WHY DID YOU KILL ME?  Beeld NETFLIX
WHY DID YOU KILL ME?Beeld NETFLIX

Kijktips

Humo selecteert het beste van Netflix en co.

Redactie

1. WHY DID YOU KILL ME?

VANAF 14 APRIL OP NETFLIX

DOCU Met het even pakkende als grensverleggende ‘American Murder’ zette Netflix vorig najaar een nieuwe standaard voor true crime-documentaires, en eigenlijk kon alles wat de streamingdienst sindsdien heeft uitgebracht niet meer aan dat niveau tippen. Misschien lukt het wel nog eens met ‘Why Did You Kill Me?’, geen serie maar een documentaire van ongeveer anderhalf uur. In februari 2006 wordt de 24-jarige Amerikaanse Crystal Theobald onder vuur genomen in haar auto, door enkele leden van een bende die vlak daarvoor zelf beschoten zijn en nu wraak willen nemen. Haar moeder Belinda zit in de auto vlak achter die van haar dochter en ziet alles gebeuren. Als de politie de zaak niet opgelost krijgt, gaat zij zelf op zoek naar de moordenaars en ze gebruikt nepprofielen op MySpace – in die tijd het meest gebruikte sociale netwerk – om informatie los te krijgen van mensen die iets van de schietpartij zouden moeten weten en om eventuele verdachten te benaderen. ‘Why Did You Kill Me?’ volgt haar eenzame zoektocht naar gerechtigheid en probeert na te gaan waarom Crystal, die zelf niets met een bende te maken had, het leven moest laten. (sw)

2. SNELLE: ZONDER JAS NAAR BUITEN

VANAF 16 APRIL OP NETFLIX

DOCU Lars Bos (25) aka Snelle schrijft geschiedenis als de eerste Nederlandse artiest met een Netflix-documen-taire. ‘Snelle: zonder jas naar buiten’ volgt de popzanger door 2020 heen: een boerenjaar waarin hij in zijn thuisland de meest beluisterde artiest op Spotify werd en ook bij ons een serieuze hit te pakken had met ‘Smoorverliefd’. Netflix belooft een openhartig portret van een jongeman die worstelt met zijn snelle opkomst, de coronablues – Snelle testte positief in december – en de eenzaamheid aan de top. De docu is ook de enige plek waar Snelle momenteel opduikt, want hij heeft, op doktersadvies, een rustpauze ingelast na de afgelopen twee jaar die ‘een fantastische maar ook intense periode zijn geweest’. (jmi)

SNELLE: ZONDER JAS NAAR BUITEN Beeld RV
SNELLE: ZONDER JAS NAAR BUITENBeeld RV

3. THE YEAR EARTH CHANGED (16 APRIL OP APPLE TV+) EN LIFE IN COLOUR (22 APRIL OP NETFLIX)

DOCU David Attenborough, de bedrijvigste 94-jarige in televisieland, pakt ter ere van Earth Day op 22 april uit met twéé nieuwe natuurdocumentaires. ‘Life in Colour’ brengt de kleurrijkste koraalvissen en paradijsvogels in beeld en onthult, met hoogstaande cameralenzen, de schitterende kleuren die deze dieren zélf waarnemen. ‘The Year Earth Changed’ toont hoezeer de natuur herleeft sinds de mens noodgedwongen in zijn kot blijft: van jubelende walvissen over een kuierend luipaard in een verlaten buitenwijk tot een groepje pinguïns dat braafjes via het zebrapad een straat oversteekt. ‘Zo zie je maar,’ mijmert Attenborough, ‘als we ervoor kiezen, kunnen we de gezondheid van onze planeet herstellen.’ Nog meer natuurschoon: op 16 april verschijnen ook de nieuwe seizoenen van ‘Earth at Night in Colour’ en ‘Tiny World’ op Apple TV+. (jmi)

LIFE IN COLOUR
 Beeld Netflix
LIFE IN COLOURBeeld Netflix

4. DAD STOP EMBARRASSING ME!

VANAF 14 APRIL OP NETFLIX

SERIE Kate Winslet, die vanaf 19 april te zien is in ‘Mare of Easttown’ op Streamz, is niet de enige Hollywoodster met een Oscarbeeldje op de schoorsteenmantel die deze week opduikt in een tv-serie. Ook Jamie Foxx, in 2005 uitgeroepen tot Beste Acteur na zijn hoofdrol in ‘Ray’, maakt zijn opwachting in een nieuwe Netflix-comedyreeks genaamd ‘Dad Stop Embarrassing Me!’. Foxx (53) speelt een alleenstaande vader die zich in bochten en een skinny jeans wringt om zijn rebelse tienerdochter te behagen. Krampachtig probeert hij de status van cool dad te behalen door zich aan TikTok, yoga en jongerentaal te wagen, uiteraard met averechts effect. Jamies dochter Corinne Foxx (27) is producer en enkele gênante momenten zijn blijkbaar uit het leven gegrepen. ‘Dad Stop Embarrassing Me!’ belooft een echte sitcom te worden, inclusief lachband, menig misverstand en een onvermijdelijk happy end. (jmi)

DAD STOP EMBARRASSING ME  Beeld SAEED ADYANI/NETFLIX
DAD STOP EMBARRASSING MEBeeld SAEED ADYANI/NETFLIX

5. LOVE AND MONSTERS

VANAF 14 APRIL OP NETFLIX

FILM De producers van ‘Stranger Things’ komen nu met ‘Love and Monsters’, een avontuurlijke en apocalyptische film die zichzelf vooral niet te serieus neemt. Zeven jaar nadat monsters de wereld overnamen, komt Dylan O’Brien (bekend van de ‘Maze Runner’-trilogie) zijn jeugdliefde op het spoor, waarna de twintiger angst en moorddadige insecten trotseert op zoek naar de ware. ‘Wauw, ik voel me net Tom Cruise,’ zegt O’Brien verbaasd in de trailer nadat hij een granaat in de mond van een reuzenworm heeft gemikt. In Amerika kreeg ‘Love and Monsters’ al positieve recensies én een Oscarnominatie, nu beleeft de film ook zijn Belgische première. (jmi)

LOVE AND MONSTERS Beeld Netflix
LOVE AND MONSTERSBeeld Netflix

6. WISTING

VANAF 21 APRIL OP STREAMZ

SERIE Als in het Noorse Larvik het lijk van een man wordt gevonden in een kwekerij van kerstbomen, moet rechercheur William Wisting op onderzoek uit. De eerste aanwijzingen leiden hem naar Robert Goodwin, een Amerikaanse seriemoordenaar die al meer dan twintig jaar geleden van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Wisting vermoedt dat de psychopaat naar Larvik is verhuisd en zich voordoet als een normale inwoner van het kuststadje: hij roept daarom de hulp in van de FBI, die twee special agents afvaardigt naar Noorwegen. Bijster origineel klinkt ‘Wisting’, gebaseerd op twee thrillers van Jørn Lier Horst, niet meteen, maar het is wel de duurste serie die ooit in Noorwegen is gemaakt en ze werd in het thuisland alvast enthousiast ontvangen. (sw)

WISTING Beeld Streamz
WISTINGBeeld Streamz

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234