Diego Maradona - DOCUMENTARY (GB-2019) Asif Kapadia - Caption: Diego Armando Maradona Beeld JP
Diego Maradona - DOCUMENTARY (GB-2019) Asif Kapadia - Caption: Diego Armando MaradonaBeeld JP

'Maradona'Asif Kapadia over Diego Maradona

‘Ik heb het gevoel dat de gewone, sympathieke voetballer uit de jaren 80 niet meer bestaat’

Na veelgeprezen en bekroonde documentaires over Ayrton Senna (‘Senna’, 2010) en Amy Winehouse (‘Amy’, 2015) komt de Britse regisseur Asif Kapadia nu met een portret van één van de beste voetballers aller tijden. In ‘Maradona’ toont Kapadia de op- en ondergang van de dribbelkoning.

Redactie

– Wat is de rode draad van jouw drie documentaires?

ASIF KAPADIA «Het zijn levensverhalen over beroemdheden waarvan het publiek weet hoe ze eindigen: bij Senna en Winehouse was dat met hun dood, Maradona is obees en drugsverslaafd geworden. Ik wil laten zien hoe ze op dat punt zijn beland.»

– Het grote verschil is natuurlijk dat Maradona nog leeft.

KAPADIA «Dat was een uitdaging. Hij is ook onvoorspelbaar. Alle journalisten en mensen die hem kennen, zeiden me: ‘Zodra je je film afgewerkt hebt, gaat hij iets doen waardoor je alles in de vuilnisbak mag gooien.’ (lacht) Voorlopig zit ik nog goed, maar het blijft hout vasthouden.»

– Hoe was het om hem te interviewen?

KAPADIA «Niet makkelijk. Ik heb hem over een periode van een paar jaar een keer of vijf gesproken, maar ik heb nooit een verstandhouding met hem kunnen opbouwen. Ten eerste omdat een tolk alles moest vertalen, ten tweede omdat er vaak maanden tussen de interviews zaten. Soms wist hij niet eens meer wie ik was. Waarom zou hij ook? Hij had waarschijnlijk in de tussentijd nog vijfhonderd andere interviews gegeven. Er is me ook nooit gevraagd om een afgewerkte versie te sturen, er is nooit gezegd wat ik wel of niet mocht doen, ik heb in alle vrijheid mogen werken. In die mate dat ik me soms afvroeg: is hij eigenlijk wel geïnteresseerd in een film over hem? (lacht)»

– Uit de film komt hij naar voren als iemand met een gespleten persoonlijkheid: je hebt de vriendelijke, nederige ‘Diego’ uit zijn beginjaren, en de wildebras ‘Maradona’ nadien. Heb jij beide kanten gezien?

KAPADIA «Nee, vooral die tweede kant. Ik heb ook het gevoel dat de gewone, sympathieke voetballer uit de jaren 80 niet meer bestaat. Mensen die dicht bij hem staan, bevestigen dat ook. Zijn vroegere trainer waarschuwde: ‘Wees erop voorbereid dat je tegenover ’s werelds beste leugenaar gaat zitten.’ Dat was ook zo: bij elke lastige vraag begon hij te liegen of te ontwijken. Zijn brein werkt nog altijd even snel, alleen staat het nu in dienst van zijn slechte kant.»

Bekijk hier de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234