Homo Universalis Beeld VRT
Homo UniversalisBeeld VRT

kijktip'Homo universalis'

‘Homo universalis’ is nu een volledig tv-programma: ‘Gelukkig is er niemand gesneuveld’

Al vier seizoenen geldt ‘Homo universalis’ – zeg maar de Vlaamse ‘Squid Game’, maar dan met Walter Grootaers in plaats van een gigantische moordlustige pop – als de populairste rubriek van ‘Iedereen beroemd’. Goed nieuws voor wie vier luttele minuten te kort vond: voor het vijfde seizoen verhuist ‘Homo universalis’ naar de zaterdagavond van Eén, als volwaardig tv-programma.

Talitha Dehaene

DRIES VERHAEGHE (showrunner) «‘Homo universalis’ is zo populair dat het ‘Iedereen beroemd’ is ontgroeid. Het is ook een ideaal zaterdagavondprogramma, want zowel kinderen als volwassenen kijken er graag naar.»

HUMO Was het moeilijk om van vier minuten naar drie kwartier te gaan?

VERHAEGHE «Niet echt, want we stoppen nu meer proeven in een aflevering. Het biedt ons ook extra mogelijkheden om de kandidaten wat beter te leren kennen. Het zijn immers honderd mensen van diverse pluimage, met heel eigen karakters en verhalen. Eén van de nieuwigheden is een babbelbox waar de kandidaten hun hart kunnen luchten. Er komt ook bekend volk langs, zoals Wendy Van Wanten en Fien Germijns, om een babbeltje te slaan.

»We houden er bij de casting altijd rekening mee dat ‘Homo universalis’ een afspiegeling van de maatschappij moet zijn. We hebben jonge en oude kandidaten, maar ook een moslima, een transvrouw, iemand die doof is... En er doet een vluchtelinge uit Oekraïne mee, Sasha. Zij leerde ‘Homo universalis’ kennen in haar Vlaamse gastgezin en heeft zich spontaan ingeschreven. Ze heeft het er nog vrij goed afgebracht, ook al zaten er een paar typisch Vlaamse proeven tussen. Zo kregen de kandidaten een liedje te horen waarvan ze moesten zeggen of het de originele Vlaamse versie was of een cover. Daarbij heeft ze gewoon gegokt.»

HUMO Welke opdrachten vond je zelf het leukst?

VERHAEGHE «In de eerste aflevering zit er eentje waarbij de kandidaten geboeid zijn aan één hand. Het cijferslot kunnen ze enkel openen met een code die verstopt zit in een kom met bloem, maar het enige wat ze mogen doen, is blazen (lacht). Voor een andere opdracht moesten ze boeken kaften: we waren verrast hoe moeilijk de jonge deelnemers dat vonden. Iets anders waarmee de jongeren worstelden, was de juiste frequentie zoeken op een transistorradio: die hele generatie heeft nog nooit zo’n ding in handen gehad (lacht). Omgekeerd had de jeugd wel een voordeel bij proeven waarbij behendigheid en een vaste hand belangrijk zijn.»

HUMO Heeft iemand ooit de vergelijking gemaakt met ‘Squid Game’?

VERHAEGHE (lacht) «Wij waren wel de eersten met het idee, hè: onze rubriek bestaat al langer. Maar ik geef toe dat ‘Squid Game’ ter sprake is gekomen tijdens onze brainstormsessies voor de nieuwe opdrachten, omdat het daarin ook om simpele spelletjes gaat die toch verraderlijk kunnen zijn. We hebben zelfs één proef uit ‘Squid Game’ getest, al is die uiteindelijk gesneuveld. Maar goed, beter de proef dan één van onze deelnemers.»

Homo universalis
Eén, zaterdag 27 augustus, 20.25

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234