Hollywood Beeld Netflix
HollywoodBeeld Netflix

Televisie★★★☆☆

‘Hollywood’ op Netflix is even fascinerend als belachelijk


‘Hollywood’ toont een geschiedenis die nooit heeft plaatsgevonden, namelijk die van de progressieve revolutie in de filmwereld van de jaren veertig. Het resultaat is even fascinerend als belachelijk.

Job Kramer

Iets nieuws streamen? Gebruik ook onze handige gids humo.be/kijken

De eeuwigdurende obsessie van Hollywood met Hollywood heeft een nieuwe vrucht opgeleverd: ‘Hollywood’. ‘Hollywood’ speelt zich af in Hollywood, waar jonge mensen die het proberen te maken in Hollywood een film maken over Hollywood, met een hoofdrol voor de Hollywoodletters die nachtelijk Hollywood verlichten. De op-en-top-Amerikaanse Hollywoodclichés – chique automobielen, breedgekaakte mannen, strakgejurkte vrouwen, op macht beluste studiobonzen en de alles verzengende honger naar geld en roem die de boel draaiende houdt – zijn al talloze malen op precies dezelfde manier in beeld gebracht, en kijkers van over de hele wereld kennen de achterbuurt van Los Angeles ter grootte van Zwevegem beter dan hun eigen voortuin.

Toch brengt ‘Hollywood’ iets nieuws onder de zon. De Netflixserie draait volledig om de vraag: wat als het allemaal net een beetje anders was gelopen? Wat zou er gebeurd zijn als de emancipatie in de filmindustrie van homoseksuelen, vrouwen en gekleurde Amerikanen al in de jaren veertig hadden plaatsgevonden, en niet pas in de eenentwintigste eeuw? Het is een interessant gedachte-experiment, en de uitvoering is zo mogelijk nog interessanter: het progressieve spel met de geschiedenis wordt gepresenteerd in de vorm van een oerconservatief melodrama.

Hollywood Beeld Netflix
HollywoodBeeld Netflix

Fictieve personages en gebeurtenissen worden doorkruist door gedramatiseerde versies van echte personen, zoals de heimelijk homoseksuele acteur Rock Hudson en diens nog heimelijker homoseksuele agent Henry Willson. Andere karakters die ons een kijkje gunnen achter de opgepoetste schijnwerkelijkheid zijn onder meer een aspirant-acteur in huwelijkscrisis die bijklust als prostitué, diens homoseksuele zwarte collega die aan de slag wil als scenarist, een beginnende regisseur (half-Filipijns) die zijn zwarte vriendin de hoofdrol in zijn nieuwe film gunt, en de Joodse echtgenote van de studiobaas die zich een leven lang miskend heeft gevoeld als aanhangsel van haar man.

Inderdaad: het is veel. Ook ‘Hollywood’ lijdt aan de kwaal die veel recente idealistische Netflix-producties plaagt, namelijk zo allesomvattend inclusive willen zijn dat het prekerig wordt. De serie presenteert een Disney-versie van racisme, seksisme en homofobie die nergens écht walgelijk wordt, en die er slechts toe dient om de overwinning van het goede te bewerkstelligen. De scheidslijn tussen het tonen van een ideaalbeeld en het plegen van geschiedvervalsing (bijvoorbeeld door zelfs de grootste racist van Hollywood te laten spreken over colored people in plaats van het gewraakte n-woord) is dun.

Toch is ‘Hollywood’ geen mislukt probeersel. Zoals de geliefde van ondergetekende tijdens het kijken opmerkte: ‘Het slaat nergens op, maar toch moet ik ervan huilen.’ Hoe overdreven en onrealistisch de serie ook is, het is wél een zeer vakkundig gemaakt sprookje, met mooie verhaallijnen en hier en daar hartverwarmende acteurs. Makers Ryan Murphy en Ian Brennan zijn misschien niet de grootste denkers van hun tijd, maar zoals ze met ‘Glee’ al bewezen, weten ze hoe ze actuele thema’s om moeten zetten in een pakkend verhaal dat de kijker emotioneel aan zich bindt. Dat is een flinke prestatie, waardoor je ‘Hollywood’ een heleboel fundamentele foutjes vergeeft.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234