Martijn bleek als reservemol op de hoogte van alles. Beeld Play4
Martijn bleek als reservemol op de hoogte van alles.Beeld Play4

Interview

Hoe vervangmol Martijn ook mij, zijn beste vriend, misleidde: ‘Ik had je goed liggen, hè’

Ik zal mijn goede vriend Martijn nooit meer kunnen vertrouwen. Na urenlange discussies over wie dan toch die verdomde mol zou kunnen zijn, blijkt dat hij al een halfjaar op de hoogte was van de identiteit van de saboteur. Erger nog: het had niet veel gescheeld of hij was zélf als mol mee afgereisd naar Duitsland. Op de rooster ermee!

Frederik Jacobs

‘Niemand is zeker van zijn plek.’ Zo werd het laatste seizoen van ‘De mol’ aangekondigd. In de eerste aflevering werd meteen duidelijk wat Gilles De Coster daarmee bedoelde: tien reservekandidaten mochten strijden voor een plekje bij de definitieve selectie. Uiteindelijk haalde de jonge Noah het, ten koste van de onfortuinlijke Jens.

Tussen die tien reservekandidaten zat ook een reservemol verstopt. Als die het in aflevering 1 nét iets beter had gespeeld, heette de mol dit jaar niet Lennart Driessen, maar Martijn Van Loo. Humo besloot even bij te praten met de 26-jarige geschiedenisleerkracht, die vermoeid klinkt aan de telefoon. Deze voormiddag heeft hij les proberen te geven, maar de leerlingen bestookten hem onophoudelijk met vragen.

MARTIJN VAN LOO «Ik kreeg applaus en op de krijtborden stonden wensen voor mij geschreven. Er werd mij zelfs om handtekeningen gevraagd (lacht). Ik heb met de kinderen afgesproken dat we tijdens het eerste deel van de les de geplande leerstof zouden overlopen, en dat ze daarna vragen zouden mogen stellen. Ik heb ook even samen met hen naar Lennart gebeld.»

HUMO Ik zie jou al vijf jaar lang hopen op een deelname aan ‘De mol’. Is het niet bijzonder zuur om nu als reservemol je laatste kans op een deelname te verspelen?

VAN LOO «Uiteraard. Enerzijds ben ik dankbaar dat ik geselecteerd werd uit zoveel kandidaturen, maar anderzijds is het frustrerend omdat ik er zo dichtbij was. De wagen richting Duitsland was letterlijk binnen handbereik. Om dan in de laatste meter afgeknald te worden, da’s kak hè.

»Maar kijk: daarstraks vertelde iemand me dat er een petitie is opgezet om me volgend jaar tóch mee te nemen. Tekenen, zou ik zeggen (lacht).»

HUMO Hoe hoog schatte je je eigen kansen in, vlak voor de start van die allesbepalende opdracht?

VAN LOO «Hoger dan de kansen van de andere aanvallers. Ik wist namelijk al een maand hoe die proef in z’n werk ging. In mijn hoofd had ik ze al duizend keer gespeeld, en mijn tactiek stond op punt. Maar helaas: in de laatste fase van de opdracht had Lennart me al snel gespot en wist hij me neer te knallen. Na afloop heb ik hem nog snel een knipoog kunnen geven.»

HUMO Een halfjaar geleden stond je oog in oog met Lennart in die befaamde graancirkel. Wat was toen je eerst indruk?

VAN LOO «Ik had eigenlijk verwacht dat de echte mol een totaal tegenovergesteld profiel zou hebben aan het mijne: een vrouw in de businesswereld of advocatuur. Maar plots stond daar iemand die zo hard op mij leek dat ik haast dacht dat ik in de spiegel keek. Mijn eerste gedachte was toen: waarom nemen ze hém mee, en niet mij?

»Ik probeerde Lennart een beetje te intimideren, maar jij weet ook dat dat niet mijn sterkste kant is. Ik probeerde een steekje te geven, maar hij reageerde heel relaxed. Laconiek, haast. Ja, ik was nogal geïntimideerd daar in het graan.»

HUMO Waarom denk je dat ze uiteindelijk Lennart gekozen hebben en niet jou?

VAN LOO «Ten eerste hadden ze met Samina al een leraar geschiedenis tussen de kandidaten. Ten tweede denk ik dat de organisatie net iets meer vertrouwen had in de goedlachse Kempenzoon Lennart: hij is spontaner en kan beter improviseren. Ik zou een rol als mol veel beredeneerder aanpakken, en mezelf zo misschien te verdacht maken.»

HUMO Vorige week heb je Lennart voor ’t eerst gezien sinds die dekselse openingsopdracht. Heb je hem iets naar het hoofd geslingerd?

VAN LOO (lacht) «Nee, we hebben samen meerdere pintjes gedronken en kwamen verrassend goed overeen – ondanks onze meningsverschillen over voetbal (Martijn is een Anderlecht-fan, Lennart supportert voor Club Brugge, red.). Binnenkort ben ik zelfs uitgenodigd om bij hem thuis te komen eten!»

HUMO Jij wist al een halfjaar wat niemand in Vlaanderen weten mocht: Lennart was de mol. Heb je ooit moeite gehad om dat te verzwijgen?

VAN LOO «Nee, dat is goed gelukt, al moest ik soms op mijn tanden bijten tijdens discussies over ‘De mol’.

»Ik vond het moeilijker om te moeten liegen tegen mijn familie en partner. Ik moest wekelijks op gesprek bij de makers van het programma ter voorbereiding van mijn eventuele reis, en telkens moest ik een reden verzinnen waarom ik weer weg moest. Dat wrong enorm. Toen ik gisteren eindelijk eerlijk kon zijn, zijn de tranen beginnen vloeien van opluchting.»

HUMO Toen je enkele jaren geleden deelnam aan ‘Blokken’, heb je half Heist-op-den-Berg opgetrommeld om samen live te kijken in Café Den Oude Ketel. Vond je het niet jammer dat je zoiets dit jaar niet kon doen?

VAN LOO (vastberaden) «Héél jammer. Ik ken genoeg Heistse cafés die een finale met mij heel graag zouden uitzenden.»

HUMO Je was dan wel geen mol, maar hebt me toch een beetje proberen misleiden. Na de onthulling van Lennart als mol, stuurde je mij een ‘verbaasde’ sms: ‘Amai, had gij dit voelen aankomen? Of dacht gij ook dat Sven de mol was?’

VAN LOO (schatert) «Dat was een goeie, hè! Ik genoot ervan om onschuldige kandidaten verdacht te maken, terwijl ik heel goed wist dat Lennart de mol was.»

HUMO Net als Lennart werd jij door de organisatie op alle opdrachten voorbereid. Welke opdracht had je ’t allerliefst willen meemaken?

VAN LOO (vastberaden) «De carpoolkaraoke! Je weet toch dat ik minstens een even grote karaokefan ben als jij, Fré! Ik zou me daar uitgeleefd hebben als een overenthousiast klein kind. Inclusief veel valse noten (knipoogt). Maar de allerbriljantste proef vond ik die in de schuur met de bomstoelen.»

HUMO In die proef viel Lennart al heel snel af omdat hij niet kon verbergen dat zijn mond in brand stond. Had jij dat beter gekund?

VAN LOO «Ik heb getraind op pikant eten...»

HUMO Dat was nodig. De laatste keer dat wij samen pizza aten, stonden de tranen je in de ogen.

VAN LOO (negeert mij) «Ik heb ook helemaal in m’n eentje zitten trainen op shotjes drinken! Ik kan ondertussen shotjes achteroverkappen zonder een krimp te geven. Daar zijn toch wel 20 stuks voor nodig geweest. Maar niet allemaal op dezelfde avond, hè!»

HUMO Aha, dat verklaart veel. Rond oktober vermoedde ik even dat je met een verdoken alcoholprobleem kampte. Maar we wijken af: waren er andere opdrachten die jij beter zou gemold hebben dan Lennart?

VAN LOO «Ik vond het iets te duidelijk toen hij in de tweede aflevering zijn glazen witte wijn net niet vol genoeg schonk. Ik zou eerder de plateau hebben laten vallen.»

HUMO Veel kijkers noemen Lennart de beste mol ooit. Akkoord?

VAN LOO «Sowieso, zelfs wanneer je ’t puur objectief bekijkt. Het is de laagste groepspot ooit en hij werd door niemand verdacht.»

HUMO Had jij de beste mol ooit kunnen worden?

VAN LOO (grijnst) «Ja, ik denk het wel.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234