Pieterjan De Smedt Beeld Humo / Geert Van de Velde
Pieterjan De SmedtBeeld Humo / Geert Van de Velde

'Terzake'

Hoe Pieterjan De Smedt ‘Terzake’ kon overnemen: ‘Ik heb zeer lange armen’

Siegfried Bracke liet zich ooit kritisch uit over Wetstraat-pitbull Pieterjan De Smedt. ‘Die jongen is goed, maar zijn trukendoos is beperkt tot het wegtrekken van de microfoon. Zet hem in een studio en hij heeft een probleem.’ Maar kijk, vorige week was het dan toch zover: De Smedt was voor het eerst presentator van ‘Terzake’ en deed het voortreffelijk. Bracke moet dus een bocht maken, al zal dat vermoedelijk geen probleem vormen.

Sam Ooghe

HUMO Van Wetstraatjournalist naar presentator in de studio. Wat vond je zelf van je debuut?

PIETERJAN DE SMEDT «De eerste uitzending was meteen bijzonder spannend, want door een probleem met de printer kreeg ik mijn voorbereiding niet afgedrukt. Pas één minuut voor we op antenne gingen, zat ik op mijn plaats in de studio. Ik voelde mijn hart bonzen in mijn keel.

»Van mijn vrouw kreeg ik een pen cadeau, zodat ik toch iets van haar bij me had tijdens de uitzending. Maar toen ik thuiskwam na mijn eerste dag, bleek ik die pen al kwijt te zijn (lacht).

»Voor de kijker lijkt het alsof we gewoon rustig praten, maar aan zo’n uitzending wordt tot de laatste minuut gesleuteld.»

HUMO Je komt me niet voor als een nerveus persoon, maar blijkbaar vergis ik me.

DE SMEDT «Voor mijn live-interviews heb ik geen stress meer. Dan is het alsof ik gewoon met mijn familie spreek. Maar in de studio moet ik nu aan zoveel denken dat ik best wel nerveus ben.

»Ik ga dit voor alle duidelijkheid slechts enkele weken doen. Vanaf september keer ik met veel plezier terug naar de Wetstraat.»

HUMO Heb je je lang voorbereid?

DE SMEDT «Ik heb veel geoefend in de studio, bijvoorbeeld met Bart Schols. En ik heb veel gehad aan de tips van collega’s Kathleen Cools en Annelies Beck. Wanneer kijk ik in welke camera? Is mijn lichaamshouding correct? Door mijn lichaamsbouw – ik heb zeer lange armen – moesten er aanpassingen gebeuren aan mijn hemden: de kleedster heeft mijn mouwen langer gemaakt (lacht).»

HUMO Wie zijn de hoofdrolspelers in uw professionele natte droom?

DE SMEDT «Bart De Wever en Frank Vandenbroucke interview ik graag. Ze denken snel en antwoorden op je vragen.

»Nu, politici in de studio krijgen is elke dag opnieuw een uitdaging. Voor het debat over de afzonderlijke zwemuren hebben we de hele dag geprobeerd om een Groen-kopstuk naar de studio te krijgen, maar dat lukte niet. Misschien moeten we dat aan het begin van de uitzending nog meer benadrukken: ‘Deze mensen kwamen níét.’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234