Israeli author, historian and professor Yuval Noah Harari pictured during a reading in Antwerp, Monday 27 January 2020. BELGA PHOTO KRISTOF VAN ACCOM Beeld BELGA
Israeli author, historian and professor Yuval Noah Harari pictured during a reading in Antwerp, Monday 27 January 2020. BELGA PHOTO KRISTOF VAN ACCOMBeeld BELGA

Tv-tip'Wintergasten'

Hoog bezoek in ‘Wintergasten’: ‘Yuval Noah Harari heeft óns uitvoerig bedankt’

Bijna tien jaar na het vorige seizoen maakt ‘Wintergasten’ – het zusje van ‘Zomergasten’, waarin internationale bekendheden hun ideale tv-avond samenstellen – een comeback. En het programma doet dat met een gastenlijst om ‘Stephen Fry’ tegen te zeggen: tussen kerst en nieuw praat Janine Abbring achtereenvolgens met historicus Yuval Noah Harari, performancekunstenaar Marina Abramovic, schrijver Colson Whitehead en beeldend kunstenaar Grayson Perry.

Stefaan Werbrouck

Omdat Abbring en haar ploeg nog in New York zaten om de laatste interviews in te blikken, krijgen we tekst en uitleg van eindredacteur Marijntje Denters, die in Nederland alles in goede banen leidt.

Marijntje Denters «Het is een hectische periode: ik ben nu bezig met de montage van het interview met Colson Whitehead, dat gisteren in New York plaatsvond, en vandaag is de ploeg daar bij Marina Abramovic. Ik heb net nog een foto ontvangen waarop een redacteur met haar aan het pingpongen is in haar atelier (lacht).»

HUMO Jullie gastenlijst is bepaald indrukwekkend. Was het moeilijk om iedereen te overtuigen?

Denters «Dat vraagt tijd. Je moet met zo’n internationale kunstenaar niet alleen een lang interview – anderhalf uur – regelen, maar ook uitleggen dat ze nog wat huiswerk moeten maken voor we langskomen. Maar we hebben uitstekende redacteurs, die blijven aandringen en naar die mensen bellen om ze te overtuigen, en dat loont.»

HUMO Jullie zijn voor Harari naar Tel Aviv geweest, voor Perry naar Londen en voor Whitehead en Abramovic naar New York. Dat is ook vandaag verre van evident.

Denters «Zeker niet. Het interview met Perry had bijvoorbeeld in Amsterdam moeten plaatsvinden, toen hij daar was voor een show in Carré en de uitreiking van de Erasmusprijs. Maar net op dat moment werd in Nederland de avondlockdown ingevoerd, dus zijn we naar zijn atelier in Londen gegaan. Het waren spannende weken: van de zevenkoppige ploeg die de interviews maakt, mocht er niemand positief testen, bij de gasten kon niets verkeerd gaan, de grenzen moesten openblijven… Het was eigenlijk één lange oefening in omgaan met onzekerheid.»

HUMO Ik zag wel enkele verrassingen staan bij de fragmenten die de gasten kiezen: Harari toont een stukje ‘Game of Thrones’.

Denters «Ja, hij is een grote fan van die serie. Net als Janine trouwens, dus dat zat meteen goed. Maar het grappige was dat hij net veel kritiek had op ‘Game of Thrones’. Harari is een historicus met de middeleeuwen als specialisatie. In zijn proefschrift heeft hij onderzocht hoeveel dieren er in die tijd werden meegenomen op de veldtochten, dus zit hij zich tijdens ‘Game of Thrones’ vaak met samengeknepen billen te ergeren aan alle logistieke fouten (lacht). Dat vat de kracht van het format goed samen: voor mensen als Harari, die de afgelopen jaren platgeïnterviewd zijn, is het een cadeau als ze eens over iets anders kunnen vertellen. Na afloop van het gesprek was hij zelfs zo enthousiast dat hij ons bijna harder heeft bedankt dan omgekeerd (lacht).» (sw)

Wintergasten: Yuval Noah Harari: NPO 2, maandag 27 december, 22.10

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234