The Secrets to Civilization - aka The Secrets to Civilisation - Documentary series (GBR-2021) Beeld Off The Fence
The Secrets to Civilization - aka The Secrets to Civilisation - Documentary series (GBR-2021)Beeld Off The Fence

tv-tipstv-tips

Humo selecteert de documentaires die u deze week graag informeren (van 7 tot 13 januari)

Stefaan Werbrouck

The secrets to civilisation
Canvas, zondag 9 januari, 21.00

Geschiedschrijving gebeurde eeuwenlang op basis van geschreven bronnen, later in combinatie met archeologische vondsten, maar de exacte wetenschappen gingen in de afgelopen decennia met zulke rasse schreden vooruit dat een historicus al lang niet meer genoeg heeft aan een bibliotheek en potscherven. Veel informatie over hoe mens en dier vroeger leefden, komt nu uit pollenmateriaal, resten van vervuiling in poolijs, plankton in de oceaan of het menselijk DNA. Zeker als het gaat over disruptieve gebeurtenissen in het verleden - vulkaanuitbarstingen, ziektes, klimaatverandering - zorgen die data voor andere inzichten over hoe mensheid en beschavingen zijn geëvolueerd. De Britse docureeks ‘The secrets to civilisation’ werpt met al die kennis een nieuw licht op drie sleutelperiodes in de geschiedenis: het einde van het Bronzen Tijdperk 3000 jaar geleden, de opkomst van de Griekse en later Romeinse beschaving en uiteindelijk de ondergang van het Romeinse rijk, dat, zo blijkt ondertussen, niet enkel moest afrekenen met invasies door de Germanen maar ook met veranderingen in de natuur en een pandemie.

Vivien Leigh, autant en emporte le vent
Canvas, vrijdag 7 januari, 20.10

Portret van de Britse actrice Vivien Leigh, die twee keer, met ruim tien jaar verschil, een Oscar won: voor haar rol als Scarlett O’Hara in ‘Gone with the Wind’ (1939) en voor haar vertolking van Blanche DuBois in ‘A Streetcar Named Desire’ (1951).

Vivien Leigh Beeld VRT
Vivien LeighBeeld VRT

De Oude Wereld, de dingen die voorbijgaan
NPO 2, zaterdag 8 januari, 19.50

Volgens de GreenDeal moet Europa tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Maar hoe realistisch is die doelstelling? En wat is er allemaal voor nodig? De Nederlandse journalist Kefah Allush reist - hopelijk met de trein - rond op zoek naar antwoorden.

De Oude Wereld, de dingen die voorbijgaan - Documentairereeks (NLD-2022) - Caption: Kefah Allush Beeld EO
De Oude Wereld, de dingen die voorbijgaan - Documentairereeks (NLD-2022) - Caption: Kefah AllushBeeld EO

The Green Planet
BBC 1, zondag 9 januari, 20.00

Er is in deze woelige tijden toch één zekerheid: David Attenborough blijft natuurdocumentaires maken voor de BBC. In de nieuwe driedelige reeks ‘The Green Planet’ zet hij de mooiste en meest wonderlijke planten overal ter wereld in de kijker.

null Beeld BBC Studios
Beeld BBC Studios

Leni Riefenstahl: the end of a myth
Canvas, maandag 10 januari, 22.05

Of nee, er zijn twee zekerheden: Canvas blijft de Tweede Wereldoorlog uitspitten. Leni Riefenstahl, regisseur van verheerlijkende nazifilms, zei altijd dat ze geen interesse had in de politiek van Hitler. Maar dat blijkt toch niet te kloppen.

Leni Riefenstahl - Das Ende eines Mythos - aka Leni Riefenstahl: The End of a Myth - Documentaire (DEU-2020) - Michael Kloft - Caption: Adolf Hitler (m.) en Leni Riefenstahl Beeld VRT
Leni Riefenstahl - Das Ende eines Mythos - aka Leni Riefenstahl: The End of a Myth - Documentaire (DEU-2020) - Michael Kloft - Caption: Adolf Hitler (m.) en Leni RiefenstahlBeeld VRT

Israël/US/Iran: the long war
Canvas, dinsdag 11 januari, 22.55

Tweeluik van Arte over het kruitvat in het Midden-Oosten, waar sinds de revolutie van 1979 Iran aan de ene kant en de Verenigde Staten en Israël aan de andere kant in een officieuze oorlog zijn verwikkeld die invloed heeft op heel de regio.

Israel/Iran/USA: The Long War - aka La longue guerre: Israël, Iran, Etats-Unis - Documentaire (FRA-2020) - Vincent de Cointet Beeld VRT
Israel/Iran/USA: The Long War - aka La longue guerre: Israël, Iran, Etats-Unis - Documentaire (FRA-2020) - Vincent de CointetBeeld VRT

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234