null Beeld IMDb
Beeld IMDb

tv-tipsdocumentaires

Humo selecteert de documentaires die u deze week graag informeren (van 14 tot 20 januari)

Stefaan Werbrouck

Children of the Enemy
NPO 2, donderdag 20 januari, 23.15

ACTUA Niet alleen bij ons zorgt de vraag wat er moet gebeuren met de weduwen of kinderen van IS-strijders voor verhitte discussies, ook elders in Europa is het een lastig dossier. De documentaire ‘Children of the Enemy’ volgt Patricio Galvez, een Zweedse onderdaan met Chileense roots, in zijn niet-aflatende strijd om zijn kleinkinderen te bevrijden en terug thuis te krijgen. In 2014 trok de dochter van Galvez, die getrouwd was met één van Zwedens beruchtste IS-leden, naar Syrië om er te gaan vechten aan de kant van de terreurbeweging. Toen het kalifaat in 2019 in elkaar zakte, lieten zij en haar man het leven, waarop hun zeven kinderen werden overgebracht naar een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië. Galvez begint daarop een campagne om zijn kleinkinderen naar Zweden over te brengen, maar merkt al snel dat noch de politici, noch de bureaucraten van buitenlandse zaken staan te springen om hem te helpen.

Danny in Arabistan
NPO 3, vrijdag 14 januari, 20.35

ACTUA Derde seizoen van de reportagereeks waarin de Nederlandse journalist Danny Ghosen door het Midden-Oosten en Afrika reist. In de eerste twee afleveringen praat hij met inwoners van Soedan, daarna volgt er nog een aflevering over Djibouti.

Danny in Arabistan - DOCU - (Nederland - 2020) - S03E02 - Soedan - Caption: Danny Ghosen Beeld NTR
Danny in Arabistan - DOCU - (Nederland - 2020) - S03E02 - Soedan - Caption: Danny GhosenBeeld NTR

Vranckx: Het laatste verslag
Canvas, zaterdag 15 januari, 20.10

ACTUA In de drugsoorlogen in Mexico wordt niets of niemand ontzien: dealers, agenten, burgers, ze kunnen allemaal neergekogeld worden. Deze docu volgt journalisten die op gevaar van eigen leven de strijd volgen.

Vranckx: Het laatste verslag - aka Narkokartellet og stemmen fra graven - Reportage (DNK-2021) - Caption: Griselda Beeld VRT
Vranckx: Het laatste verslag - aka Narkokartellet og stemmen fra graven - Reportage (DNK-2021) - Caption: GriseldaBeeld VRT

Writing with fire
Canvas, zondag 16 januari, 21.55

ACTUA Als Indiase vrouw uit een lagere kaste carrière maken in de door mannen gedomineerde mediawereld? Het lijkt onmogelijk. Toch is er één Indiase krant die door zulke vrouwen wordt gemaakt. Deze reportage werpt een blik achter de schermen.

Writing with Fire - Documentary (IND-2021) - Rintu Thomas, Sushmit Ghosh - Caption: Meera Devi Beeld VRT
Writing with Fire - Documentary (IND-2021) - Rintu Thomas, Sushmit Ghosh - Caption: Meera DeviBeeld VRT

Sander en de kloof
NPO 3, donderdag 20 januari, 21.00

ECONOMIE Ook in Nederland is de ongelijkheid de afgelopen decennia toegenomen. Journalist Sander Schimmelpenninck duikt zes weken lang in de kloof tussen arm en rijk om na te gaan welke factoren nu bepalen aan welke kant je terechtkomt.

Sander en de kloof - DOCU - (Nederland - 2022) - (Generic) - Caption: Sander Schimmelpenninck Beeld VPRO
Sander en de kloof - DOCU - (Nederland - 2022) - (Generic) - Caption: Sander SchimmelpenninckBeeld VPRO

Phil Lynott: Songs for while I’m away
Canvas, donderdag 20 januari, 23.15

MUZIEK Phil Lynott groeide als zwarte jongen op in het Dublin van de jaren 50 en werd als frontman van Thin Lizzy wereldberoemd. In 1986 stierf hij aan zijn heroïneverslaving. Deze docu vertelt zijn verhaal.

null Beeld Redferns
Beeld Redferns

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234