null Beeld HUMO
Beeld HUMO

kijktip

Humo selecteert de documentaires van de week (van 17 tot 23 maart)

Stefaan Werbrouck

‘Putin and the presidents’
Canvas, zondag 19 maart, 20.50

ACTUA Vladimir Poetin – op dat moment hoofd van de Russische inlichtingendienst – werd in de zomer van 1999 premier in de regering van Russisch president Boris Jeltsin. Toen Jeltsin enkele maanden later aftrad, volgde Poetin hem op, en nadat hij in maart 2000 de presidentsverkiezingen had gewonnen, zat hij stevig in het zadel. Bijna 25 jaar later heerst hij nog steeds over Rusland, terwijl de macht in de VS over dezelfde periode in de handen van vijf presidenten lag. De meesten keken met gezonde achterdocht naar hun collega in het Kremlin, een enkeling bleek niet eens zo heimelijk een fan van de man. Maar of ze nu wantrouwig waren of goedgelovig, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump en Joe Biden hebben in hun buitenlandbeleid allemaal fouten of verkeerde inschattingen gemaakt, die mee hebben geleid tot de situatie vandaag. De Amerikaanse journalist Michael Kirk, van wie Canvas eerder ook al ‘Putin’s Road to War’ uitzond, belicht in ‘Putin and the Presidents’ de verstandhouding tussen de machtige mannen en gaat via interviews met onder meer veiligheidsadviseur John Bolton, ex-CIA-directeur John Brennan en auteur Timothy Snyder na of en hoe het anders had kunnen lopen.

‘2Doc kort: Corrie’
NPO 2, vrijdag 17 maart, 22.19

ACTUA Als een getrouwde man wil veranderen in een vrouw, hoe moet de echtgenote zich daar dan bij voelen? ‘Corrie’ volgt een Nederlandse vrouw wier partner Ashley in transitie is en die geregeld haar hart lucht bij haar beste vriendin.

null Beeld KRO-NCRV
Beeld KRO-NCRV

‘Achter het verhaal van Vlaanderen’
Eén, zaterdag 18 maart, 18.10

ACTUA De historische reeks met Tom Waes is afgelopen, maar wie moeite heeft met afscheid nemen kan nog een blik achter de schermen werpen, met deze documentaire die tijdens de opnames werd gedraaid.

null Beeld VRT
Beeld VRT

‘Vranckx: de foute generatie’
Canvas, zaterdag 18 maart, 20.10

ACTUA Toen in 2010 de Arabische Lente plaatsvond, werd het startschot gegeven voor een opeenvolging van opstanden in Tunesië. Vranckx keert bijna vijftien jaar later terug en ziet dat er bitter weinig is veranderd.

null Beeld © VRT
Beeld © VRT

‘Planet finance’
Canvas, zondag 19 maart, 20.00

ACTUA De Nederlandse reeks over de internationale economie sluit af met een aflevering over bubbels en crashes, waarin een opmerkelijke praatgast opduikt: Jo Lernout, die terugblikt op hoe zijn bedrijf Lernout & Hauspie in elkaar stuikte.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

‘The Power of Big Oil’
Canvas, donderdag 23 maart, 21.20

ACTUA Tweeluik – enkele maanden geleden ook te zien op NPO – dat minutieus uit de doeken doet hoe de grote oliebedrijven decennialang twijfel hebben gezaaid over de klimaatverandering en de rol van fossiele brandstoffen in de opwarming.

null Beeld VPRO
Beeld VPRO

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234