De broers uit 'Three Identical Strangers' Beeld TMDB
De broers uit 'Three Identical Strangers'Beeld TMDB

tv-tips

Humo's kijktips voor zondag 18 juli

Omdat ook uw zittend gat onderhouden moet worden, gidst Humo u elke dag door het aanbod op het kleine en middelgrote scherm.

Redactie

‘Three Identical Strangers’

In 1980 liep de 19-jarige Robert Shafran op de campus van zijn universiteit toevallig zijn dubbelganger tegen het lijf, Edward Galland. De twee bleken meer met elkaar gemeen te hebben dan hun uiterlijk: ze waren allebei geadopteerd én hadden dezelfde geboortedatum. De hereniging van de identieke tweeling was zo ongelofelijk dat de Amerikaanse media het nieuws massaal oppikten. Waarna ene David Kellman aanklopte: hij leek als twee druppels water op Eddy en Bobby en – u raadt het al – was op dezelfde dag geboren. Het sprookje veranderde in 1995 echter in een nachtmerrie: Edward pleegde zelfmoord. Daarop bracht The New Yorker het hele verhaal van het vreselijke psychologische experiment, waarbij de drieling na de geboorte uit elkaar was gehaald. De Britse regisseur Tim Wardle wijdde er deze uitstekende documentaire aan.

Om 21.50 uur op Canvas

‘Zomergasten’

Architect Floris Alkemade opent vanavond het nieuwe seizoen van het immer uitstekende ‘Zomergasten', al sinds 1988 een terechte klassieker in de zomermaanden. Dit jaar neemt Alkemade na zes jaar afscheid als Rijksbouwmeester van Nederland. Hij presenteerde in die functie onder andere een toekomstperspectief voor de inrichting van Nederland, en tijdens de coronacrisis verscheen zijn essay ‘De toekomst van Nederland: de kunst om van richting te veranderen’. Janine Abbring interviewt hem over zijn ideale televisieavond.

Om 20.20 uur op NPO 2

‘Stalker’

Na elke aflevering van ‘Zomergasten’ volgt een film die is gekozen door de gast van die avond. Floris Alkemade koos voor ‘Stalker’, een bijna drie uur durend filosofisch sf-drama uit Sovjet-Rusland. Andrej Tarkovski maakte er een typerend taaie brok van: langzaam, vol complexe ideeën en abstracte personages, maar voor wie er zich voor openstelt ook hypnotiserend, visueel verbluffend en diepzinnig. De plot: ergens in Rusland bevindt zich een mysterieuze Zone (veroorzaakt door een alieninvasie, een kernramp of iets anders), die enkel navigeerbaar is met behulp van een gids, een Stalker. Twee mannen, een Schrijver en een Professor, wagen zich met hun Stalker in de Zone om de binnenste ruimte te bereiken, een kamer waarin je diepste verlangens worden verwezenlijkt.

Om 23.30 uur op NPO 2

'Michael Palin: Travels of a Lifetime' Beeld VRT
'Michael Palin: Travels of a Lifetime'Beeld VRT

‘Michael Palin: Travels of a Lifetime’

Michael Palin blikt in ‘Travels of a Lifetime’ terug op de vele reizen die hij de voorbije drie decennia mocht maken - bij gebrek aan grootse nieuwe reisplannen vorig jaar, met dank aan vrouwe Corona. Vanuit zijn werkkamer in Londen en aan de hand van zijn persoonlijk archief vertelt hij hoe zijn hart verloor aan reizen en met welke uitdagingen hij geconfronteerd werd. In deze vierdelige reeks kijkt Palin terug op vier van zijn populairste reisreeksen: ‘Around the World in 80 Days’, ‘Pole to Pole’, ‘Full Circle’ en ‘Sahara’.

Om 20.10 uur op Canvas

‘Baptiste’

In het tweede seizoen van deze spin-off van 'The Missing’ is Julien Baptiste niet langer de man die we aan het einde van het vorige seizoen zagen. Na een verschrikkelijke persoonlijke tragedie is Julien op zoek naar elke mogelijke afleiding, al dan niet in de vorm van een fles. Gelukkig is er ook een nieuwe zaak om zich op te storten, wanneer het volledige gezin van ambassadeur Emma Chambers spoorloos verdwijnt in de bergen van Hongarije.

Om 22 uur op BBC 1

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234