videohumo's diamond docs
Hoe de FBI Martin Luther King wilde verwoesten: bekijk hier de spraakmakende documentaire
54 jaar geleden werd Martin Luther King vermoord. De geschiedenis herinnert zich hem als een Amerikaanse held, maar de FBI behandelde de man met een droom destijds als een staatsvijand. Sam Pollard, geprezen documentairemaker en rechterhand van Spike Lee, onthult in ‘Martin Luther King vs. the FBI’ hoe de veiligheidsdienst het imago van King probeerde te verwoesten met afluistertactieken en dreigbrieven. De spraakmakende documentaire werd in 2020 jubelend onthaald en staat deze maand te schitteren op humo.be.
Bekijk de documentaire onderaan het interview
Regisseur Sam Pollard dacht de man die hij ging portretteren, van top tot teen te kennen. Gaandeweg zag hij in dat zelf een goedheilig man als Martin Luther King kleine duiveltjes op zijn schouder heeft zitten.
HUMO Wat betekent Martin Luther King voor jou?
SAM POLLARD «In mijn jeugd hingen drie portretten aan de muur: die van John F. Kennedy, Jezus en Martin Luther King. Zij hadden een goddelijke status bij ons thuis. Pas door ouder, wijzer en cynischer te worden ben ik beginnen te beseffen dat elke mens gebreken heeft. John Wayne, bijvoorbeeld, vond ik de geweldigste Amerikaan aller tijden: ik heb als kind al z’n westerns gezien. Ik ontdekte veel later pas dat hij graag racistische tirades afstak.»
HUMO Wat waren Kings kleine kantjes?
POLLARD «Hij was een complexe mens, zoals iedereen. Hij heeft verschillende rollen gehad in z’n korte leven. Hij leidde een burgerrechtenbeweging, hij was een politieke figuur, een vader en een echtgenoot die af en toe vreemdging.
»De FBI heeft me wel teleurgesteld: ik heb lang in de mythe van de onfeilbare FBI-agent geloofd, maar de dienst heeft King voortdurend tegengewerkt. Ze tapten zijn telefoon af en probeerden aan te tonen dat hij een communist was, en toen dat niet lukte, gebruikten ze zijn affaires tegen hem. Zo stuurden ze een geluidsopname van hem en een andere vrouw naar zijn echtgenote Coretta. Hijzelf ontving een anonieme dreigbrief, die pas na zijn dood aan de FBI gelinkt kon worden.»
HUMO Waarom deed de FBI dat?
POLLARD «Mensen met macht voelen zich bedreigd door verandering. De zwarte bevolking ontwikkelde zich te snel, vonden en vinden velen. Mijn documentaire raakt een gevoelige snaar door de parallellen tussen de protesten in de jaren 60 en die van de Black Lives Matter-beweging. Oké, er is veel veranderd: Amerika heeft met Barack Obama al een zwarte president gehad, en met Kamala Harris de eerste vrouwelijke vicepresident. Maar tegelijk is er niets veranderd: denk maar aan de moord op George Floyd, Breonna Taylor en vele anderen.»
HUMO Ben je ook op leuke verrassingen gebotst?
POLLARD «Ja. Ik heb bijvoorbeeld foto’s gevonden van King die in de tuin baseball speelt met zijn zoon. Dat is de kracht van deze documentaire: het beeld van figuren die je dacht te kennen, wordt bijgekleurd.»