La secte - aka The Sect - Documentairereeks (CHE-2022) Beeld TMDb
La secte - aka The Sect - Documentairereeks (CHE-2022)Beeld TMDb

kijktip

Humo selecteert de documentaires van de week (van 23 tot 29 december)

Redactie

The Sect
Canvas, maandag 26 december, 23.30

GESCHIEDENIS De Orde van de Zonnetempel. Het klinkt als iets uit een strip van Kuifje maar het was het decor van een van de grootste collectieve zelfmoorden uit de recente Europese geschiedenis. Halverwege de jaren 1980 richtten de Fransman Joseph Di Mambro en de Zwitserse Belg Luc Jouret samen de Orde van de Zonnetempel op, een instelling die zich zogezegd richtte op liefhebbers van occulte wetenschappen maar in werkelijkheid een sekte was. Jarenlang trok het duo goedgelovigen uit alle hoeken van Europa aan, van wie ze volledige gehoorzaamheid en een stevige financiële input eisten. In ruil kregen de leden het eeuwige leven, want de ware gelovigen zouden na een rituele zelfmoord opnieuw geboren worden op de ster Sirius. Toen in 1994 een van vertrouwelingen van de leiders zijn twijfels over de Orde begon te uiten, beval Di Mambro dat de man, zijn vrouw én zijn kind vermoord moesten worden. Daarna begon de rituele moord - met instemming van de betrokkenen - op 22 andere leden, die werden doodgeschoten of verstikt met een plastic zak. De vierdelige Zwitserse reeks ‘The Sect’ reconstrueert de op- en ondergang van de Orde en volgt ook de lange gevecht om de verantwoordelijken voor het bloedbad voor de rechter te brengen. (sw)

Santa’s Wild Home
Canvas, zaterdag 24 december, 20.00

NATUUR Nog even een moment van rust nodig vooraleer u in de ovenhapjes, kroketten en advocaat duikt? Zet dan deze natuurdocumentaire op, waarin de fauna en flora van Lapland - de thuisbasis van de kerstman - centraal staat.

Terroir to table
Canvas, zondag 25 december, 20.10

Wat maakt nu precies een goed wijn? En hoe onderscheid je de topwijnen van de bocht die niet te drinken valt? De makers van deze Deense documentaire reisden de hele wereld rond om die vragen voor te leggen aan de bekendste vinologen.

Terroir to Table - Documentaire (FRA/DNK-2022) - Rasmus Dineses - Caption: Beeld TMDb
Terroir to Table - Documentaire (FRA/DNK-2022) - Rasmus Dineses - Caption:Beeld TMDb

When Tina Turner came to Britain
BBC2, zondag 25 december, 22.20

Sinds haar eerste optreden in het land in 1966 is Tina Turner altijd erg populair geweest bij het Britse publiek en heeft ze ook vaak samengewerkt met Britse muzikanten. In deze nieuwe documentaire vertellen zij en anderen over de speciale band.

When Tina Turner Came to Britain - DOCU (GB 2022) - Caption: Tina Turner Beeld /
When Tina Turner Came to Britain - DOCU (GB 2022) - Caption: Tina TurnerBeeld /

Those were the days
Canvas, maandag 26 december, 20.10

Onlangs verschenen op VRTMax, in de week tussen kerst en nieuw ook elke avond op Canvas: de fijne reportagereeks waarin Aster Nzeyimana de strafste verhalen over enkele van de meest beruchte discotheken uit de Belgische muziekgeschiedenis oprakelt.

Those Were the Days - Documentairereeks (BEL) - Season 1 (2022) - ep 5/5: Boccaccio - s01e05 - Caption: Aster Nzeyimana Beeld © VRT
Those Were the Days - Documentairereeks (BEL) - Season 1 (2022) - ep 5/5: Boccaccio - s01e05 - Caption: Aster NzeyimanaBeeld © VRT

Seven Days on Mars
Canvas, dinsdag 27 december, 22.40

Sinds het voorjaar van 2021 rijdt de Perseverance rond op Mars op zoek naar bewijzen dat er leven op de planeet is of ooit is geweest. Brian Cox - de wetenschapper, niet de muzikant - volgt de robot tijdens een van zijn cruciale, zeven dagen durende missies.

Brian Cox: Seven Days on Mars - DOCU - GB 2022 - S01 - Caption: Brian Cox Beeld BBC / Arrow International Media / Kelly Wundsam
Brian Cox: Seven Days on Mars - DOCU - GB 2022 - S01 - Caption: Brian CoxBeeld BBC / Arrow International Media / Kelly Wundsam

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234