null Beeld

tv-tips

Humo selecteert de films van de week (van 31 juli tot 6 augustus)

Dennis Van Dessel

AMERICAN HONEY’ ★★★½☆

CANVAS, VRIJDAG 31 JULI, 21.10

DRAMA Het cliché zegt dat niet-Amerikaanse regisseurs vaak de beste films maken over Amerika: check maar Ang Lees ‘The Ice Storm’, Sam Mendes' ‘American Beauty’ en dit ruwe diamantje van Andrea Arnold, een tegelijk poëtisch en volstrekt authentiek portret van heartland America. De 18-jarige Star (Sasha Lane), een puber op de dool, zoekt aansluiting bij de bende van Jake (Shia LaBeouf), een groepje jongeren die deur aan deur tijdschriftabonnementen verkopen om hun hedonistische leventje te financieren. Dat is weinig plot voor een film die 162 minuten duurt, en ja, hij had gerust wat strakker gekund, maar het Midwest-landschap van Walmarts, olievelden en vooral heel veel niks wordt met een fascinerende mix van affectie en afschuw in beeld gebracht. Lane is een revelatie in de hoofdrol en de soundtrack vol popsongs lijkt wel een personage op zich.

2012' ★★★☆☆

VTM, VRIJDAG 31 JULI, 21.00

ACTIE Spectaculaire, onnozele maar stiekem best genietbare rampenfilm van Roland Emmerich, die inspeelt op de destijds populaire kwakkel dat de wereld zou vergaan aan het einde van de Mayakalender. De aarde splijt open, tsunami's overspoelen wat overblijft, maar John Cusack verzoent zich gaandeweg met zijn ex, dus dat is oké.

null Beeld

‘POLTERGEIST’ ★★★★☆

BBC 1, VRIJDAG 31 JULI, 23.45

HORROR Een doorsneegezin krijgt af te rekenen met klopgeesten die het jongste dochtertje ontvoeren. Razend spannende horrorfilm met een clever satirisch laagje over het leven in de suburbs. Kwatongen beweren dat producent Steven Spielberg de film meer geregisseerd heeft dan regisseur Tobe Hooper. Hoe dan ook: een klassieker.

null Beeld

MOULIN ROUGE!’ ★★★★½

Q2, ZATERDAG 1 AUGUSTUS, 20.30

MUSICAL Ofwel bent u helemaal méé met deze hyperkinetische, anachronistische musical van Baz Luhrmann over de liefde tussen een dichter en een courtisane in de Moulin Rouge, ofwel háát u hem. Een tussenweg is er niet. Gedurfde, opwindende, gepassioneerde cinema met een grote C. En een grote INEMA. En een uitroepteken!

null Beeld

‘APOCALYPSE NOW’ ★★★★★

BBC 2, ZATERDAG 1 AUG., 22.40

OORLOG Geniale Vietnamfilm van Francis Ford Coppola, losjes gebaseerd op Joseph Conrads ‘Heart of Darkness’. Martin Sheen reist een rivier af op zoek naar de op hol geslagen kolonel Marlon Brando, die diep in de jungle zijn eigen oorlog voert. Een surrealistische koortsdroom van een film, vol onvergetelijke scènes.

null Beeld

‘DAYS OF HEAVEN’ ★★★★★

CANVAS, ZATERDAG 1 AUG., 22.40

DRAMA Terrence Malicks tweede film is nog steeds zijn beste. Een poëtisch drama, volledig gefilmd tijdens zonsondergang. Er is een plot - Richard Gere speelt een seizoensarbeider die samenspant met zijn vriendin om de boerderij in te palmen - maar daar gaat het niet om. Het gaat om de weemoedige sfeer en de wonderlijke beeldenpracht.

null Beeld

YOUTH’ ★★★☆☆

NPO 2, ZATERDAG 1 AUGUSTUS, 0.10

DRAMA Twee oudere mannen (Michael Caine en Harvey Keitel) logeren in een kuuroord in Italië. Ze blikken terug op hun leven en vragen zich af of ze nog iets hebben om naar uit te kijken. Visueel verrukkelijke tragikomedie van Paolo Sorrentino, die mikt op lyriek en af en toe ook doel treft.

null Beeld

‘DANGEROUS LIAISONS’ ★★★½☆

BBC 1, ZONDAG 2 AUGUSTUS, 23.30

DRAMA Stephen Frears verfilmt Choderlos de Laclos' klassieker over een villeine markiezin (Glenn Close) die samenspant met graaf John Malkovich om de brave deerne Uma Thurman te verleiden. Frears vindt het juiste perverse sfeertje en het ziet er allemaal beeldig uit. De enige misser: Keanu Reeves als 18de-eeuwse heer? Dude!

null Beeld

‘DR. NO’ ★★★★☆

CAZ, DINSDAG 4 AUGUSTUS, 20.40

ACTIE De allereerste Bondfilm is niet de beste, maar diende uiteraard wel als blauwdruk voor de rest van de serie. Sean Connery is de belichaming van sixtiescool en de sets van Ken Adams zijn nog altijd indrukwekkend. Het terloopse seksisme en racisme moet u erbij nemen: dat was - echt waar! - de tijdgeest.

null Beeld

D'ARDENNEN’ ★★★½☆

VTM, WOENSDAG 5 AUGUSTUS, 21.45

DRAMA Debuutfilm van Robin Pront, waarin Kevin Janssens vrijkomt uit de gevangenis om te ontdekken dat zijn broer (Jeroen Perceval) aanpapt met zijn lief (Veerle Baetens). Ballsy cinema, weg van de Vlaamse kerktoren, die tijdens het laatste halfuur een gedurfde wending richting gewelddadig surrealisme neemt.

null Beeld

‘GROUNDHOG DAY’ ★★★★☆

CANVAS, DONDERDAG 6 AUG., 21.15

KOMEDIE Bill Murray was zelden beter dan in deze vindingrijke komedie van Harold Ramis. Hij speelt een cynische weerman die om mysterieuze redenen telkens opnieuw dezelfde dag beleeft. Speels, clever en vaak hilarisch. Het filmdebuut van Michael Shannon, die aan het einde een klein rolletje heeft.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234