null Beeld

tv-tips'Hillary'

Hillary Clinton en de film van haar leven: ‘Het is pijnlijk om het allemaal te herbeleven' 

Aangezien Donald Trump zijn belofte om haar na zijn verkiezing meteen in de gevangenis te gooien nog niet heeft ingelost, kon Hillary Clinton volop meewerken aan de documentaire ‘Hillary’. Ruim 35 uur werd ze geïnterviewd over haar woelige leven, en samen met de getuigenissen van mensen als man Bill, dochter Chelsea en haar voormalige baas Barack Obama, levert dat een vier uur durend portret op van een vrouw die al dertig jaar aan de top van de Amerikaanse politiek staat.

Redactie

- Hebt u getwijfeld om mee te werken? Een documentaire als deze zou oude wonden, zoals de affaire van je man met Monica Lewinsky, weer kunnen openrijten.

HILLARY CLINTON «Het was eerst de bedoeling dat er een film over mijn verkiezingscampagne zou worden gemaakt, op basis van 1.700 uur aan beelden achter de schermen die we hadden liggen. Maar toen ik regisseuse Nanette Burstein ontmoette, zei ze: ‘Ik zou liever een film maken over je leven.’

»Kijk, ik ga er geen doekjes rond winden: het is pijnlijk om het allemaal te herbeleven, maar de film toont wel hoe Bill en ik elkaar altijd graag hebben gezien. Waren er ups and downs? Uiteraard. Maar dat is in elk huwelijk zo. Veel mensen denken dat ons huwelijk altijd meer een ‘zakendeal’ is geweest. Ik hoop dat de documentaire dat beeld tenminste kan ontkrachten.»

- Op een moment zegt Bill: ‘Ik was zo dankbaar dat ze vond dat er nog genoeg was om voor te vechten. God weet hoe hard ze daarvoor heeft afgezien.’ Wat dacht je toen je dat hoorde?

CLINTON «Ik was blij dat hij begreep hoe lastig het was geweest. Maar ik geloof ook dat er in elk huwelijk twee kanten zijn. Ik zou ook kunnen zeggen dat ik lang niet altijd de makkelijkste persoon ben om mee samen te leven (lacht). Dus ik ben ook blij dat hij is gebleven.»

- Tegen het einde zegt één van uw adviseurs: ‘We zijn nooit klaar voor mensen die het pad effenen, enkel voor de mensen die na hen komen. Hillary heeft altijd voorop gelopen.’ Raakte u dat nooit beu?

CLINTON «Natuurlijk, maar dat duurde nooit lang. Ik had na het presidentschap van Bill een rustig leven kunnen leiden, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik wil vechten voor de dingen waarin ik geloof. Is dat soms ontmoedigend? Natuurlijk. Maar niet genoeg om het op te geven.»

- Hebt u overwogen om dit jaar nog eens mee te doen aan de verkiezingen?

CLINTON «Genoeg mensen hebben het me gevraagd, maar ik denk dat het de juiste beslissing was om een stap opzij te zetten. Al wil ik natuurlijk wel helpen om de huidige president te verslaan.»

- Vindt u Trump als president beter of slechter dan verwacht?

CLINTON «Slechter. Kijk, als ik verloren had tegen een ‘normale’ Republikein, dan zou ik gerust mijn mening kunnen bijstellen. Maar deze situatie is abnormaal, met een president die zichzelf belangrijker vindt dan het land. Dat mag nooit de norm worden.»

Hillary, donderdag 24 september om 21.20 uur op Canvas.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234