Room 2806 (Dominique Strauss-Kahn) Beeld Netflix
Room 2806 (Dominique Strauss-Kahn)Beeld Netflix

TV-tip'Room 2806'

Het voorspel van #MeToo: ‘De affaire-Strauss-­­Kahn is nog altijd een taboe’

Op 14 mei 2011 wordt Dominique Strauss-Kahn, directeur van het Internationaal Monetair Fonds, gearresteerd op de luchthaven JFK in New York, vlak vóór hij op het vliegtuig richting Frankrijk wil stappen. Nafissatou Diallo, een kamermeisje in het hotel waar Strauss-Kahn verbleef, beschuldigt hem ervan dat hij haar heeft aangerand toen ze zijn kamer kwam schoonmaken.

Redactie

De beelden van de arrestatie gaan de wereld rond en daardoor mag Strauss-Kahn zijn ambities voor de Franse presidentsverkiezingen van 2012 opbergen. In augustus 2011 beslist de openbare aanklager van New York om de zaak tegen DSK te klasseren omdat er vragen zijn gerezen bij de betrouwbaarheid van Diallo, en Strauss-Kahn heeft ook altijd zijn onschuld staande gehouden. Maar eind 2011 geeft hij in een tv-interview wel toe dat hij zich ‘ongepast’ heeft gedragen tegenover het kamermeisje, en een jaar later treft hij een financiële schikking. De nieuwe Franse true crime-reeks ‘Room 2806’, vanaf deze week op Netflix, spit niet alleen de affaire-DSK uit, maar ook enkele andere onfrisse verhalen rond de man, zoals dat van de schrijfster Tristane Banon, die in de zomer van 2011 vertelde dat de politicus haar in 2003 had verkracht.

PHILIPPE LEVASSEUR (producer) «De affaire-DSK mag dan bijna tien jaar geleden zijn, het hele verhaal is vandaag nog steeds relevant. We stonden er zelf van te kijken hoeveel beelden van toen enkele jaren na #MeToo een heel andere lading hebben gekregen. Eigenlijk vormen de zaken rond Nafissatou Diallo en Tristane Banon de echte start van #MeToo, en de vrouwen die toen tegen DSK hebben durven te getuigen, zijn pioniers.»

– Nafissatou Diallo, vandaag 41, was bereid om haar verhaal te doen. Was het moeilijk om haar aan boord te krijgen?

LEVASSEUR «Ja, Diallo zou het liefst helemaal in de anonimiteit verdwijnen en het heeft lang geduurd voor we haar konden overtuigen van onze goede bedoelingen. Uiteindelijk is het pas op het einde gelukt, net op het moment dat Jalil Lespert (regisseur van de reeks, red.) in New York de laatste opnames aan het draaien was. Het resultaat mag er zijn: je merkt dat ze het er nog altijd erg moeilijk mee heeft en tegen de tranen moet vechten, maar zoals ze zelf zegt, heeft ze het gevoel dat ze móét praten om anderen te helpen.»

– Het andere hoofdpersonage, DSK, komt niet aan het woord.

LEVASSEUR «We hebben het hem vaak gevraagd en hij heeft even geaarzeld, maar uiteindelijk heeft hij toch nee gezegd. Ook al is zijn versie van de feiten niet veranderd en heeft hij zijn verhaal al elders gedaan, het blijft jammer. Ik had graag in zijn hoofd gekeken en proberen te begrijpen waarom iemand die zo intelligent is en zo’n bloeiende carrière had, zichzelf zo in de vernieling kon rijden. Ook andere politici van destijds die we hebben gepolst, zoals Nicolas Sarkozy of François Hollande, hebben geweigerd. De affaire-DSK is nog steeds een groot taboe in de Franse politieke klasse.»

‘Room 2806', Nu te zien op Netflix

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234