THE SAVIOR FOR SALE
(MK2, 2021) Beeld rv
THE SAVIOR FOR SALE(MK2, 2021)Beeld rv

Tv-tips

Humo selecteert de documentaires die u deze week graag informeren

Redactie

MIRACLE MESSAGES

CANVAS, ZAT. 25 SEP., 20.10

MAATSCHAPPIJ Wie op straat leeft, heeft ook geen netwerk meer om op terug te vallen. Het Amerikaanse Miracle Messages tracht daklozen opnieuw in contact te brengen met geliefden en familie, of zorgt voor buddy’s die in geval van nood klaarstaan.

null Beeld Babel Doc
Beeld Babel Doc

THE SAVIOR FOR SALE

CANVAS, ZONDAG 26 SEPTEMBER, 22.00

KUNST In 2017 ging het schilderij Salvator Mundi van Leonardo da Vinci bij veilinghuis Christie’s in New York onder de hamer voor de ronde prijs van 450 miljoen dollar, meteen het hoogste bedrag dat ooit voor een kunstwerk is betaald. Tot op vandaag is niet bekend wie precies de koper was of waar het schilderij zich bevindt, al gaan de meesten ervan uit dat het ergens in een huis of boot van de Saudische kroonprins hangt. Maar dat is niet het enige mysterie rond het werk, want eigenlijk is het ook niet zeker of Salvator Mundi – een portret van Jezus Christus van ongeveer een halve meter bij een halve meter – wel écht een werk van Da Vinci is. Het schilderij is rond 1500 gemaakt en heeft 500 jaar lang rondgezworven van koningshuis naar kunstcollectie, maar pas in 2011 werd het erkend als een Da Vinci. Alleen gebeurde dat niet zonder slag of stoot: naar aanleiding van een grote tentoonstelling rond de kunstenaar in de Londense National Gallery boog een panel van vier experts zich over het schilderij en die twijfelden allemaal of de Salvator Mundi wel door Da Vinci zelf was geschilderd, en niet door één van zijn leerlingen. De befaamde Da Vinci-kenner Martin Kemp was echter wél overtuigd en op basis van zijn oordeel werd het schilderij opgenomen in de tentoonstelling, met als gevolg dat de waarde de lucht in schoot. (sw)

STONEHENGE: THE LOST CIRCLE REVEALED

CANVAS, ZON. 26 SEP., 21.00

GESCHIEDENIS Nieuwe docu over de beroemde prehistorische site waarin archeologen die de afgelopen decennia op en rond Stonehenge aan het graven zijn geweest hun – vaak verrassende – ontdekkingen toelichten.

null Beeld BBC
Beeld BBC

RETOUR KALIFAAT

NPO 2, MAA. 27 SEP., 20.25

ACTUA Reportage waarin journalist Sinan Can naar Syrië gaat om er te praten met drie Europese IS’ers die door de Koerden gevangen worden gehouden. Willen ze terugkeren naar Europa? Wat was hun rol binnen IS? En vooral: hebben ze spijt?

Retour Kalifaat - de erfenis van een slagveld - Documentary (NLD-2021) - Caption: Sinan Can (r.) Beeld BNNVARA
Retour Kalifaat - de erfenis van een slagveld - Documentary (NLD-2021) - Caption: Sinan Can (r.)Beeld BNNVARA

DE DICK MAAS METHODE

NPO 2, WOE. 29 SEP., 23.05

FILM ‘De lift’, ‘Flodder’, ‘Amsterdamned’... Wie opgroeide in de jaren 80, zag vast ooit een film van Dick Maas, de Nederlandse regisseur die gespecialiseerd was in flitsend en lichtvoetig vertier. Deze nieuwe docu gaat op zoek naar zijn succesrecept.

null Beeld NTR
Beeld NTR

SALAH

NPO 2, DON. 30 SEP., 22.40

ACTUA Eerder al te zien op Eén, nu ook op de Nederlandse televisie: ‘Salah’, de vierdelige documentairereeks van de hand van Eric Goens over terrorist Salah Abdeslam en zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en Brussel.

null Beeld © VRT
Beeld © VRT

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234