Clinton Young: about time Beeld rv
Clinton Young: about timeBeeld rv

videodocumentaire

Hij werd ter dood veroordeeld, maar toen kwam een Nederlandse documentaire die alles veranderde. Bekijk hier ‘Clinton Young: about time’

Na zijn dubieuze veroordeling voor dubbele moord wachtte Clinton Young (38) bijna twintig jaar op zijn ­executie in een dodencel in Texas. Begin dit jaar zwaaide zijn celdeur plots open: hij werd op borgtocht vrijgelaten. Dat was grotendeels te danken aan de Nederlandse documentairemaakster ­Jessica Villerius (41), die hem in 2014 sprak voor een reportage over de doodstraf in Amerika. In de docu ‘Deal met de dood’ uit 2017 konden we zien hoe ze zich in zijn zaak vastbeet. Haar heftige relaas van zijn vrijlating, ‘Clinton Young: About Time’, kunt u nu op humo.be bekijken.

Joris Bellwinkel

Jessica Villerius «Voor mijn eerste documentaire, ‘Code rood: de doodstraf’, heb ik heel wat gedetineerden in Texas gesproken. Bijna allemaal beweerden ze onschuldig te zijn. Toen Clinton Young hetzelfde zei, was ik dus niet zo onder de indruk. Maar hij drong aan: ‘Alsjeblieft, bekijk mijn dossier eens.’ En zo ontdekte ik dat hij veroordeeld was op basis van verklaringen van medeverdachten, mensen die zelf óók iets te verliezen hadden. Er was geen enkel technisch of forensisch bewijs. Terwijl ik me verder in zijn zaak verdiepte, viel ik van de ene verbazing in de ­andere.»

HUMO Een keerpunt bleek uw onthullende ondervraging van David Page, de vermoedelijke echte dader. Er schuilt een scherpe politie­verhoorder in u.

VILLERIUS «Ik vond het spannend, maar ik wist dat Page het óók spannend zou vinden, dus ik heb al mijn interviewtechnieken uit de kast gehaald. Vooraf had ik hem wel verteld: ‘Ik werk niet voor de politie. Voel je vrij om te stoppen als je niet meer wilt praten.’ Maar hij bleef zitten en bleef dingen toegeven. Gaandeweg werd almaar duidelijker dat hij tijdens het proces niet eerlijk was geweest – terwijl hij de kroongetuige van het Openbaar Ministerie was. Zijn nieuwe getuigenis leidde ertoe dat Clintons executie uitgesteld werd.»

HUMO Dit jaar hebt u Clinton voor het eerst buiten de gevangenis ontmoet.

VILLERIUS «Een bijzonder moment. Ik had hem alleen achter tralies gezien, en ineens stond hij daar: ongemakkelijk, in zijn eigen woonkamer, omringd door zijn familie, die hem al die tijd was blijven steunen.»

HUMO In de nieuwe docu­men­taire zien we hem on­rustig door zijn huis ijs­be­ren.

VILLERIUS «De eerste dagen was hij bang. Voor mensen, geluiden, onverwachte gebeurtenissen. Niet zo gek, natuurlijk. Bijna twintig jaar lang had hij amper menselijk contact gehad en was elke dag volgens een vast stramien verlopen: om drie uur ’s nachts ontbijt, om vijf uur douchen enzovoort. Nu werd ineens onverwacht op zijn deur geklopt en mocht hij zelf beslissen of hij die deur opende of niet.

»Clinton was ook bang iets te doen waardoor hij opnieuw achter de tralies zou belanden, want hij is nog altijd een verdachte. Hij hoopt op een nieuwe rechtszaak, die eindelijk klaarheid schept.»

HUMO Komt die rechtszaak er, denkt u?

VILLERIUS «Ik betwijfel het. Zo’n zaak kost om te beginnen miljoenen. De nabestaanden moeten alle ellende nóg eens herbeleven, tot in de details. En alle fouten van justitie zouden boven tafel komen, wat tot gezichtsverlies zou leiden. Het waarschijnlijkste scenario lijkt me dat justitie met alle partijen een deal probeert te sluiten.»

HUMO ‘About Time’ zal dus niet uw laatste documentaire over Clinton zijn.

VILLERIUS «Ik hoop van wel, hoor. Ondertussen ben ik niet meer echt onpartijdig, hè. Mijn documentaires zijn zelfs bewijsmateriaal.

»Nee, als er een nieuwe rechtszaak komt, mag een collega de handschoen opnemen.»

HUMO We vragen het aan de baas!

‘Clinton Young: about time’ is hieronder te zien voor abonnees:

Dankzij Humo steekt er geen andere onzin in je broekzak. Download nu de app van Humo en ontdek de interessantste verhalen, grappigste cartoons en scherpste meningen. Klik hier.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234