Het Leven.doc - Thomas Huyghe - Katrin Lohmann Beeld VRT
Het Leven.doc - Thomas Huyghe - Katrin LohmannBeeld VRT

kijktip'Het leven.doc'

‘Het leven.doc’-lessen van Katrin Lohmann: ‘Otto-Jan Ham is een pathologische leugenaar’

Merkwaardige kunstgreep toch, om ‘Het leven.doc’ eerst anderhalf jaar op VRT NU te stallen, en pas daarna naar Canvas over te hevelen. Niettemin: goeie televisie, deze geestige, verfrissend ongedwongen, door Thomas Huyghe en vaste bijzit Katrin Lohmann in goede banen geleide talkshow over het leven in al zijn facetten.

Noud Jansen

KATRIN LOHMANN «Ik ben in ‘Het leven.doc’ terechtgekomen via Jan Eelen (in wiens series ze al meermaals meegespeeld heeft, red.): hij had me gevraagd of ik niet eens een testje wilde doen als gast van een nieuw praatprogramma. Ik had het een beetje verkeerd begrepen en had thuis gedegen research zitten doen over elk thema dat in die proefaflevering zou worden aangesneden – ik had zelfs een paar zelf uitgeprinte bundels meegenomen om zo nodig uit te kunnen citeren. Dat vonden ze bij Woestijnvis blijkbaar zo grappig dat ze op het idee kwamen om mij tot vaste sidekick te promoveren.»

HUMO Welk van de vele onderwerpen uit het programma – van alcohol tot ouder worden en van verkleedfeestjes tot smalltalk – is jou het meest bijgebleven?

LOHMANN «Liegen. Een fascinerend thema, vind ik, want iedereen wil altijd maar authentiek en eerlijk zijn, maar als het erop aankomt, wil niemand de waarheid zeggen. Dat wordt door onderzoek bevestigd en bleek ook uit het gesprek dat we er met de gasten van die dag over voerden. Otto-Jan Ham kwam er zelfs voor uit dat hij een pathologische leugenaar is, wegens een grote behoefte om andere mensen te plezieren.

»Het is ook iets cultureels. De gemiddelde Vlaming liegt bijvoorbeeld meer dan de gemiddelde Duitser. In Duitsland, waar ik ben opgegroeid, is het vrij normaal om tijdens een theatervoorstelling luidop ‘Boe!’ te roepen of de zaal uit te wandelen, of achteraf ronduit je mening te zeggen tegen de acteurs. Een Vlaming zou dat nooit doen. Ja, onder elkaar zullen ze wel zeggen dat het nergens op lijkt, maar nooit in iemands gezicht. Beetje hypocriet, vind ik.»

HUMO Geen leugen: wat mij betreft, ben jij dé ster van ‘Het leven.doc’.

LOHMANN (lacht) «Leuk dat je dat zegt, ik hoop dat je ’t ook opschrijft. Wat ik er tof aan vond, was de humor die Thomas erin bracht. Heel geestig ook dat Johan Sebastiaan Stuer uit alles wat er gezegd werd een gids voor het leven heeft gedistilleerd, als een soort parodie op al die zelfhulpboeken van tegenwoordig die je zeggen hoe je moet leven. Je kunt ’m nog altijd downloaden, zodat je ’m op moeilijke momenten in je leven kunt tevoorschijn halen: ‘Wat moet ik nu doen?’ (lacht)»

HUMO Is er eigenlijk sprake van een tweede seizoen?

LOHMANN «Jawel. Met mezelf opnieuw als sidekick zelfs. Maar we wachten eerst even af hoe dit eerste seizoen aanslaat op Canvas. Wie een tweede seizoen wil, moet dus kijken.»

Het leven.doc
Canvas, woensdag 27 april, 21.20

Dankzij Humo steekt er geen andere onzin in je broekzak. Download nu de app van Humo en ontdek de interessantste verhalen, grappigste cartoons en scherpste meningen. Klik hier.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234