Pano over corona Beeld VRT
Pano over coronaBeeld VRT

televisie★★★☆☆

Hopelijk onthouden we de lessen uit ‘Pano: Cordon rond corona’ ook als we straks weer normaal kunnen ademen

Omdat berichten over corona zich tegenwoordig sneller verspreiden dan het virus zelf gingen de reporters van duidingsmagazine ‘Pano’ hun nieuws zoeken waar anderen het niet kunnen halen. Dat is net iets makkelijker wanneer de rest van de bevolking verplicht in zijn kot moet blijven, maar toch. In de gangen van het universitair ziekenhuis van Gent vonden de journalisten naast naakte cijfers over beschikbare bedden en beademingstoestellen ook enige hartverwarmende beelden, gelukkig zonder de klefheid waarmee een legertje Hollywoodacteurs onlangs John Lennons ‘Imagine’ deed klinken alsof het nummer net werd opgehoest door een covid-19-patiënt.

De inmiddels veelgeroemde heroïek van het zorgpersoneel werd in ‘Pano’ niet vals bezongen, maar treffend geïllustreerd door longarts Eva Van Braeckel die zich in de lift onderweg naar een vergadering welhaast terloops liet ontvallen dat ze niet bang is om het coronavirus op te lopen, maar wel om uit te vallen. En terwijl het hele land angstvallig de dodenteller in de gaten houdt, vonden de journalisten in het UZ — naast de onvermijdelijke Gentse fotograaf Zeger Garré, die er zelfs in quarantaine in slaagt om toch nog overal te zijn — een 81-jarige die er wél leek door te komen. De larmoyante vioolmuziek op de achtergrond hadden de makers achterwege mogen laten, maar het deed niettemin deugd om de oude knakker genoeg adem te kunnen zien happen om wat recent opgedane levenswijsheid rond te strooien.

‘Pano’ was andermaal een ietwat vreemde mengeling van een klassieke journalistieke documentaire en een door net iets minder begaafde leerlingen van Louis Theroux uitgevoerde reportage. De scène waarin een reporter zich ‘met gevaar voor eigen leven’ in een ziekenkamer waagt, en daar bij de heerlijk nuchtere dokter Van Braeckel niet speciaal veel bewondering mee oogst, is bijna aandoenlijk, maar soms bevond zelfs deze waaghals zich stomweg op het juiste moment op de juiste plaats. In dit verhaal was dat, behalve het UZ Gent, het Rega-instituut van de KU Leuven, waar naarstig aan een vaccin wordt gewerkt.

Het interviewtje met twee medewerkers die lui achteroverleunend in hun bureaustoel beweerden dat ze heel hard werkten aan een efficiënt vaccin had gerust mogen sneuvelen op de montagetafel, maar de gesprekken met hun baas Johan Neyts waren precies wat een verslaggever zoekt. De professor bewees niet alleen dat er naast Marc Van Ranst ook nog andere virologen bestaan, maar ook dat er nog meer wetenschappers zijn die onomwonden durven te zeggen waar het op staat. Terwijl zijn laboranten ijverig muizen en hamsters het coronavirus in de schattige neusjes spoten, legde de onderzoeker uit dat hij hoopvol was voor de ontwikkeling van een vaccin en een snel inzetbaar bestrijdingsmiddel. Hij liet echter niet na daar aan toe te voegen dat het één en ander nog sneller had kunnen gaan als er de afgelopen jaren een intelligenter investeringsbeleid voor zijn onderzoeksgebied was gevoerd. Hopelijk wordt de man deze keer wel gehoord, en niet vergeten als we straks weer normaal kunnen ademhalen.

Pano-reportages missen vaker een consequente stijl of eigen smoel, en deze aflevering vormt daar geen uitzondering op, maar ze slaagt er wel in om in uiterst moeilijke omstandigheden het nieuws te verhelderen, en af en toe te ontroeren door een menselijk gezicht te geven aan de cijfers die momenteel ons leven beheersen. Soms is dat voldoende.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234