null Beeld � VRT
Beeld � VRT

kijktip'Uncle Martin'

Het reilen en zeilen van Martin Heylen: ‘De Amerikanen vertrouwden mij niet en haalden er de politie bij’

In het nieuwe ‘Uncle Martin’ trekt Martin Heylen dwars door de Verenigde Staten, op zoek naar zijn onbekende Amerikaanse familie, een reis die geregeld wordt onderbroken door kleine speurtochten naar goede koffie. Dat beide zoektochten met de nodige tegenslag verlopen, wordt halverwege de reeks pijnlijk duidelijk als we Heylen in een pompstation een fat free French vanilla cappuccino zien tanken.

Joris Bellwinkel

MARTIN HEYLEN «Dat was echt een dieptepunt. Gelukkig heb je in elk klein stadje in Amerika tegenwoordig ook uitstekende espressobarretjes waar je goede koffie kunt drinken, helemaal volgens de regels van de kunst gemaakt, inclusief hartje in het melkschuim.

»Ze zijn in Amerika trouwens ook gek op Belgisch bier, naar een Orval of Chimay hoef je nooit lang te zoeken.»

HUMO Belangrijker: de zoektocht naar uw Amerikaanse familie.

HEYLEN «Mijn vader is op zijn 3de met zijn ouders in Amerika gaan wonen en acht jaar later teruggekeerd. Mijn hele jeugd heeft hij mij onderhouden met cowboyverhalen over de halve wildernis waarin hij opgroeide op een farm in Michigan.

»Via de passagierslijsten van de Red Star Line ontdekte ik dat de nonkels en tantes van mijn vader destijds waren meegereisd vanuit België, maar in tegenstelling tot hem in Amerika zijn gebleven. Ik blijk daar dus nog een boel familie te hebben. Die wilde ik wel even opzoeken.»

HUMO Niet iedereen zat op uw komst te wachten.

HEYLEN «Amerikanen hebben het sowieso niet zo begrepen op strangers. En omdat ze voortdurend worden bestookt door televerkopers, zijn ze ook nogal wantrouwig. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om contact te leggen, maar sommige familieleden kregen we gewoonweg niet te pakken via mail of telefoon.

»Omdat iedereen wel op Facebook zit, heb ik op een gegeven moment gewoon een paar foto’s van familieleden afgedrukt en ben ik er de straat mee opgegaan in een Amerikaans dorpje. Hier in België zou dat geen probleem zijn – de dorpsbewoners zouden mij in de goede richting wijzen – maar in Amerika kwam het totaal verkeerd over. Ik werd onmiddellijk als verdacht sujet beschouwd en de politie kwam erbij.»

HUMO Gelukkig waren er ook ontroerende ontmoetingen.

HEYLEN «Ik wil er niet te melodramatisch over doen, maar als iemand aan de andere kant van de wereld je vastpakt en je voelt zó de warmte door je heen stromen, is dat een bijzonder gevoel: de vertrouwelijkheid van mensen die je nooit eerder hebt gezien, maar met wie je wel een familiale verbondenheid deelt. Dan zat ik na afloop zwaar ontroerd in de auto, en kon ik zelfs even niet meer rijden.

»De gastvrijheid en zorgzaamheid van veel mensen heeft me echt verrast, ik werd onmiddellijk aanvaard als familielid. Dat had ik nog nooit meegemaakt: ik kom uit een kleine familie en bij ons thuis was er geen nestwarmte. Het is een wonderlijk besef dat ik er nu ineens zo’n grote, warme familie heb bijgekregen.»

Uncle Martin
Eén, dinsdag 27 september, 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234