hij is alleszins zo beleefd dat mensen zijn zogezegd-onschuldige beledigingen onthalen met een schouderklop en een lolly. De meest memorabele overpeinzing kwam van Margriet Hermans, over een trio: ‘Dat was nooit zo leuk als met twee, want je denkt al snel: ‘Oei, nu ben ik die vergeten te vingeren!’’

'Het leven.doc' Beeld vrt
'Het leven.doc'Beeld vrt

Steelt de show: Huyghes fruitige compagnon de route, actrice Katrin Lohmann, die hem bijstond met op het internet geraapte weetjes en méér. Haar vader bleek twee vrouwen te hebben gehad maar geen deodorant; te kapitalistisch. Ze verhuisde op haar 16de naar Zimbabwe en was samen met een kleptomaan. Een andere ex karatetrapte ze in het gezicht. Tot op de dag van vandaag verwerkt ze ‘de lasso’ in haar dansmoves. Als het uiteindelijke, door Johan Sebastiaan Stuer gepende Word-bestand volledig wil zijn, dan hoort het minstens een lofzang aan haar adres te bevatten.

Nog dit: het lijkt enigszins gemeen om een talkshow in de steigers te zetten die, op wat voor bescheiden manier ook, wérkt en om dan meteen Danira uit te nodigen. Gelukkig leek zij niet af te zien van haar aanwezigheid, en het leven (‘.doc’ or otherwise) al helemaal niet.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234