null Beeld rv
Beeld rv

humo gidst

Humo selecteert het beste om te streamen (vanaf 21 oktober): moordende verpleegsters, een school voor sprookjesfiguren en de pompiers van de Notre Dame

null Beeld
Stefaan Werbrouck en Joshua Migneau

‘Argentina, 1985'
Vanaf 21 oktober op Prime Video

FILM Voor België dingt ‘Close’ van Lukas Dhont volgende lente mee naar de Oscar voor Buitenlandse Film, Argentinië maakte bekend dat het ‘Argentina, 1985’ instuurt. Of dat rechtbankdrama terecht bejubeld werd op het filmfestival van Venetië, kunt u vanaf deze week nagaan op Prime Video. ‘Argentina, 1985’ gaat over het proces tegen leden van de militaire dictatuur die zeven jaar lang met ijzeren hand over het land had geregeerd. Toen de junta in 1983 verkiezingen uitschreef en de macht overdroeg, had ze eerst een wet uitgevaardigd die amnestie verleende aan haar eigen leden en alle bewijsmateriaal over de jacht op de oppositie laten vernietigen. Maar Raúl Alfonsín, de eerste democratisch verkozen president, gaf het bevel om toch negen leiders voor de rechter te brengen en getuigenissen over alle moorden en ontvoeringen in die donkere jaren te verzamelen, voor wat uiteindelijk het grootste proces voor misdaden tegen de menselijkheid zou worden sinds de veroordeling van nazikopstukken in Nürenberg in 1946.

‘Notre-Dame: La part du feu’
Vanaf 19 oktober op Netflix

SERIE ‘Ik weet niet of ze nog te redden valt,’ zegt iemand bedrukt in de trailer van ‘Notre-Dame: La part du feu’. Ze, dat is de beroemde kathedraal in Parijs die in de lente van 2019 in brand vloog, wellicht door een vonk die afkomstig was van renovatiewerken in het gebouw. Terwijl de hele wereld toekeek hoe één van de grootste trekpleisters van Frankrijk in vlammen opging, rukten vijfhonderd brandweermannen uit om het vuur te blussen. Op basis van hun verhalen over die eerste uren na de oproep werd een zesdelige miniserie gemaakt waarin de heldendaden van les pompiers centraal staan. Kan interessant zijn, al moeten we zeggen dat in de trailer het pathos even dichte wolken vormt als de rook rond de iconische torens.

null Beeld Emmanuel Guimmier
Beeld Emmanuel Guimmier

‘The School for Good and Evil’
Vanaf 19 oktober op Netflix

FILM Sneeuwwitje, Assepoester en Kapitein Haak zijn niet als sprookjesfiguren gebóren, maar opgeleid in de befaamde School van Goed en Kwaad. Dat is het uitgangspunt van de populaire kinderboekenreeks van Soman Chainani, waarin Netflix een franchise van fantasyfilms à la ‘Harry Potter’ ziet. De School van Goed en Kwaad lijkt in de trailer op Zweinstein met enkel Griffoendor en Zwadderich als afdelingen: de dapperen en de egoïsten. Kerry Washington (‘Scandal’) geeft les aan ridders en prinsessen, Charlize Theron neemt de beesten, heksen en ijskoninginnen voor haar rekening. Vriendinnen Agatha en Sophie staan centraal: de eerste gelooft niet in haar eigen krachten, de tweede is verontwaardigd omdat ze bij de booswichten in plaats van de helden is ingedeeld.

null Beeld

‘Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities’
Vanaf 25 oktober op Netflix

SERIE Guillermo del Toro mag van Netflix een eigen spannende anthologiereeks overzien, zoals Alfred Hitchcock zeventig jaar geleden deed in het geroemde ‘Alfred Hitchcock Presents’. De Mexicaanse filmmaker schreef zelf twee van de acht afleveringen – het beloven alweer sinistere sprookjes zoals ‘Pan’s Labyrinth’ en ‘The Shape of Water’ te worden – en laat de rest aan gerespecteerde collega’s over. Zo verfilmt Catherine Hardwicke, regisseur van ‘Twilight’, een kortverhaal van H.P. Lovecraft, met Geena Davis en Rupert ‘Ron Wemel’ Grint. Ook Jennifer Kent, bezieler van ‘The Babadook’, schakelt hoofdactrice Davis in, ditmaal tegenover Andrew Lincoln (‘The Walking Dead’). ‘Ik wil de kijker duidelijk maken: de wereld is afgrijselijk én wondermooi, precies op hetzelfde moment,’ aldus Del Toro.

null Beeld KEN WORONER/NETFLIX
Beeld KEN WORONER/NETFLIX

‘The Good Nurse’
Vanaf 26 oktober op Netflix

FILM Seriemoordenaars scoren op Netflix. Na succesreeks ‘Dahmer’ over kannibaal Jeffrey Dahmer pakt de streamingdienst uit met een thrillerfilm over Charles Cullen, de Amerikaanse verpleger die tussen 1988 en 2003 minstens 29 en vermoedelijk een 400-tal patiënten om het leven bracht. In tegenstelling tot ‘Dahmer’ ligt de focus van ‘The Good Nurse’ niet op de psychopaat maar op Amy Loughren, een collega die vragen begint te stellen bij de verdachte overlijdens op de intensive care. Jessica Chastain speelt de dappere verpleegster, Eddie Redmayne (Newt Scamander in ‘Fantastic Beasts’) kruipt in de huid van de zogenaamde Engel des Doods en de Deense regisseur Tobias Lindholm bewees met ‘The Investigation’, de reeks over de duikbootmoord uit 2020, al dat hij iets smaakvols uit een wrede waargebeurde misdaad kan puren.

null Beeld JoJo Whilden / Netflix
Beeld JoJo Whilden / Netflix

‘From Scratch’
Vanaf 21 oktober op Netflix

SERIE De Amerikaanse Amy Wheeler (Zoë Saldana) gaat studeren in Italië en wordt er verliefd op de Siciliaanse kok Lino: het is het begin van een romance die de culturele verschillen overstijgt, maar die onder druk komt te staan wanneer Lino rampzalig nieuws over zijn gezondheid te horen krijgt. De korte inhoud van ‘From Scratch’ klinkt als een doorslagje van al die romantische films die Netflix met de regelmaat van de klok op de abonnees loslaat, en misschien stelt ook deze serie weinig voor. Maar ze is wel gebaseerd op de memoires van actrice Tembi Locke en zij ging voor de verfilming aankloppen bij haar zus Attica, scenariste van onder meer ‘When They See Us’ op Netflix en het hiphopdrama ‘Empire’. En dat zijn twee adelbrieven die ‘From Scratch’ toch het voordeel van de twijfel opleveren.

null Beeld STEFANO MONTESI/NETFLIX
Beeld STEFANO MONTESI/NETFLIX

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234