Koning Filip kan in Verviers zijn tranen niet bedwingen Beeld
Koning Filip kan in Verviers zijn tranen niet bedwingen

Televisie★★★☆☆

Het meest sprekende beeld van de dag van nationale rouw deden we niet op tijdens ‘Het journaal extra’ of ‘Terzake’

Her en der was het waterpeil gezakt, en was een zo mogelijk nog troostelozer beeld in de plaats gekomen. Onbeklimbare barricades van wrakhout, opgeworpen in een oogwenk maar op het eerste gezicht onmogelijk weer weg te ruimen. Een melange van have en goed, zonder onderscheid weg- en weer aangespoeld. Af en toe bleek er in zo’n berg puin na lang zoeken ook een mens te zitten, waarna het dodental weer bijgesteld moest. Een dag van nationale rouw leek op z’n plaats, waarbij ook de extra journaals niet konden uitblijven.

Tom Raes

Op de vele plekken des onheils waren de getroffenen, murw als ze waren, niet zo bezig met die minuut stilte te hunner ere, vernam je in dat journaal. ‘Vaak weten ze niet eens wanneer die precies plaatsvindt’, werd gemeld, waarop ik me iets te goed wist in te leven in de wanhoop van iemand die al een week geen nieuws meer vernomen heeft van een familielid terwijl op diens voormalige woonplaats, waar tot voor kort een huis stond, nu enkel een leeggespoelde huls achterbleef. Dat tijd en ruimte dan op slag rekbare begrippen worden, lijkt me nogal wiedes.

Voor het extra journaal had rouwexpert Manu Keirse plaatsgenomen in de studio naast Goedele Wachters, die van hem wou weten of zo’n minuut stilte dan wel zin had. ‘Als we dit niet deden als samenleving, dan leefden we niet samen’, was Keirses gevatte antwoord. De aanwezigheid van koning Filip in Verviers was ook waardevol als symbool, want een koning, als het even meezit, vertegenwoordigt tenslotte zijn volk. Jammer dat in de rest van het bulletin te zeer doorschemerde dat Wachters toch vooral tijd moest rekken tot de minuut stilte eraan kwam. De uiteindelijke liveverslaggeving ter plaatse was ook al niet veel soeps, wat me deed twijfelen aan het nut van een extra journaal ter gelegenheid van één minuut stilte als je die minuut daarbij niet afdoende weet te vatten. Temeer omdat een halfuurtje later het middagjournaal alweer begon.

Dan had ‘Terzake’ aanzienlijk meer te bieden. Klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele was te gast bij Annelies Beck. Zijn hart bloedde, liet de wetenschapper verstaan, maar verrast, dat was hij nu ook weer niet. Daarvoor waarschuwden hij en zijn confraters al een decennium te lang voor de gevolgen van de klimaatverandering, die, zo klaarde hij ook uit, hier duidelijk speelden. Warmere temperaturen zorgden voor meer waterdamp, en dus meer regen. En dan had je nog de kaduke straalstroom die ons ook al naar het leven stond. We konden betalen om onze voorzorgen te nemen, vatte Van Ypersele samen, of om puin te ruimen. Maar betalen zouden we hoe dan ook. Een reportage over de Amerikaanse moerasstaat Louisiana, die dagelijks één voetbalveld grond node afstaat aan de Golf van Mexico, toonde waar het heen leidt.

Het meest sprekende beeld van deze dag van nationale rouw deed ik niet op in ‘Terzake’ of een nieuwsstudio, maar moest ik tegen het lijf lopen op het web. Het betrof koning Filip de Eerste, die na de minuut stilte te Verviers, vanuit een camerahoek die het extra journaal ons ondanks hun liveverslaggeving toch wist te onthouden, de tranen uit de ogen wreef. Zijne Majesteit, in navolging van zijn gehavende koninkrijk, hield het niet droog. Zijn functie als vertegenwoordiger der Belgen indachtig, kon dat niet anders betekenen dan dat zijn volk meehuilde.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234