null Beeld

Humo selecteert het beste van Netflix, Play More & co

Redactie

1THIS IS A ROBBERY VANAF 7 APRIL OP NETFLIX

TRUE CRIME In de vroege ochtend van 18 maart 1990 kloppen twee politieagenten aan bij het Isabella Stewart Gardner-museum in Boston, zogezegd omdat er een noodoproep is geweest. De bewakers laten de twee mannen binnen, waarna die een pistool trekken, hen knevelen en schilderijen van de muur beginnen te halen. Uiteindelijk nemen de nepagenten dertien kunstwerken mee, waaronder een schilderij van Johannes Vermeer en één van Rembrandt, voor een totale geschatte waarde van 500 miljoen dollar. Ruim dertig jaar later blijft de grootste kunstroof uit de Amerikaanse geschiedenis onopgelost: in het museum hangen er nog altijd lege kaders te wachten op de terugkeer van de schilderijen. De nieuwe 'true crime'-serie 'This Is a Robbery' - gemaakt door de producenten van Martin Scorseses maffiafilm 'The Irishman' - reconstrueert de hele zaak en stelt de vraag of de kunstwerken ooit nog zullen opduiken. (sw)

2MADAME CLAUDE VANAF 2 APRIL OP NETFLIX

FILM Madame Claude was de schuilnaam van Fernande Grudet, een legendarische Franse hoerenmadam die in haar hoogdagen in de jaren 60 in haar luxebordeel in Parijs naar verluidt JFK, de sjah van Iran en Marlon Brando tot haar clientèle mocht rekenen. In 1977 maakte softcorespecialist Just Jaeckin ('Emmanuelle') al eens een door funky muziek van Serge Gainsbourg ondersteunde film over haar leven, en nu laat ook Sylvie Verheyde de deuren van Grudets luxehoerenkast opnieuw openzwaaien. Liet de film van Jaeckin zich bekijken als een bizarre kruising tussen een seksflick en een film noir, dan kondigt de Netflix-versie van Verheyde zich aan als een meer waarheidsgetrouw portret van een vrijgevochten dame die zich in haar zoektocht naar onafhankelijkheid in een lastig parket werkte. De schavuit in ons rekent op minstens één onfunctionele naaktscène. (es)

3ALEX RIDER VANAF 7 APRIL OP STREAMZ

SERIE Alex Rider ontdekt op z'n 14de waar elke tiener stiekem op hoopt: dat hij een geboren spion is. De gelijknamige boekenreeks van Anthony Horowitz hield de afgelopen decennia miljoenen kinderen in de ban, en het eerste deel, 'Stormbreaker', werd in 2006 al verfilmd. Omdat die film flopte, kwam er nooit een vervolg, tot in 2020 de tv-serie 'Alex Rider' verscheen. In het eerste seizoen vraagt de Britse geheime dienst MI6 aan Alex om te infiltreren in een verdachte kostschool in de Alpen, met een onvergetelijke snowboardscène als hoogtepunt. De reeks werd in het buitenland al veel beter ontvangen dan de film, en een tweede seizoen is in de maak. (jmi)

4NOT A GAME VANAF 31 MAART OP NETFLIX

DOCU Donald Trump die het verband legt tussen geweld bij jongeren en schietspelletjes, bezorgde ouders die spelconsoles vernietigen, berichten over tieners die nachtenlang aan hun scherm zitten gekluisterd: gaming lijkt in de media nog altijd vaak enkel een bron van ellende en gevaar. De nieuwe Netflix-documentaire 'Not a Game' biedt een tegenwicht. Professoren en psychologen belichten de evolutie én de impact van de populaire bezigheid op de maatschappij en verstokte gamers komen vertellen over hoe videogames spelen hun leven niet heeft verpest, maar net heeft gered. (jmi)

5CONCRETE COWBOY VANAF 2 APRIL OP NETFLIX

FILM In de straten van Philadelphia kijken de inwoners er allang niet meer van op wanneer er tussen de auto's ineens enkele paarden verschijnen, die worden bereden door zwarte cowboys met rode bandana's rond de hals. Het gaat om de leden van de Fletcher Street Urban Riding Club, een vereniging van gekleurde stadscowboys die zich bekommeren om de misdeelden en de junks uit de getto's. In het melodrama 'Concrete Cowboy' zien we hoe clublid Idris Elba zijn 15-jarige dolende zoon niet alleen aanleert hoe hij de mest van het asfalt moet schrapen, maar ook hoe hij moet afblijven van de crack. Idris met een cowboyhoed op? Laat maar komen! (es)

6CODED BIAS VANAF 5 APRIL OP NETFLIX

DOCU Computerwetenschapster Joy Buolamwini was aan de slag bij de vakgroep technologie van de prestigieuze Amerikaanse universiteit MIT toen ze een opmerkelijke ontdekking deed: sommige algoritmes voor gezichtsherkenning, slaagden er pas in om haar goed te scannen wanneer ze een wit masker over haar zwarte gelaat legde. Haar bevindingen legden een blinde vlek in de technologiesector bloot en maakten duidelijk dat er bij bedrijven uit Silicon Valley, die zeggen te strijden tegen discriminatie, toch allerlei vooroordelen binnensluipen. (sw)

7THE FIFA FAMILY: A LOVE STORY NU TE ZIEN OP HUMO.BE

DOCU Sinds The Guardian naar buiten bracht dat er bij de bouw van de voetbalstadions in Qatar al ruim 6.500 gastarbeiders om het leven zijn gekomen, heeft het WK voetbal van 2022 een nog zwartere rand gekregen. Dat ook de toekenning van het WK aan het oliestaatje stinkt, was na de vele verhalen over corruptie en omkoping bij de stemming in 2010 al langer duidelijk. De documentaire 'The FIFA Family' volgt vanop de eerste rij hoe enkele bezwarende krantenartikels en een onderzoek door de FBI tot de ondergang van FIFA-voorzitter Sepp Blatter leidden. (sw)

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234