FOUNDATION Beeld Appletv+
FOUNDATIONBeeld Appletv+

Streamingtips

Humo selecteert het beste van Netflix en co.

Redactie

1. FOUNDATION

VANAF 24 SEPTEMBER OP APPLETV+

SERIE Het zijn mooie tijden voor liefhebbers van de betere sciencefiction: na de nieuwe ‘Dune’-verfilming van Denis Villeneuve krijgen ze nu ook het al even langverwachte ‘Foundation’ op hun bord, de reeks naar de boeken van Isaac Asimov, zowat de peetvader van het genre. Het verhaal gaat, in een bijzonder kleine notendop, over een imperium dat al tienduizend jaar bestaat, maar volgens de wiskundige Hari Seldon, die formules heeft bedacht om de toekomst te voorspellen, strompelt het onherroepelijk de ondergang tegemoet. Samen met enkele anderen sticht Seldon (Jared Harris uit ‘Chernobyl’) de Foundation, die op een afgelegen planeet alle kennis uit het imperium wil verzamelen om de donkere periode na de val door te komen. Maar de machthebbers zijn niet opgezet met de voorspellingen van Seldon. In de trailer lijkt ‘Foundation’ wel ‘Game of Thrones’ in een sf-jasje en als de reeks aanslaat, kan ze ook even lang als de fantasyserie worden. Asimov heeft namelijk zeven ‘Foundation’-delen geschreven, en de makers mikken op acht seizoenen of tachtig afleveringen. (sw)

2. MIDNIGHT MASS

VANAF 24 SEPTEMBER OP NETFLIX

SERIE In de aanloop naar Halloween brengt Netflix traditiegetrouw een resem horrorfilms en -series uit, maar niets lijkt te zullen kunnen tippen aan de titel waarmee het offensief wordt ingezet: ‘Midnight Mass’, een miniserie van Mike Flanagan, de man achter ‘The Haunting of Hill House’. De streng katholiek opgevoede Flanagan haalde de inspiratie voor de reeks bij de Bijbel, of toch bij die elementen die volgens hem evengoed uit een horrorverhaal kunnen komen: de plagen, de miraculeuze genezingen, de verrijzenis uit de dood. In ‘Midnight Mass’ krijgt een kleine gemeenschap op een afgelegen eiland een charismatische priester op bezoek. Als de man niet alleen het woord van God verkondigt, maar ook een reeks bizarre, bovennatuurlijke gebeurtenissen in gang zet, lopen de religieuze spanningen snel op. (sw)

null Beeld COURTESY OF NETFLIX
Beeld COURTESY OF NETFLIX

3. THE PROBLEM WITH JON STEWART

VANAF 30 SEPTEMBER OP APPLETV+

SHOW We schreven het eerder al: voor AppleTV+ is dit het najaar van de waarheid, de herfst waarin de streamingdienst wil doorbreken bij het brede publiek, en die ambitie wordt deze week wel erg duidelijk. Enkele dagen na de start van ‘Foundation’ krijgen we ook de première van ‘The Problem with Jon Stewart’, het eerste programma van de populaire en bejubelde presentator en komiek sinds zijn afscheid in 2015 van ‘The Daily Show’. Met ‘The Problem’ brengt Jon Stewart geen talkshow zoals vroeger, maar buigt hij zich in elke aflevering over één thema, dat hij en zijn redactie uitspitten – een beetje zoals John Oliver in ‘Last Week Tonight’. Over welke onderwerpen aan bod komen, wil Apple nog niet veel kwijt, behalve dat het items zijn die het nieuws beheersen. En die hopelijk ook de presentator boos maken, want zoals iedereen weet: de verontwaardigde Jon Stewart is de beste Jon Stewart. (sw)

THE PROBLEM
WITH JON STEWART Beeld AppleTv+
THE PROBLEMWITH JON STEWARTBeeld AppleTv+

4. DEAR WHITE PEOPLE – SEIZOEN 4

VANAF 22 SEPTEMBER OP NETFLIX

SERIE De trailer van het eerste seizoen van ‘Dear White People’ uit 2017 vergaarde zeven keer meer dislikes dan likes op YouTube, en ontlokte boze reacties uit extreemrechtse hoek. Zoals wel vaker bleek de controverse een storm in een glas water, want ‘Dear White People’ is geen ‘haatpamflet tegen witte mensen’, zoals sommigen dachten, maar een knappe komische dramaserie over de spanningen tussen witte en zwarte studenten aan een prestigieuze universiteit. Na drie succesvolle jaargangen volgt nu het afscheid, waarin de kritische reporter Samantha White het afstudeerproject van de laatstejaars volgt: een musical die de zwarte cultuur viert. (jmi)

null Beeld LARA SOLANKI/NETFLIX
Beeld LARA SOLANKI/NETFLIX

5. BLOOD & WATER – SEIZOEN 2

VANAF 24 SEPTEMBER OP NETFLIX

SERIE Bevoorrechte pubers doen het goed op Netflix: naast ‘Riverdale’ en ‘Elite’ werd ook ‘Blood & Water’ vorig jaar een hit. Het eerste seizoen van het Zuid-Afrikaanse tienerdrama telde slechts zes afleveringen, maar zat propvol duistere geheimen en schandalen. Zo kwam de 16-jarige Puleng haar bij de geboorte ontvoerde zus op het spoor in een gereputeerde school in Kaapstad. Zoals het hoort, eindigde de seizoensfinale met een resem cliffhangers: gaan Mark, Zama en Chris een ménage à trois aan? Heeft studente Fikile haar affaire met de zwemcoach echt beëindigd? En vooral: waarom heeft Pulengs vader zijn dochter verkocht? (jmi)

BLOOD & WATER Beeld Netflix
BLOOD & WATERBeeld Netflix

6. GOLIATH – SEIZOEN 4

VANAF 24 SEPTEMBER OP AMAZON PRIME VIDEO

SERIE Voor wie zich afvroeg wat de geweldige Billy Bob Thornton de laatste jaren zoal heeft uitgevreten: onze favoriete magermans schitterde drie seizoenen lang in ‘Goliath’ als Billy McBride, een wegens een alcoholprobleempje aan lager wal gesukkelde maar briljante advocaat die, aangezien hij toch niks te verliezen heeft en in de hoop zijn hoekje in de hemel alsnog te verdienen, in de rechtbank steevast de strijd aanbindt met zich onaantastbaar wanende opponenten. Het vierde seizoen belooft om allerlei redenen iets speciaals te worden: McBride neemt het deze keer, alweer dicht op de actualiteit, tegen misschien wel zijn machtigste tegenstander tot nog toe op, de met haar opiaten dood en verderf zaaiende farma-industrie. Het is ook – snik! – het laatste seizoen van een reeks die, een zeldzaamheid, in de loop der jaren alleen maar beter is geworden. Dat belooft, zeker na de vorige jaargang, een even bizarre als verbluffende kruising tussen de betere David Lynch en de Coen Brothers op hun spannendst. Amazon Prime gooit bij hoge uitzondering ook meteen alle acht afleveringen tegelijk online. Reserveer nu al uw bingeweekend! (mvs)

GOLIATH Beeld Amazon Prime
GOLIATHBeeld Amazon Prime

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234