Tom Waes in de finale van 'Undercover' Beeld VRT
Tom Waes in de finale van 'Undercover'Beeld VRT

TELEVISIE★★★★☆

Het tweede seizoen van ‘Undercover’ loste alle verwachtingen in

Na de explosieve eerste aflevering, waarin een van de hoofdpersonages koudweg werd doodgeschoten, leek het al goed te komen met het tweede seizoen van ‘Undercover’, en de reeks heeft die verwachting verderop ook ingelost. Dat heeft ‘Undercover’ alvast niet gemeen met veel andere Vlaamse dramaseries, die veelbelovend beginnen maar snel helemaal in elkaar zakken - ja, het gaat hier over jou, ‘GR5’.

Stefaan Werbrouck

Nog een verschil tussen de misdaadserie met Tom Waes en het gros van de Vlaamse fictie: het talent om met een minimum aan schermtijd en dialogen nieuwe personages te introduceren die er meteen staan en geloofwaardig zijn. In het tweede seizoen waren dat vooral wapenhandelaars Laurent en JP Berger, die de niet benijdenswaardige taak hadden om als booswichten en ‘targets’ de fakkel over te nemen van de zo memorabele drugsbaron Ferry Bouman. De twee broers met de meest verknipte relatie sinds Kaïn en Abel straalden echter van bij de start de juiste dosis dreiging uit, niet alleen tegenover de agenten die hen probeerden te klissen maar ook tegenover elkaar: dat de twee het onderspit delfden, had uiteindelijk evenveel te maken met de concurrentiestrijd tussen de naar erkenning snakkende Laurent en zijn koele, door de gevangenis geharde broer - een waarlijk geweldige Sebastien Dewaele - als met het undercoverwerk van Bob.

Wat net als in reeks één ook opnieuw opviel, is hoe duivels grappig ‘Undercover’ kan zijn, naast spannend en meeslepend. Denk maar aan die scène waarin de Albanese wapenhandelaar Victor Bilzarian ontvoerd wordt door Bob en droogjes opwerpt ‘En ik die dacht dat de politie in mijn land al corrupt was’. De camping uit het eerste seizoen leek als broedplaats voor kleurrijke nevenpersonages - herinner u Kevin Janssens in een van zijn beste rollen voor hij bekend werd als ‘Wolf’ - op dat vlak moeilijk te overtreffen, maar in manege El Dorado in het hart van West-Vlaanderen liepen gelukkig toch opnieuw enkele vreemde snuiters rond. Country- en linedancefans T-Bone en Betty (Robrecht Van den Thoren en Sarah Vandeursen) bijvoorbeeld, die in de voorlaatste aflevering zorgden voor een gastoptreden van Willy Sommers aan het ziektebed van Laurent. Het is een dunne grens tussen grappig en belachelijk maar wie Sommers ‘Laat de zon in je hart’ laat zingen voor een verwarde wapenhandelaar in half-comateuze toestand kan bij mij toch op erg veel sympathie rekenen.

Dat betekent niet dat ‘Undercover 2’ in alle opzichten perfect in elkaar zat. Je merkte soms dat de scenaristen moeite hadden om de verhaallijn rond Ferry Bouman en de uitlopers van de undercoveroperatie uit seizoen één op een goede manier tussen al de rest te verweven. Dat kwam nergens beter tot uiting dan in de scène waar Bob het land moest rondrijden met Bilzarian naast hem in de auto en Danielle Bouman op de achterbank, alsof beide seizoenen elkaar per ongeluk hadden gekruist. Net als vorige keer zat er even voorbij halfweg ook een dipje in de reeks, waar het allemaal iets minder goed vooruit ging. Niet toevallig was dat ook het moment waarop de schrijvers, in een poging om voor wat extra opwinding te zorgen, een nutteloze seksscène inlasten: ik wil gerust geloven dat Bob een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op elke vrouw die bij hem in de buurt komt - hij wordt tenslotte gespeeld door Tom Waes - maar dat hij en Nathalie (Ruth Becquart) in zijn wagen even van bil gingen had bijzonder weinig functie voor het verhaal, nog minder zelfs dan de kortstondige affaire tussen Kim en hem in seizoen 1.

Maar goed, het zijn kleine uitschuivers die zich makkelijk laten bedekken met de cowboyhoed der liefde. Ook het tweede seizoen van ‘Undercover’ was uitstekend, en zeker goed genoeg om te verantwoorden dat er al een derde reeks in de maak is.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234