null Beeld

World No Tobacco DayTomas De Soete

‘Ik ben nu vooral het kalf dat na een jaar hervallen is'

Hoera, World No Tobacco Day, oftewel de dag waarop de WHO u extra hard probeert te overtuigen om van de sigaret te blijven! Ook tv-maker Tomas De Soete probeerde te stoppen met roken. Het werd een gevecht waarin het er lang op leek dat hij op een heroïsche overwinning afstevende, maar in de extra tijd ging het alsnog fout. 'Op dit moment vind ik mezelf zo zielig dat ik er trek in een sigaret door krijg.'

Vincent Van Peer

HUMO Tomas, waar precies is het fout gelopen?

TOMAS DE SOETE «Na een jaar en drie dagen ben ik stomweg hervallen. (Kreunt) Nog vóór de aflevering is uitgezonden: daar moet je toch echt een stomme kloot voor zijn. De reden doet er niet toe, maar het ging om een tegenvaller in mijn privéleven, waardoor ik de permissie van mijn lief had: 'Allee, ik snap wel dat je een sigaret nodig hebt.' Eéntje, dacht ik nog. Om er vervolgens weer compleet aan verslingerd te zijn. Zoveel spijt!

»Ik kan niet zeggen dat ik opnieuw ben gestopt, maar ik zet nu wel stappen in die richting: ik hou het bij drie sigaretten per dag. Dat zijn er drie te veel, ik weet het. Maar binnenkort stop ik écht. Ik weet wat je denkt: veel geblaat, weinig wol. Ik ben vooral het kalf dat na een jaar hervallen is. Zelfs mijn ouders weten het nog niet (lachje).»

HUMO Mijn fijn afgestelde voelsprieten detecteren enige schaamte.

DE SOETE «Ik schaam mij écht kapot, wat averechts werkt: op dit moment vind ik mezelf zo zielig dat ik er trek in een sigaret door krijg. Maar ik voel gelukkig ook weer de afkeer opborrelen, de motor die mij de vorige keer toch redelijk makkelijk een jaar van de sigaret heeft weggehouden. Ik hoop dat mijn rug binnenkort voldoende gerecht is om er definitief de stekker uit te trekken. Ik ben al dat gedoe ook zo beu. Een voorstelling bijwonen, uit eten gaan, het vliegtuig nemen: dat moet je als verslaafde grondig plannen.

»Stoppen heeft alleen maar voordelen. Nu ja, je komt wel onvermijdelijk bij. Ik zeulde al snel tien kilo's extra mee. En na de tv-serie 'Fiskepark' was ik al dikker geworden. (Denkt na) Dit is een heel droevig verhaal aan het worden, hè?»

HUMO Er is hoop: zelfs Keith Richards is weer gestopt. De Rolling Stone die zei: 'Stoppen met nicotine is moeilijker dan stoppen met heroïne.'

DE SOETE «Voilà! Maar misschien moet ik eerst eens heroïne proberen, ter vergelijking.»

HUMO Een efficiënte tabaksvervanger, lijkt me.

DE SOETE «Ik heb niet echt iets in de plaats van tabak gekozen. Het zou ook vreemd geweest zijn als ik plots fanatiek was beginnen te sporten en een lichaam als een kathedraal had gekregen. Dat van mij blijft helaas een ietwat inzakkende vrijstaande villa.»

HUMO Hoeveel pakjes joeg jij erdoor op je hoogtepunt?

DE SOETE «Dat zullen een goeie dertig zelf gerolde sigaretten per dag geweest zijn, tijdens de periode van 'Café Corsari'. Als je tv maakt, moet je veel wachten: er zijn honderdduizend momenten waarop er tijd is voor een saffie

HUMO Rokers hebben al eens last van een slechte adem, bruine tanden, gele vingers, grauwe huid, een slappe conditie, hoestbuien, chronische bronchitis, impotentie, snurken, maagzweren en hart- en vaatziekten. En dan zwijgen we nog over een heel gamma aan kankers. Waar heb jij last van?

DE SOETE «Van impotentie heb ik, mijn kroost indachtig, geen last. Maar andere zaken herken ik wel. Die slechte adem heb ik zelf nooit geroken, maar als mijn lief eens een sigaret opstak in de periode dat ik zelf gestopt was... Ik vind het ook jammer dat mijn tanden verkleurd zijn. Als er nicotine en teer in je tandsteen terechtkomen, krijg je op den duur zwarte randjes. Dat is niet bepaald appetijtelijk, en je moet telkens naar de tandarts als je die wilt laten verwijderen. Mijn bruine vingers vind ik ook gênant. Als ik het zo opsom, word ik depressief.»

HUMO Johnny Carson grapte: 'Ik ken een man die was gestopt met roken, drinken, ongezond eten en seks. Hij blaakte van gezondheid, tot de dag dat hij er een eind aan maakte.'

DE SOETE (lacht) «Ik zou nochtans niet durven te zeggen dat het leven mooier is mét sigaretten. Alleen als je fantastisch hebt gegeten op een zwoele zomeravond, kan het een meerwaarde zijn. Of samen aan het café onder de luifel staan, rokers onder elkaar! Rookplekken blijf ik gezellig vinden. Er hangt altijd een bepaald type mens rond, gekenmerkt door een zeker je-m'en-foutisme, dat me toch beter ligt dan de toegewijde zielen die zich zorgen maken over hun tienduizend stappen. Als ik het bij één sigaretje per toffe gelegenheid zou kunnen houden, dan stopte ik nooit.

»Ik heb er daarentegen dúízenden gerookt, en daar mag ik niet te veel aan denken. Bij Studio Brussel was er destijds een spouw van een meter breed tussen het binnen- en het buitenvenster. Daar gingen wij dan paffen - nu gaat dat niet meer, heb ik gemerkt. Mijn goede vriend Christophe Lambrecht, die ik nog dagelijks mis, was toen ook een roker. Om tien voor negen kroop hij telkens in de spouw, waarna wij er als de kippen bij waren om het venster te sluiten. Gouden tijden! (lacht) Op het aanpalende dak lag een stapel peuken die na verloop van tijd hallucinante proporties aannam.»

STOERE GRIETEN

HUMO Hoeveel sigarettenruzies heb jij al achter de rug in je relatie?

DE SOETE «Dat valt mee. Als het de spuigaten uitliep, was Siska (Schoeters, red.) steeds zo vriendelijk om mij daarop te wijzen, maar zij rookt ook af en toe. Zij heeft alleen het talent dat ik niet heb: een week lang niks roken, en dan op een feestje de teugels vieren.»

HUMO Wat als je ooit een slof sigaretten in de kamer van je kinderen vindt?

DE SOETE «Dan zou ik heel teleurgesteld zijn. Maar gelukkig lijkt er vooralsnog niemand van hen enige interesse voor roken te hebben. En ze kijken nog altijd gepast mistroostig als ik een sigaret opsteek. Ik heb er al veel met hen over gebabbeld: ik ben er destijds óók als een onnozelaar aan begonnen, hè.»

HUMO Hoe oud was je?

DE SOETE «16. We gingen met de klas op uitstap naar Engeland: op een paar stoere gasten en grieten na allemaal niet-rokers, die stuk voor stuk terugkwamen als schoorstenen (lacht). Ik herinner me vooral nog het moment dat van mij een Echte Roker maakte. Ik zat enkele maanden later in de tuin bij mijn moeder, ik stak een sigaret op en... ik genóót: 'Yes, ik voel het!' (lacht)»

HUMO En nu?

DE SOETE «Ik ben van het type dat veel te snel vindt dat-ie het wel verdiend heeft. Ik ga nu toch lopen en fietsen? Mag ik dan alsjeblieft die drie sigaretjes per dag? Een goede spartaan is niet aan mij verloren gegaan. Ik ben nochtans zo'n watch gaan kopen die je hartslag weergeeft, en nog duizend andere cijfertjes waarvan ik het nut niet ken. Dat computertje stelt voortdurend uitdagingen voor en moedigt me aan: ik heb al héél veel spijt gehad van die aankoop.

»Met mijn dieet heb ik het ook moeilijk. Als ik bij mijn diëtiste kom, zegt ze: 'Er is íéts af. Maar eigenlijk doe je net genoeg om je gewicht te onderhouden, niet om af te vallen.' Sinds ik hervallen ben, is mijn conditie ook weer veel minder goed. Als ik op de VRT, waar in tijden van besparingen amper nog een lift werkt, vier trappen moet nemen, sta ik te kuchen en te blazen als een gek.»

HUMO Daar heeft die 4 in je leeftijd vast ook iets mee te maken.

DE SOETE «O, ja. Ik heb me heel lang onsterfelijk gevoeld. In zekere mate nog steeds. Maar als je 40 wordt, volgen wel een paar eyeopeners. De groeven in mijn huid, longen die niet meer mee willen... Het leven wordt toch iets strenger en droeviger, moet ik toegeven.»

HUMO Zijn er wondermiddeltjes tegen roken die je hebt overwogen?

DE SOETE «Een vriend van mij heeft een laserbehandeling ondergaan - ik weet niet waar er dan gelaserd wordt en ik wil het ook niet weten - en hij is intussen al jaren gestopt. Ik overweeg het al een tijdje, maar ik ben bang dat die laserstralen héél mijn genotscentrum zullen lamleggen.»

HUMO Ik zou zeggen: veel succes nog, Tomas!

DE SOETE «Bedankt. Het komt hierop neer: ik moet al mijn smoesjes om níét te stoppen maar eens aan de kant schuiven en een concrete datum prikken. Ik heb vier prachtige kinderen. Nu schaamteloos blijven roken zou arrogant zijn tegenover het leven.»

HUMO En als het echt niet lukt: heroïne blijft een optie.

DE SOETE «Bedankt voor de tip, Keith

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234