Hit the Road Jacques - Reality BEL-2021 - s01e01 - caption: Jacques Vermeire, Julie Vermeire en Marc Coucke Beeld SBS
Hit the Road Jacques - Reality BEL-2021 - s01e01 - caption: Jacques Vermeire, Julie Vermeire en Marc CouckeBeeld SBS

televisie★★★☆☆

‘Hit the Road Jacques’: voor de jarige Jacques Vermeire wordt wel héél gretig naar archiefmateriaal gegrepen

Het komt me voor dat de populariteit van Jacques Vermeire dezer dagen aan een opmerkelijke herneming onderhevig is. Voortschrijdend inzicht, hoewel een mieters idee, blijft dan ook vooral een theoretisch dingetje. Naar verluidt is Vermeires zeventigste verjaardag de inspiratie achter die relance, maar evengoed kun je dat flinterdun vinden: Sien Eggers moest het ter gelegenheid van hààr zeventigste stellen met één aflevering van ‘Buurman, wat doet u nu?’, waarin Cath Luyten op de koop toe aldoor wou weten of ze stilaan zo’n beetje klaar was voor ‘r uitvaart.

Tom Raes

Vermeire ziet daarentegen maar liefst twee programma’s aan hem opgedragen, met nog een derde op de openbare omroep in aantocht. Op VTM, waar ze in het verleden nochtans hun bereidheid getoond hebben om de beurs open te knippen als het Vermeire betreft, loopt ‘Viva Vermeire’, een archiefprogramma dat de indruk geeft dat er vergeleken met de jaren negentig vandaag nog slechts een appel en een ei vanaf kan. Een graai in Vermeires zaalshows, waarin hij onveranderlijk een waaier aan op elkaar gelijkende heikneuters neerzet, ontvreemd aan een flandre profonde waar niet genoeg asfalt overheen kan, wordt er afgewisseld met versleten sketches waarvan de ambitie ook destijds al niet verder reikte dan een audiovisuele enscenering van De Druivelaar. Lees: alleen voor de fans.

Daarmee vergeleken lijkt ‘Hit the Road Jacques’ op Play4 al sterker op een volwaardig programma, ook al staat de oude doos ook hier zelden buiten handbereik. Vermeires carrière wordt van een retrospectief voorzien door dochter Julie, die haar jubilerende verwekker chauffeert langs de plaatsen waar zijn leven vorm kreeg. Daarvoor heeft ze zich zijn favoriete Jaguar toegeëigend: 400.000 kilometer op de teller. Waarlijk, de Luc Verschueren onder het rollend materieel.

In de eerste aflevering bolde de Jaguar langs het Mechelse Romboutscollege, waar Vermeire ooit een middelmatige student was. Eén die aldoor in het vizier liep van de inhuizige soutanes bovendien. ‘Ik werd gestraft voor mijn humor’, wist Vermeire nog. Gek dat later niemand nog op dat idee kwam, dacht ik, maar ik probeer ook niet onprettiger te zijn dan strikt noodzakelijk. Het gezelschap zoefde ook langs het stadion van KV Mechelen, waar Piet den Boer en Carl Huybrechts in tandem bereid werden bevonden om herinneringen op te halen aan hun wedervaren met de jubilaris. Op eenvoudig verzoek van Den Boer zette Vermeire ter plekke nog eens zijn impressie neer van een voetballer in slowmotion. Piet wist toen vast nog niet dat er genoeg archiefmateriaal voorhanden zou zijn in ‘Hit the Road Jacques’. Het liep bovendien danig in de weg: telkens wanneer je het vermoeden kreeg dat er misschien nog een Jacques Vermeire was die nog niét uitvoerig belicht was door Luk Alloo of Eric Goens, werd je weer het archief ingetrokken.

Marc Coucke, die het stel opwachtte in Blankenberge, prees vooral Vermeires zakelijke instinct: laat net dat specifieke talent onderhand wel overvloedig becommentarieerd zijn. Liever had ik nog meer geweten over de verhouding tussen beide zakenlui, tevens goede vrienden - volkse types klitten samen, vooral als ze toevallig ook van het gegoede soort zijn. Afijn, als zoveelste geleide wandeling langs Jacques Vermeire was ‘Hit the Road Jacques’ ook niet helemaal onverdienstelijk. Nog meer eisen was lichtzinnig.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234