TMS Beeld VTM
TMSBeeld VTM

'The masked singer'

Humo sprak met de ontmaskerde zangers: ‘Mijn broek is echt afgezakt’

‘The Masked Singer’ kluistert dit jaar zo mogelijk nóg meer Vlamingen aan de buis. Na acht afleveringen werden we al getrakteerd op een zingende toptennister, quizpresentator en regisseur, comedian, Mister Eurovision himself, een zingende acteur en niet één maar twee modern showbizzkoppels. Humo sprak met de afvallers.

Joris Bellwinkel en Talitha Dehaene

Erik Van Looy is Radijsje: ‘Ik heb deelgenomen aan ‘The Masked Singer’ om de bevolking van Zuid-Korea te steunen’

null Beeld VTM
Beeld VTM

In het glitterpak van het ravissante Radijsje bleek niemand minder dan Erik Van Looy te zitten.

HUMO Ik zou willen zeggen dat ik verrast ben, maar dankzij Kevin Janssens is vrijwel niemand dat meer.

ERIK VAN LOOY «Kevin is één van mijn beste vrienden, hij kent me door en door. We hebben al zoveel samen beleefd, hij weet hoe ik loop, hoe ik mijn armen beweeg, hoe ik adem… En dus ook hoe ik zing.

»Maar ook Jens Dendoncker herkende mijn stem al na enkele seconden. Wij hebben elkaar goed leren kennen doordat hij heeft meegeschreven aan ‘Verslaafd!’, de zaalshow waar ik nu mee tour. Ik had de mensen van de productie van ‘The Masked Singer’ vooraf gewaarschuwd dat het erg moeilijk zou worden om die twee te misleiden. Karen Damen kent mij ook vrij goed. Het probleem is natuurlijk dat als je oud genoeg bent en lang genoeg meedraait in het mediacircuit, je iedereen wel kent.

»Nu zegt iedereen wel dat het heel duidelijk was dat ik Radijsje was, maar ik denk toch dat het een verschil maakt als je beste maat je meteen aanwijst. Dat is overtuigend, hè. Terwijl twijfel een essentieel element is in dit spel.»

LEES OOK

‘The Masked Singer’ werd al vorig jaar zomer opgenomen: Hoe voorkomt VTM dat er namen uitlekken?

Tine Kissling, de vrouw van Andy Peelman: ‘‘The Masked Singer’? Ken ik niet, nooit gezien’

HUMO Vond je het jammer dat je er zo snel uit lag?

VAN LOOY «Als ik aan een quiz of een wedstrijd deelneem, is mijn leuze doorgaans ‘Winnen is belangrijker dan deelnemen’, maar in dit geval niet (lacht). Ik wist dat ik niet in aanmerking kwam voor de eindwinst, maar ik heb toch maar mooi het einde van de tweede aflevering gehaald. Eentje meer dan ik zelf had verwacht.»

HUMO Was je blij met het pak van Radijsje?

VAN LOOY «Ik heb vooraf twee dingen tegen de productie gezegd. Eén: ik wil een pak met voldoende ruimte, zodat ik de tekst aan de binnenkant kan plakken. En twee: ik wil een sexy pak. Zo eentje dat iedereen omverblaast, zoals Wolf vorig jaar. Dat laatste is duidelijk mislukt (lacht). Maar goed, ik heb het gewoon aangetrokken. Radijsjes zijn een beetje een vergeten groente: geheel onterecht, zoals iedereen nu heeft gezien.»

HUMO Een oplettende kijker vermoedde online dat jij het was, omdat je linkerarm in het pak zat. ‘Eriks linkerschouder heeft vaak de neiging om uit de kom te gaan,’ schreef hij.

VAN LOOY «Sterk! Het is waar, mijn linkerschouder is mijn zwakke plek. Hij is zelfs al eens op tv uit de kom gegaan, tijdens ‘De Container Cup’. Ik voelde het opnieuw gebeuren toen ik bij de eerste pasbeurt mijn linkerarm door het armgat stak. Ze hebben gecheckt of dat gat iets naar voren kon, maar dan zou mijn arm uit het oog gestoken hebben. Ik heb ’m dan maar in het pak gehouden. De linkerarm was dus nep, een soort stoffen Kermit de kikker-arm.

»Niels Destadsbader greep op een gegeven moment die arm om me op het ­podium te begeleiden. Gelukkig had ik dat op tijd door en kon ik mee bewegen, anders had hij die arm vastgehad (lacht)

HUMO Heb je vorig jaar naar ‘The Masked Singer’ gekeken?

VAN LOOY «Ik heb wel enkele afleveringen gezien, maar niet alles. Als één van de weinige Vlaamse tv-kijkers, zo blijkt. Het concept is eigenlijk te gek voor woorden, maar toch leef je mee en ga je op in het speurwerk. Je voelt ook dat het programma met veel liefde is gemaakt.

»Ik ben al jaren onder de indruk van alles wat uit Zuid-Korea komt. Recente hoogtepunten zijn ‘Parasite’, dat in 2020 vier Oscars heeft gewonnen, en ‘Squid Game’, dat ik ondanks ‘Succession’ de beste serie van het voorbije jaar vond.»

HUMO Hoe komt het dat daar zoveel talent zit, denk je?

VAN LOOY «Dat land ligt naast Noord-Korea, en de oorlog tussen die beide landen is officieel nog steeds niet voorbij. De bevolking leeft continu met een bedreiging en mogelijk is hun verbeelding daardoor meer ontwikkeld. Ze willen zich vooral amuseren, ook met onzin. Kortom: ik heb meegedaan aan ‘The Masked Singer’ om het Zuid-Koreaanse volk te steunen (lacht)

HUMO Een nobel doel, Erik.

VAN LOOY «Vergeet daar wel niet (lacht) bij te zetten hè, anders beland ik binnenkort misschien ergens in een isoleercel (lacht). Maar mijn bewondering is wel oprecht: ik heb me enorm geamuseerd met ‘The Masked Singer’.»

HUMO Hebben de makers veel moeite moeten doen om je te overtuigen?

VAN LOOY «Totaal niet. Door ouder te worden verander ik langzaam in een yes man. Ik wil nu van alles doen wat ik nog nooit heb gedaan, zoals mijn zaalshow ‘Verslaafd!’ en ‘The Masked Singer’. Ik vond het ­sowieso erg leuk dat VTM mij belde, want dat was nog nooit gebeurd. Het blijft toch mythisch, het grote VTM.»

HUMO Ze mogen je vaker bellen?

VAN LOOY «Zeker. Ze hebben me helaas niet gevraagd voor ‘Tien om te zien’ deze zomer. Spijtig!» (td)

The Masked Singer: Cycloop Beeld VTM
The Masked Singer: CycloopBeeld VTM

Bart Cannaerts is de Cycloop: ‘Wodka na elk optreden!’

Bij de speurders van ‘The ­Masked Singer’ viel zijn naam niet één keer, maar onder amateurdetectives op het internet was het een uitgemaakte zaak: comedian Bart Cannaerts was de man in het pak van Cycloop. Toch toeterde ­iemand op YouTube: ‘Fout! Het is Vincent Kompany!’

Bart Cannaerts «Vincent Kompany! Dat is wel heel cool. Ik vond het oprecht tof dat de speurders mij totaal niet herkenden, waardoor ik een tijdlang ben blijven hopen dat ook de kijkers het niet meteen zouden doorhebben. Maar mijn familie wist het onmiddellijk 2 miljoen procent zeker (lacht).

»Ik ben wel tegen iedereen blijven volhouden dat ik het niet was, want daartoe was ik contractueel verplicht. Een welgemeende sorry aan alle betrokkenen!»

OOK OP HUMO

Humo’s Meedogenloze Masked Singer-bingo: ‘Kevin Janssens vergist zich van programma en geraakt verwikkeld in een groepsverkrachting’

HUMO Heb je lang getwijfeld over je deelname?

CANNAERTS «Voor het eerste seizoen was me gevraagd om in het speurdersteam te zitten. Toen heb ik nee gezegd, ook omdat ik het concept totaal niet snapte. Het gekke is: toen ik eenmaal begon te kijken, kon ik niet meer stoppen. Het slaat allemaal nergens op, het ziet er superonnozel uit – en toch wil je telkens weer weten hoe het verdergaat.

»Toen ik voor dit seizoen weer een appje kreeg van de makers, stuurde ik terug: ‘Mag ik in een pak? Mag ik in een pak?’»

HUMO En zo werd je Cycloop.

CANNAERTS «Het was wel even schrikken toen ik hem voor het eerst zag – ik had voorspeld dat ik een eekhoorn zou zijn, of een Kinder Bueno. Maar algauw was ik blij met die grappige en ietwat griezelige figuur.»

HUMO Wat was spannender: Erik Van Looy vervangen in ‘De slimste mens ter wereld’, zoals je eind vorig jaar deed, of meedoen aan ‘The Masked Singer’?

CANNAERTS «Dat laatste. Van de eerste seconde tot de laatste noot was ik telkens weer in blinde paniek. Plots moest ik in het Engels zingen, ik was voortdurend bang om mijn tekst te vergeten, er is dat wedstrijdelement, en in mijn pak kon ik bijna niks zien – aldoor dreigde ik van het podium te tuimelen. En het was zó ontzettend warm!»

HUMO Het Cycloop-pak leek inderdaad een kacheltje.

CANNAERTS «Het was afgrijselijk. We hebben er eens een thermometer in gelegd: dat ding gaf meer dan 50 graden aan! De ruimte in de kop was bovendien klein, waardoor alle verse lucht in geen tijd opgebruikt was.»

HUMO Begon het pak ook niet te stinken?

CANNAERTS «De mensen van de styling hadden daar een truc voor: na elk optreden werd er wodka over het pak gekapt. Dat verwijderde de stank zonder zelf een reukje achter te laten.»

HUMO Je hebt natuurlijk ook de andere kandidaten al kunnen zien. Wat staat ons nog te wachten?

CANNAERTS «Al bijna een jaar moet ik geheimhouden dat ik sommige bekende mensen nu persoonlijk ken. Dan hoor je in een gesprek met vrienden iemands naam vallen, maar mag je niks laten blijken.

»Dit kan ik wél kwijt: bij een aantal kostuums zitten de kijkers nog helemaal fout. In één pak zit echt een héél ­bekende naam, maar die heb ik nog nergens horen vallen. Blijven kijken, dus!» (jb)

null Beeld VTM
Beeld VTM

Edelhert blijkt Johnny Logan: ‘Elk optreden was een foltering’

Na de succesvolle passage van Sandra Kim bleek er ook in dit seizoen van ‘The Masked Singer’ een Eurosongveteraan in een pak te schuilen: Edelhert bleek niemand minder dan Johnny Logan. Als we de Ierse zanger bellen, zit hij in quarantaine: covid maakt voor niemand een uitzondering, ook niet voor drievoudige winnaars van het Songfestival.

Johnny Logan «Eigenlijk is het een opluchting: iedereen in mijn omgeving heeft al corona gehad, dus ik ben blij dat ik het straks gewoon achter de rug heb. Je kunt niet blijven wegrennen van het virus, we moeten ermee leren leven. Gelukkig ben ik niet al te ziek geworden. Ik ben overigens geen antivaxer, ik heb mijn boostershot gehad én ik draag een masker.»

HUMO Ook op het podium, schijnt het.

LOGAN «Ik heb toegezegd voor ‘The Masked Singer’ omdat de tour met mijn band toch stillag door corona én omdat ik voor de opnames zes weken in Antwerpen mocht wonen. Die weken in Antwerpen waren echt fantastisch en ik heb ontzettend graag samengewerkt met alle vriendelijke mensen op de set van het programma. Maar achteraf bekeken had ik me toch beter eerst in het kostuum verdiept.

»Zingen in dat pak viel me enorm zwaar. Het hertenhoofd woog heel veel, waardoor ik tijdens mijn eerste optreden bijna stikte en voortdurend bang was om voorover te vallen. Ze hebben toen een rugversterking aangebracht, maar die knelde mijn zenuwen. Ik kon amper nog ademhalen. Bovendien zaten de ogen te hoog, waardoor ik volledig blind was op het podium.»

HUMO Klinkt bijna als foltering.

LOGAN «Dat was het ook. Ik begon enorm op te zien tegen elk optreden. Telkens wanneer dat pak aan moest, was ik aan het hyperventileren. Op een gegeven moment heb ik tegen de productie gezegd: ‘Ik denk niet dat ik dit nog veel langer trek.’

»Eerlijk gezegd lagen ook niet alle nummers mij. Ik had zelf gekozen voor ‘Diamonds’ van Rihanna, maar moest ook een nummer van Justin Bieber zingen. En de choreograaf stelde voor dat ik tegelijk TikTok-dansjes zou doen. Tja, mijn muzieksmaak situeert zich eerder in de jaren 70.»

HUMO Online kreeg u veel complimenten van Belgische fans, die uw stem onmiddellijk hadden herkend. De speurders hadden geen idee.

LOGAN «Ze bleven denken dat ik Helmut Lotti was, maar wij klinken totaal niet hetzelfde en ik ben ook echt een heel stuk langer. Ach, de vergelijking had een stuk slechter gekund: Helmut is een goede vriend van mij en een uitstekend zanger.»

HUMO U hebt al een lange carrière achter de rug, hebt u…

LOGAN «Een lange én succesvolle carrière. Of heb je al vaker gesproken met iemand die drie keer het Songfestival heeft gewonnen? Sorry (lacht).»

HUMO Hebt u in al die – succesvolle – jaren soms een masker gedragen, zij het figuurlijk?

LOGAN «Iedereen verbergt af en toe zijn pijn, dat hoort bij het leven. Soms moest ik doen alsof ik blij was, terwijl ik ongelukkig was. Mensen die een concert bezoeken, willen vermaakt worden, die willen niet horen hoe lastig je het zelf hebt.

»Hoe dan ook: ik ben nu op het punt gekomen dat ik financieel de vrijheid heb om enkel de dingen te doen die ik leuk vind. Ik schrijf nog nieuwe muziek en treed geregeld op. Zolang ik kan zingen, ben ik gelukkig .» (jb)

De Robots bleken Aster Nzeyimana en Lize Feryn

Lize Feryn & Aster Nzeyimana Beeld VTM
Lize Feryn & Aster NzeyimanaBeeld VTM

HUMO Waren jullie blij met de robotpakken?

NZEYIMANA «Ja, jong! Héél cool. Al hebben we wel lange tijd gedacht dat we zelf onze pakken mochten kiezen. We hadden er al hele brainstormsessies over gehouden.»

FERYN «We gingen voorstellen dat Aster een coole arend zou zijn en ik een domme regenworm (lacht). Dat zou hilárisch geweest zijn. Helaas worden de pakken al op voorhand gemaakt. Maar we waren ook erg blij met onze schattige robotjes.»

NZEYIMANA «Gelukkig kregen we wel elk een eigen pak. In de buitenlandse versies van het programma moeten deelnemers soms met z’n tweeën één pak delen, zoals twee uilen in een reusachtig ei.»

FERYN «Ik vreesde al dat ik de hele tijd in Aster zijn zweet ging moeten zitten (lacht). Het was supertof om samen te kunnen deelnemen, maar liedjes kiezen was wel moeilijk. We moesten het met twee kunnen zingen én het nummer moest bij onze beide stemmen passen.»

HUMO Jullie klonken in elke aflevering weer anders.

NZEYIMANA «Tja, het is ook geen zangwedstrijd. Het was niet de bedoeling dat we elke week dezelfde soort ballade zongen. Dat klinkt misschien wel mooi, maar je wil toch elke keer verschillende kanten van die pakken laten zien en ze tot leven brengen.»

HUMO De hints impliceerden bij jullie vaak een familieband, zo zouden jullie ‘dezelfde opvoeding’ hebben gehad. Was dat misleiding?

FERYN «We hebben dat al eens verteld in een interview, dus dat hebben de makers uiteraard gebruikt voor de hints. Maar het klopt, wij zijn exact op dezelfde manier opgevoed door ouders met eenzelfde blik op de wereld. Toen we elkaar leerden kennen, waren we echt verrast door de vele parallellen in onze jeugd.»

NZEYIMANA «Onze ouders waren erg begaan met de wereld, we zijn milieubewust opgevoed en met een groot hart voor de derde wereld. We hadden vroeger zelfs dezelfde brooddoos van de Wereldwinkel (lacht).»

FERYN «We zijn ook allebei de jongste thuis, we hebben allebei minstens één zus met kindjes,.. Enfin, er zijn veel gelijkenissen, dus die hint was geen leugen. De makers hebben het wellicht ook bewust wat vager gehouden dit jaar, want in het vorige seizoen werden de deelnemers vrij snel geraden.»

HUMO De kijkers zijn dan ook fanatiek. Eén kijker vond het erg verdacht dat Lize een Instagramvideo had verwijderd waarin jullie samen karaoke zongen in de auto.

FERYN «Ik vond het echt bizar dat iemand dat was opgevallen, want ik had het al bijna een jaar geleden verwijderd. Maar inderdaad, dat was opzettelijk. Ik had alleen nooit verwacht dat het feit dát ik het verwijderde al verdacht zou zijn.»

HUMO Ook Tom Dice wist zeker dat jij het was, Lize. Op Twitter gaf hij mensen de tip om op YouTube zijn naam in te tikken, en dan vind je een filmpje waarin jij samen met hem zingt.

FERYN «Dat was maar een kort stukje, dus het was lastig om daarmee te vergelijken. Maar ja, Tom kent natuurlijk wel mijn stem.»

NZEYIMANA «YouTube heeft ons ook wel geholpen om mensen op het verkeerde been te zetten, want er staat een filmpje op waarin ik vrij vals zing bij Tom De Cock op MNM. Ik moest toen ‘You’ll Never Walk Alone’ zingen, maar dat nummer is veel te hoog voor mijn stem. Daaruit hebben veel kijkers de conclusie getrokken dat ik niet kan zingen. Ha!»

HUMO ‘The Masked Singer’ is opnieuw een kijkcijfersucces. Wat is het geheim?

NZEYIMANA «Pure nieuwsgierigheid. Mensen willen weten wie er in godsnaam in die pakken zit. En het is zo leuk omdat het letterlijk iederéén kan zijn. De deelnemers overschrijden alle mediagrenzen.»

FERYN «Het is echt een familieprogramma. Ik merk het bij mijn zussen, die allebei al kindjes hebben. Zij kijken niet alleen op vrijdagavond, maar ook op zaterdag én zondag. Op school wordt er over bijna niets anders gepraat, mijn neefjes en nichtjes kunnen zelfs alle dansjes meedoen.»

HUMO Waren jullie ook verdacht bij hen?

FERYN «Sinds de speurders onze namen lieten vallen wel, ja. Bij mijn vorige bezoek hebben ze me de pieren uit de neus gevraagd en me verplicht om alle liedjes te zingen. Ik heb me ervan af gemaakt door te doen alsof ik de woorden niet kende.»

NZEYIMANA «Het was bijna een Gestapo-verhoor, met zeven kinderen rondom Lize op een stoel: ‘Biecht maar op, tante!’. Ja, ‘The Masked Singer’ is écht een familieprogramma (lacht)

Mathias Vergels bleek Papegaai in ‘The Masked Singer’: ‘Lize Feryn was net mijn oudere zus en ook (*naam geschrapt*) was een toffe gast’

Mathias Vergels Beeld VTM
Mathias VergelsBeeld VTM

Ondanks de ­strenge geheimhoudings­plicht, torenhoge boetes en legio veiligheidsmaatregelen rond ‘The Masked Singer’ – dit schrijven bereikt u vanuit de bunker van VTM zodat er niet toevallig een naam uitlekt – onthulde een jolig ­backstagefilmpje een paar weken geleden al de identiteit van Papegaai: ­Mathias Vergels, zanger en Lowie in ‘Thuis’.

MATHIAS VERGELS «Vóór dat filmpje opdook, was er níémand, zelfs niet in mijn dichte vriendenkring, die mij had aangesproken over ‘The ­Masked Singer’. Maar toen dat ­filmpje opdook, kreeg ik natuurlijk vragen van overal. Ik heb de mensen gelukkig op andere gedachten kunnen brengen door te bezweren dat de papegaai ­Average Rob was.»

HUMO Op YouTube wisten ook veel mensen zéker dat hij achter de papegaai schuilging.

VERGELS «We komen uit dezelfde streek, dus ik denk dat we dezelfde klanken gebruiken en woorden op dezelfde manier uitspreken. Rob is iemand die zichzelf niet té ­serieus neemt en ik heb in mijn kostuum ook voortdurend heel onnozel gedaan.»

HUMO Je bewoog inderdaad volop op het podium.

VERGELS «Dat was heel bewust. Op café ben ik meer de tooghanger, heb ik schroom om te dansen. Maar toen ik dat kostuum aantrok, werd ik een ­volledig ander personage en viel alle schaamte weg. De choreograaf ging ook vrij pittig te werk, wat nogal een uitdaging was omdat het papegaaienkostuum echt behoorlijk zwaar was. Ik ben toen heel veel gaan trainen, rondjes gaan lopen, om minder snel buiten adem te zijn. Ik denk dat ik in die weken een paar kilo’s heb verloren (lacht).»

HUMO Tijdens een ongelukkige repetitie met je eigen band liep je ernstige tinnitus op. Gaan we je in de toekomst nog op het podium zien?

VERGELS «Na dat ongeval leek ook mijn hele omgeving veranderd, geen geluid klonk nog hetzelfde. We hebben toen zes maanden alleen maar akoestisch gespeeld op kleine podia, zodat ik mijn gehoor kon laten wennen en mijn zelfvertrouwen herwon. Ik heb er nog last van, maar kan het nu een plaats geven.

»Intussen zijn we ­nieuwe muziek gaan maken – de single ‘Zolang je maar hier bent’ is net uit – en we zijn weer volop aan het spelen. Ik heb heel veel zin om komende zomer weer op te treden met mijn band Het ­Goede ­Voorbeeld

HUMO Nog even over dat back­stagefilmpje: hoe is de sfeer onder de kandidaten eigenlijk?

VERGELS «Die was fantastisch. Ik ben meestal een beetje de einzelgänger van de groep, heb veel tijd nodig om me op mijn gemak te voelen, maar de kandidaten waren hier allemaal superlieve, aangename mensen. Lize Feryn was net mijn oudere zus en ook (*naam geschrapt*) was een toffe gast.»

HUMO Ha, doet die ook mee?!

Tine Embrechts in vuur en vlam bij ‘The Masked Singer’: ‘Mijn broek is echt afgezakt’

Tine Embrechts (Flamme Fatale) Beeld VTM
Tine Embrechts (Flamme Fatale)Beeld VTM

‘Angèle! Axelle Red! Blanche!’ riepen de speurders van ‘The Masked Singer’ uit toen ze in de aankondigingsfilmpjes het Franse accent van Flamme Fatale hoorden. Door de telefoon klinkt echter vertrouwd Antwerps als we de ontmaskerde Tine Embrechts spreken.

TINE EMBRECHTS «Dat Franse accent kwam spontaan in me op toen ik mijn eerste filmpje als Flamme Fatale moest inspreken. Dat het vervolgens online zou leiden tot talloze serieuze discussies, had ik niet zien aankomen. Ik heb sowieso de impact van het programma onderschat, mijn broek is echt afgezakt van hoe hevig het programma leeft. Fanatieke kijkers die met bizarre theorieën op de proppen komen, of fans van andere figuurtjes die dingen roepen als: ‘Die stomme Flamme Fatale had er al lang uit moeten liggen!’ (lacht)

»En ik vind het ook al absurd dat jullie van Humo hier elke week een stukje over schrijven.»

HUMO Om nog maar te zwijgen over die gigantische 1,5 miljoen kijkers iedere week.

EMBRECHTS «Ik moet eerlijk bekennen dat ik één van de weinige mensen in Vlaanderen was die de show vorig seizoen nooit echt gezien had. Toen ik weleens langs het programma zapte, dacht ik vooral: nu is de wereld helemaal gek geworden, wat gaan ze in godsnaam nog allemaal bedenken?»

HUMO En toch meegedaan.

EMBRECHTS «Ik heb zeker geen spijt, het was een waanzinnig en heerlijk avontuur. Ik heb lang getwijfeld, maar uiteindelijk heeft de nieuwsgierigheid het gewonnen van de scepsis. Tijdens de testdagen kreeg ik een fijne zangles en die trok me over de streep. Het was niet alleen wat gek doen in een kostuumpje, ik kon ook nog iets leren.

»Nu, zingen in zo’n pak viel niet mee. Ik hoorde mijn stem niet, kreeg weinig lucht en miste elk contact met het publiek. Tijdens mijn eerste repetitie raakte ik helemaal in paniek. Ik heb backstage mijn masker afgezet en ben in huilen uitgebarsten. Maar toen stond daar ineens ­Johnny ­Logan om me een knuffel te geven.»

HUMO Hij noemde zijn eigen kostuum ‘een foltering’.

EMBRECHTS «Ja, die arme Johnny heeft afgezien met zijn Edelhertkop. Maar iedereen had zo zijn eigen kwellingen: het ene pak was bloedheet, een ander kon zijn armen niet bewegen. Het zorgde voor de betere gesprekken in de backstage.»

HUMO Het klinkt bijna als een praatgroep.

EMBRECHTS «Eigenlijk wel! Het was een uitputtingsslag. Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel Dafalgans geslikt en osteopaten gezien als tijdens de opnames. Op televisie ziet het er allemaal kleurrijk uit, maar achter de schermen was iedereen stilletjes aan het sterven (lacht)

IJskoning Guga Baúl smelt als sneeuw voor de zon: ‘Het is alsof ik uit de kast kom’

null Beeld VTM
Beeld VTM

Ruben Block, Daan, Stefan Everts of zelfs Piet Huysentruyt: er vielen veel namen bij de speurders, behalve die van Guga Baúl, de échte man achter het masker van IJskoning: ‘Zelfs op een begrafenis kwam iemand me vragen of ik in dat pak zat.’

HUMO Kevin Janssens vond jou de moeilijkste van allemaal.

GUGA BAUL «Ze hadden echt geen idee. Waardoor ik het trouwens wel gek vind dat speurder Ruth Beeckmans ineens toch mijn naam zei. Misschien had iemand haar getipt? Nu ja, we hebben vorig jaar samen gezongen in ‘RIP 2020’ op VTM. Ik dacht dat ze mijn stem al veel sneller zou hebben herkend.»

HUMO De kijkers waren jou wél op het spoor. In hun lijstje stond je al weken op 1.

BAUL «Ook door de link met Tine (Embrechts, zijn vriendin, red.), die vorige week werd ontmaskerd als Flamme Fatale. Onze twee pakken lijken sterk op elkaar, en we dachten dat de speurders dat meteen in de gaten zouden hebben. Die ogen bijvoorbeeld, dat is toch duidelijk? Allee, dat vonden wíj toch.»

HUMO Tine zei vorige week in Humo dat ze lang over haar deelname heeft getwijfeld. Jij ook?

BAUL «Een jaar. Ze hadden me vorig seizoen al gevraagd, maar ik wilde alleen lid worden van het speurdersteam. Nu belden ze opnieuw. Ruth, Kevin en Andy Peelman, die vorig jaar hebben meegedaan, hadden me verteld dat het een geweldige ervaring was, ‘zot maar tof’. Dus ik dacht: oké dan. Ook omdat Niels Destadsbader presenteert – altijd leuk om een maat te kunnen beetnemen (lacht).

»De makers hebben Tine en mij trouwens eerst gevraagd of we als koppel wilden meedoen. Dan waren wij de robots geweest, al wisten we dat toen nog niet. Dat hebben we geweigerd. Het zou veel te voor de hand liggend geweest zijn, en we willen ons ook niet per se als showbizzkoppel profileren.»

HUMO Viel het pak een beetje mee? Je masker ziet er loodzwaar uit.

BAUL «Het viel mee, ja. Natuurlijk, het wiebelde enorm – ik kan me voorstellen dat de osteopaten hun kassa al horen rinkelen. Maar te zwaar was het niet. Ik denk dat Edelhert, waarin ­Johnny Logan verscholen zat, lastiger was: een kleinere kop, minder ruimte om te ademen, en dat gewei is veel zwaarder. Ze hadden dat ook van papier-maché kunnen maken, denk ik dan, maar goed.»

HUMO Nog een uitspraak van Tine: ‘Mijn broek is afgezakt van hoe hevig ‘The Masked Singer’ leeft.’

BAUL «Ik moest naar een begrafenis, en zelfs dáár kwam iemand me vragen of ik in dat pak zat. Echt!

»Ik heb ook veel berichten gekregen, maar dat was vorig jaar al zo. Ik wist dus hoe ik ermee moest omgaan. ‘Of ik het ben? Ben je daar echt van overtuigd? Denk je dat echt? Meen je dat nu?’ Gewoon de bal terugkaatsen, zoals het een targetspits betaamt (lacht)

HUMO Zul je het programma missen?

BAUL «Nee, ik ben eigenlijk wel blij dat het achter de rug is. Ik vond het heel vervelend om de hele tijd te moeten doen alsof. Ik kan niet goed tegen liegen.

»Dat ik het nu in alle openheid kan zeggen, voelt een klein beetje als uit de kast komen. Ik heb al die tijd moeten zwijgen, maar nu mag de wereld het weten: ja, ik ben een verdoken ijskoning!»

Klaasje Meijer was Schorpioen: ‘Ik heb lang moeten liegen tegen Hanne en Marthe’

null Beeld DPG Media
Beeld DPG Media

KLAASJE MEIJER «Da’s jammer, maar ik had niet verwacht dat ik zover zou raken, dus ik ben toch vooral heel blij. In de zevende show zong ik ‘­Believe’ van Cher, een rustig nummer, en daar heb ik zó van genoten. Niet ­moeten denken aan danspasjes of waar ik moet staan op het podium, maar puur focussen op mijn stem: zá-lig. Ik dacht toen al: als ik er nu uit ga, vind ik het niet meer zo erg.»

HUMO Heb je getwijfeld of je mee wilde doen?

MEIJER «Geen moment! Het leek me een geweldig avontuur, en ik vond het supertof om Engels­talige nummers te kunnen zingen in verschillende genres. Daar kon ik veel uit leren. Ik was wél verbaasd toen ze zeiden dat ik een schorpioen zou worden, maar toen ik het pak zag, was ik in de wolken. Het is zo mooi, met al die steentjes – die er trouwens allemaal met de hand zijn op genaaid. Fantastisch om in zo’n donker personage te kunnen kruipen!»

HUMO Viel het wat mee om in dat pak te zingen?

MEIJER «Eigenlijk wel, zeker in vergelijking met de anderen. Aan de voorkant zat een soort gaas waardoor ik vrij goed kon zien en ademen. Alleen de staart was zwaar, hij hing aan mijn schouders, waardoor ik de hele tijd het gevoel had dat ik naar achteren werd getrokken. En hij zat met een band vast om mijn middel, waardoor ik mijn longen niet goed kon uitzetten.

»Een staart is ook niet heel handig als je even wilt rusten. Miss Poes kan daarover meepraten: we moesten helemaal voorover gaan hangen om toch een beetje comfortabel te zitten. Daar zijn heel grappige foto’s van gemaakt.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234