Johny Voners en Loes Van Den Heuvel Beeld BELGA
Johny Voners en Loes Van Den HeuvelBeeld BELGA

TV-tip'F.C. de kampioenen kerstspecial'

‘Ik ben volledig gecrasht na de dood van Johny’

Grootse plannen hadden ze bij Eén: om de 30ste verjaardag van ‘F.C. De Kampioenen’ te vieren, hadden ze acht gloednieuwe afleveringen in gedachten. Maar door de dood van Johny Voners houden ze het op één kerstspecial annex eerbetoon aan de betreurde Xavier Waterslaeghers. Loes Van den Heuvel, de voorbije 30 jaar zijn scherm-eega Carmen, hield het niet droog tijdens de opnames.

Hanne Van Tendeloo

LOES VAN DEN HEUVEL «Ik ben volledig gecrasht. Ik had het niet verwacht: ik dacht dat ik me had verzoend met de leegte. Johny is gestorven een paar dagen nadat de lockdown was ingegaan. Als troost heb ik thuis naar afleveringen van ‘F.C. De Kampioenen’ zitten kijken – dat doe ik anders nooit. Ik kon er erg om lachen, maar toen ik onze vertrouwde set opwandelde, kwamen de emoties pas echt boven.»

HUMO Was het de aanblik van zijn lege barkruk?

VAN DEN HEUVEL «Die lege plek kon ik nog plaatsen, het waren vooral de foto’s van hem die overal hingen. Dat heeft me kapotgemaakt. Ik heb mezelf moeten rechthouden met meditatie en yoga.»

HUMO Hoe is de afwezigheid van Xavier in de kerstspecial geschreven?

VAN DEN HEUVEL «De scenaristen An (Swartenbroeckx, die ook de rol van Bieke speelt, red.) en Bart (Cooreman) hebben de juiste balans gevonden tussen tristesse en het komische dat eigen is aan ‘De Kampioenen’.»

HUMO Stel dat Johny straks kan meekijken, wat zou hij ervan vinden?

VAN DEN HEUVEL «Hij zou fier zijn. Hij zou nooit gewild hebben dat we er een trieste boel van hadden gemaakt. ‘Achter de wolken schijnt de zon,’ dat was zijn motto.»

HUMO Jullie waren close. Volgens Johny kwam dat, zo vertelde hij in zijn laatste Humo-interview, omdat jullie maagd als sterrenbeeld hebben: ‘In het dagelijkse leven zijn we een beetje identiek: eerder teruggetrokken, gereserveerd.’

VAN DEN HEUVEL «Dat klopt. Johny en ik voelden elkaar aan zonder woorden.

»Ik heb zoveel mooie herinneringen aan hem. Zoals die andere kerstaflevering, waarin Xavier en Carmen op een ezel naar de kerststal reden, verkleed als Jozef en Maria. Het dier was zo bang van de kunstsneeuw op de weg, dat hij na twee takes weigerde nog een stap te verzetten (lacht).»

HUMO Dit keer verliepen de opnames anders. Voelde jij je veilig?

VAN DEN HEUVEL «Het was allemaal heel coronaproof. Ze hebben het café twee meter breder gemaakt, om de tafels wat verder uit elkaar te kunnen zetten.

»Nu, ik ben niet bang voor het virus: ik volg de maatregelen, al ben ik er geen fan van. Het lijkt soms alsof die experts met pijltjes naar een dartbord gooien: de ene keer moet het zus, de andere zo. Ik probeer vooral zelf mijn immuniteit te boosten, zodat mijn lichaam goed gepantserd is tegen alle bacteriën en virussen van buitenaf.»

HUMO Geen lockdownfeestjes voor jou tijdens de feestdagen?

VAN DEN HEUVEL «Feestjes staan niet in mijn woordenboek – het leven hoort één groot feest te zijn. Normaal ga ik elke kerst voedsel uitdelen aan de daklozen. Dat zal dit jaar niet gaan, dus ga ik koken bij een eenzame. Ik hou mijn kerstbubbel klein.»

‘F.C. De Kampioenen kerstspecial’ , Eén, vrijdag 25 december, 20.25

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234