Thibaut en Charlotte in 'Huis Gemaakt' Beeld VTM
Thibaut en Charlotte in 'Huis Gemaakt'Beeld VTM

Televisie★★☆☆☆

‘Huis Gemaakt’ zal voor de meeste deelnemers even frustrerend zijn als het zoeken naar een betaalbare woning

De grootste verrassing in ‘Huis Gemaakt’, een nieuw verbouwingsprogramma op VTM, is dat het niet tegelijk fungeert als datingprogramma. Na reeksen waarin wildvreemden bij de eerste ontmoeting uit de kleren gaan, in hetzelfde bed overnachten of zelfs met elkaar trouwen was het toch niet zo vreemd geweest als een pientere tv-producer het idee had gekregen om mensen bij wijze van kennismaking samen een huis te laten renoveren.

Stefaan Werbrouck

De negen jonge duo’s uit ‘Huis Gemaakt’ zijn echter stuk voor stuk al enkele jaren samen; de Kortrijkse kunstenaars Harry en Jerina hebben zelfs al twee kleine kinderen, een ontwikkeling die er, zoals Harry het nogal raadselachtig uitdrukte, ‘toevallig’ is gekomen. Elk van de koppels is dan ook klaar voor de volgende stap in de relatie, alleen blijkt zelf een huis aanschaffen een onbereikbare droom, ondanks het feit dat sommige duo’s nog bij hun ouders inwonen en heel spaarzaam hebben geleefd; één van de kandidaten vond naar de winkel gaan om eten te halen al een hele opgave want ‘je geeft 80 euro uit voor een zak inkopen en je hebt er niet eens plezier van’.

‘Huis Gemaakt’ ligt dus in de lijn van renovatiereeksen als ‘The Block’ of ‘House Rules’, niet toevallig twee programma’s waar de ex-topsporters en zelfverklaarde competitiebeesten Tobias en Femke bij wijze van voorbereiding naar hadden gekeken. Al haalden de makers bij het begin wel nog een plotwending uit hun mouw: voor de negen koppels zijn er maar drie panden beschikbaar - allemaal ‘verborgen parels’, aldus presentatrice Dina Tersago, maar iedereen die zich al eens op de immomarkt heeft gewaagd weet wat dat betekent - en drie duo’s vallen al af nog voor ze een eerste keer een sloophamer in handen hebben gekregen. Uiteindelijk zal er ook slechts één koppel effectief mogen gaan wonen in het huis waar ze zoveel bloed, zweet en tranen hebben vergoten: deelnemen aan ‘Huis Gemaakt’ wordt voor de meesten dus in elk geval een even grote bron van frustratie als de zoektocht naar een betaalbare woning.

'Huis gemaakt' Beeld VTM
'Huis gemaakt'Beeld VTM

Voor Charlotte en Thibaut hield het avontuur alvast na één aflevering weer op. Samen met Harry en Jerina en Tobias en Femke konden zij eerst gaan rondlopen in een ‘knusse en statige burgerwoning’ in Kortrijk, om te bekijken waar het kookeiland zou kunnen komen en in hoeverre er plaats was voor een dressing. Daarna moesten de duo’s hun plannen in een maquette gieten en voorstellen aan twee experts, die beslisten welke koppels ook daadwerkelijk aan de verbouwing mochten beginnen. Die jury bestond uit Gert Voorjans, een designer die al voor Mick Jagger en Dries Van Noten werkte, en Cerina Marchetta, een onderneemster met een eigen bouwbedrijf en een ‘hekel aan luiheid en uitvluchten’. Vreemd, want uit mijn eigen ervaring met aannemers blijkt dat uitvluchten in die wereld ongeveer even ingeburgerd zijn als laaghangende broeken en de schaft om negen uur.

Charlotte en Thibaut hadden dan weer een broertje dood aan felle kleuren en een voorliefde voor beige, en van de drie maquettes die Voorjans en Marchetta te zien kregen was die van hen dan ook met voorsprong de saaiste. Toen de twee bovendien zeiden dat ze er niet zoveel werk in hadden kunnen stoppen als gewild omdat ‘Thibaut elke dag pas om half acht thuis is’, was hun lot zeker in de ogen van Marchetta bezegeld. Nochtans had de jury voor de maquette van Tobias en Femke evenmin een goed woord over: zij wilden gewoon een nieuw huis binnen in het oude bouwen, een plan waarvoor niet alleen een grenzeloos budget nodig was maar dat ook de ziel uit de burgerwoning dreigde te halen. Maar wellicht snapten jury en makers dat de clash tussen de dwangmatige planners Tobias en Femke en de freewheelende artiesten Harry en Jerina, die een boog in Spaanse stijl in hun woonkamer wilden en een gevel in het roze ook wel zagen zitten, in de komende weken vruchtbaarder televisie zal opleveren. ‘Huis Gemaakt’ kan ook wel wat meer pit en conflict gebruiken, na een eerste aflevering die eigenlijk nogal beige was.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234