null Beeld VTM2
Beeld VTM2

kijktip'André Hazes: Crossroads'

Het lijden van André Hazes Jr.: ‘De dag voor hij ging afkicken, dronk hij twee flessen wodka en snoof hij 8 gram coke’

In Nederland werd ervan gesmuld, en nu mogen ook wij het vijfdelige portret van Cheeru Mampaey over André Hazes Jr. tot ons nemen. De Antwerpse documentairemaakster, die al controverse opwekte met ‘OnlyFans: de naakte Vlaamse waarheid’ en ‘FIRE: vroeg op pensioen’, mocht er de Nederlandse zanger bijna twee jaar voor volgen.

Evelien Roels

CHEERU MAMPAEY «In Nederland wordt enorm veel over André geschreven. Is er een dag geen nieuws, dan verzinnen ze wel wat. Dat intrigeerde me. Eerst wees hij ons idee af, een paar maanden later nam zijn team toch contact op. De pandemie was net uitgebroken, en het plan was om André te volgen tot de voorbereiding van zijn traditionele grote eindejaarsconcert in de Ahoy in 2021.»

HUMO Het zou anders uitdraaien.

MAMPAEY «Inderdaad. Algauw viel me op dat André altijd zenuwachtig was. Eerst dacht ik: da’s wellicht gewoon zijn karakter. Maar het werd almaar heftiger. Hij begon meer te drinken en er kwamen bij zijn laatste optredens, zo ontdekte ik later, ook drugs aan te pas. Dat in ‘Tien om te zien’, in de zomer van 2021, was een echt dieptepunt.

»In Spanje zocht hij professionele hulp bij het afkicken. Achteraf vertelde hij mij dat hij de dag voor zijn vertrek twee flessen wodka had gedronken en 8 gram cocaïne had gebruikt. Dat is véél.

»In onze docu getuigt hij eerlijk over zijn verslaving. Over hoe hij zo diep zat dat hij dacht: als ik hieraan sterf, is het oké.»

HUMO Jullie hebben carte blanche gekregen?

MAMPAEY «Op geen enkel moment heeft hij ons beperkingen opgelegd, we mochten alles filmen en laten zien. Wanneer hij het nu moeilijk heeft, kan hij daar zelf naar terugkijken – en zien vanwaar hij gekomen is. Maar hij wilde andere mensen met problemen als de zijne ook inspireren om hun issues te trotseren.»

HUMO Ook zijn getroebleerde liefdesleven komt aan bod.

MAMPAEY «Het ene ging samen met het andere, hè. Drank en drugs leidden tot gekke beslissingen. Ook op dat vlak mochten we van André alles laten zien en met iedereen praten. Zijn enige voorwaarde was: iedereen moest eerlijk zijn. Er wordt al zoveel over hem geschreven dat niet waar is. Op een juice channel, zoals de populaire onlineroddelkanalen in Nederland genoemd worden, zie je hem bijvoorbeeld in een bar staan met een flesje bruiswater in de hand, met de boodschap: ‘André Hazes Jr. weer aan de drank!’ Hij gaat daar goed mee om hoor, maar het maakt de zaken er niet makkelijker op.»

HUMO Jullie zijn bevriend: hoe gaat het nu met hem?

MAMPAEY «Hij is iets meer dan anderhalf jaar clean, en hij wordt gesteund door de mensen uit zijn omgeving. Alles gaat goed, dus. Ik ben erg trots op hem.»

‘André Hazes: Crossroads’
VTM 2, dinsdag 23 mei, 21.50

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234