null Beeld Christopher Raphael
Beeld Christopher Raphael

FILM'The Gentlemen'

Hugh Grant speelt een louche privédetective in ‘The Gentleman’: 'Best ironisch'

Zijn naam zal voor eeuwig verbonden blijven met romantische komedies als 'Notting Hill' en 'Four Weddings and a Funeral', maar Hugh Grant (59) probeert de laatste jaren wel uit zijn cocon van stotterende klungel te breken. In 'The Gentlemen', de nieuwe misdaadfilm van zijn landgenoot Guy Ritchie, speelt de Britse acteur een louche privédetective.

(az)

HUGH GRANT «Mijn personage, Fletcher, is iemand die zoekt naar de stront in het leven van anderen, in opdracht van een sensatiekrant. Ik ken die types, want ik ben er zelf mee geconfronteerd. Mijn telefoon is jarenlang afgeluisterd, mijn vuilnis is onderzocht, mijn familie is lastiggevallen en er is zelfs een keer bij mij ingebroken. Zeven jaar heb ik via rechtszaken gevochten tegen zulke praktijken. Het is best wel ironisch dat ik nu zelf zo'n figuur speel.»

- Heb je ter voorbereiding op de rol gepraat met je vijanden van vroeger?

GRANT «Ja, en het klinkt misschien idioot, maar ik ben zelfs met een aantal van hen bevriend geraakt. Het zijn zonder meer kleurrijke types. Nu, ik was er destijds ook niet op uit om het voetvolk te grazen te nemen. Mij ging het vooral om de opperhoofden, die achter de schermen aan de touwtjes trokken en die zulke detectives het vuile werk lieten opknappen. Zíj waren mijn doelwit.»

- Zoals wel vaker in de films van Ritchie zijn de dialogen in 'The Gentlemen' nogal pittig. Je moest ook met een plat Londens accent praten. Was dat moeilijk?

GRANT «Dat accent was niet het probleem, wel dat mijn teksten het langst van allemaal waren. Op mijn leeftijd valt het niet mee om ze op korte termijn uit het hoofd te leren. Toen ik daar iets van zei, stelde Ritchie voor een teleprompter te gebruiken, zodat ik mijn teksten kon aflezen. Ik vond dat een belediging. 'Ik ben een acteur, geen nieuwslezer!' Uiteindelijk is het me toch goed gelukt.

»Wat die pittige dialogen betreft: ik besef dat het publiek mij vooral van mijn rollen in romantische komedies kent, maar vóór ik bekend werd, speelde ik al personages als Fletcher in producties die niemand heeft gezien. De laatste tijd probeer ik mijn carrière weer in die richting te duwen. Of dat een succes is? Ik krijg er meer waardering voor, in de vorm van prijzen en jubelende recensies. Ik zou liegen als ik zeg dat ik dat niet prettig vind. Enige ijdelheid is mij niet vreemd.»

‘The Gentlemen’ loopt nu in de bioscoop. Lees ook onze recensie.

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234