'I Hate Suzie' is nu te zien op Streamz. Beeld Streamz
'I Hate Suzie' is nu te zien op Streamz.Beeld Streamz

Televisie★★★½☆

‘I Hate Suzie’ op Streamz: ‘Gelekte naaktfoto’s, fris absurdisme en een penis met een fout tintje’

Vincent Van Peer

In 2014 werden de naaktfoto’s van tientallen beroemdheden te grabbel gegooid op het internet. Een sowieso behoorlijk shitty gebeurtenis, die enkelingen ook nog eens aangrepen om de Engelse taal geweld aan te doen door er de term ‘The Fappening’ bij te bedenken. Die literaire beeldenstormers zouden zichzelf voor de vondst – een ‘happening’, een grote gebeurtenis, maar dan om bij te ‘fappen’, of masturberen: sommige moppen kun je niet verder schaden door ze uit te leggen – vast een schouderklopje hebben willen geven, ware het niet dat hun handen alreeds elders druk in de weer waren. The Fappening was een enorme schending van de privacy en het fatsoen, maar de (vrouwelijke) sterren in kwestie konden maar op beperkt medelijden rekenen, want, zo hoorde je galmen, ‘als je zulke foto’s neemt, dan heb je het toch een beetje zelf gezocht?’ Aanhangers van de korterokjestheorie – ‘Oké, hij kon zijn handen niet thuishouden, maar wat had ze áán?’ – bouwden een hoogsteigen snoeprayon en verkochten à volonté hun goedkope lulkoek.

In de nieuwe, op Streamz te bekijken dramedy-reeks ‘I Hate Suzie’ is het voormalige kindsterretje Suzie Pickles (Billie Piper, die ei zo na zichzelf speelt) het slachtoffer van zo’n massaal datalek. Vervolgens probeert ze in acht kernachtige afleveringen die telkens draaien rond één emotie (‘Schok’, ‘Ontkenning’, ‘Woede’, ‘Schaamte’, etc.) haar leven weer op de rails te krijgen, al dan niet met de hulp van haar mopperende echtgenoot Cob (Daniel Ings) en haar eigenzinnige assistente Naomi (Leila Farzad). In de kern gaat de reeks, een Britse productie van Sky Atlantic, niet zozeer over de naaktfoto’s an sich: hoe langer hoe meer grijpt bedenkster Lucy Prebble (met wie Piper eerder al ‘Secret Diary of a Call Girl’ maakte) het leven van Suzie Pickles aan om door de band genomen onderbelichte thema’s als vrouwelijke vriendschap en seksualiteitsbeleving aan te snijden, en om lekker kauwbare dialogen te spuwen.

Ondanks een scherp afgestelde neus voor seksisme bedient ‘I Hate Suzie’ zich niet van zelfvoldane ‘Weg met het patriarchaat’-slogans: Prebble en Piper kiezen in de plaats voor gelaagde personages en een frisse zin voor absurdisme. De innemende maar impulsieve Suzie is naast een fantastisch personage ook een door en door onbetrouwbare verteller: we zien de wereld door haar ogen, worden mee in haar hersenpan geduwd en treffen daar vooral onomfloerste chaos. Aan het einde van de eerste aflevering, wanneer duidelijk wordt dat niet alleen de foto’s voor altijd op internet zullen staan, maar dat de penis die Suzie erop vertroetelt – slik – een ander tintje heeft dan die van haar echtgenoot, struint ze luid zingend door de straten van het Britse dorpje waar ze zich heeft teruggetrokken. De meest memorabele aflevering brengt Suzie al masturberend door: in haar fantasiewereld overschouwt ze samen met haar beste vriendin als een soort Statler en Waldorf de actie, en probeert ze wanhopig te achterhalen wat háár nu precies geil maakt. Scherp met een tragisch randje: zo lust ik mijn Britse fictie wel.

Met mijn appreciatie voor Suzie is het na acht afleveringen dus prima gesteld. Bovendien is er meer goed nieuws: voor een eventuele Vlaamse remake zijn er naar verluidt – wat een chance – ettelijke ervaringsdeskundigen beschikbaar.

‘I Hate Suzie’ is nu te zien op Streamz.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234