'Corona heeft ons weer met beide benen op de grond gezet.' Beeld ANP Kippa
'Corona heeft ons weer met beide benen op de grond gezet.'Beeld ANP Kippa

EindejaarsconferenceYoup van 't Hek

‘Ik heb me goed voorbereid op mijn show: ik kreeg zelfs corona!’

Tien keer al kreeg Youp van ’t Hek (66) de lachers op zijn hand met een eindejaarsconference, maar dat doet hij in dit vermaledijde jaar voor het laatst. Hoewel de grens oversteken ‘sterk wordt afgeraden’, manen we u vriendelijk doch kordaat aan om op oudejaarsavond af te stemmen op onze Noorderburen. Anders mist u hoe Van ’t Hek voor de laatste keer tegen elk denkbaar heilig huisje stampt. ‘Er kan nog veel gebeuren voor de 31ste december. Boris Johnson die zelfmoord pleegt, bijvoorbeeld.’

Ally Smid

Lockdown of niet, ‘Korrel zout’, de conference van Youp van ’t Hek, zal op oudejaarsavond op tv te zien zijn. Dat heeft nochtans wat voeten in de aarde gehad. De komiek hoopte eerst om voor 250 man publiek te kunnen spelen in de iconische Amsterdamse zaal Carré; hij kreeg toestemming voor niet meer dan 30 gasten. Waarop hij Carré tot kerk wilde laten verklaren, om zo meer volk toe te kunnen laten. Toen die plannen werden gedwarsboomd, dacht hij er maar helemaal de stekker uit te trekken. Tot hij in het satirische programma ‘Even tot hier’ aankondigde dat de show er toch komt. En hij nam er ook al een voorschot op zijn optreden: hij zong er een coronaversie van zijn bekende kersthit ‘Flappie’ (over het konijn van een jongetje dat op kerstochtend mysterieus verdwijnt), die hij omdoopte tot ‘Wappie’ (over een corona-ontkenner). Het nummer werd meteen een hit op sociale media.

– Om inspiratie zult u alvast niet verlegen zitten. Niet minder dan vijf van uw collega’s houden ook een conference, maar u bent de enige die corona heeft gehad.

YOUP VAN ’T HEK «Ja, ik kreeg corona in maart. Mijn collega’s zijn watjes. ‘Bereid je goed voor op die oudejaarsshow,’ zeg ik altijd, ‘maak wat mee!’ Dat hebben zij niet gedaan. Grapje.

»Ik was een maand ziek, belandde ook in het ziekenhuis, maar gelukkig niet op de dienst intensieve zorgen. Daarna heb ik twee maanden gerevalideerd.»

– Hoe gaat het nu met u?

VAN ’T HEK «Het duurt even voor je weer de oude bent. De ene heeft nog lang lichtflitsen in zijn ogen, de ander wordt vergeetachtig. Ik kon geen tien meter meer fietsen. De traptreden waren ook ineens hoger dan vroeger, de supermarkt leek verder weg te liggen. Maar mede door de begeleiding van hoofdzuster Petter, mijn vrouw, ben ik erdoorheen gekomen.»

– Wat wordt straks uw beste coronagrap?

VAN ’T HEK «Daar ga ik natuurlijk niks over zeggen. Vroeger keek ik weleens naar de shows van Wim Kan en dan had ik op voorhand al drie grappen gelezen in de krant. Niet zo gek hè, dat mensen hem dan minder leuk vonden.»

– Is uw show helemaal klaar, of wordt er nog aan gesleuteld?

VAN ’T HEK «Ik ga nu langs de tekst met een slagroomspuit: nog een toefje hier, een toefje daar. En er gebeuren de komende week ook vast nog dingen, Boris Johnson die zelfmoord pleegt. Grapje.

»Wat wel zo is: corona heeft ons weer met beide benen op de grond gezet. Iedereen die een weekend naar Bali ging en een dagje naar New York, schei toch uit. We beseffen weer wat belangrijk is.»

– U krijgt de laatste jaren weleens het verwijt dat u precies de bekakte persoon bent geworden die u vroeger altijd belachelijk maakte. En dat u de tijdgeest niet zou verstaan, met uw harde grappen ten koste van bepaalde groepen.

VAN ’T HEK «Ach, ik word vooral moe van die tuttigheid. Ironie wordt steeds minder begrepen. Dat is echt iets van de laatste tijd. Laatst zei iemand tegen mij: ‘Het is toch wel erg, die Sinterklaas.’ Ik zei: ‘Hoezo?’ ‘Nou, dat je kinderen zo belazert.’»

– Dat u de Amsterdamse burgemeester vroeg om meer mensen in Carré toe te laten, vonden velen arrogant. Alsof u de uitzondering wil zijn op de regel.

VAN ’T HEK «Omdat je als cabaretier niet kunt spelen met de lach in een zaal van dertig, vroeg ik aan burgemeester Halsema: ‘Geef me iets meer mensen.’ Ik vroeg het alleen voor die opname op oudjaar, niet voor de hele tournee. Er kijken een miljoen mensen!

»Ik vroeg het ook omdat ik tegelijk die overvolle Ikea, tuincentra en winkelstraten zie.»

– Uw herhaaldelijke gebruik van het woord ‘pisnicht’ voor homo is ook slecht gevallen. U gebruikte dat woord voor het eerst in 2017 in uw column in NRC Handelsblad, nadat journalist Jelle Brandt Corstius had gezegd dat hij aan het begin van z’n tv-carrière was gedrogeerd door een man en tot seks was gedwongen.

VAN ’T HEK «‘Door een pisnicht,’ zegt een jongetje dat al 43 jaar in Amsterdam woont dan. Ik, dus. Ik zou het woord in een café nog steeds kunnen laten vallen. Ik ken veel nichten die zélf het woord pisnicht gebruiken.»

– Onder meer documentairemaker Nicolaas Veul vroeg u al om dat woord niet meer te gebruiken, omdat het de homohaat zou voeden. Maar zo zegt hij: ‘U verwart een vraag om empathie (met homo’s) met een aanval op uw vrijheid van meningsuiting.’

VAN ’T HEK «Empathie? Ik ben cabaretier. Mensen weten heus wel waar ik voor sta en met welke knipoog ik schrijf en me uitlaat. Ik hoor Gerard Joling en Paul de Leeuw de hele tijd grappen maken over homo’s. Ik mag dat ook, iedereen mag dat.

»Bovendien: ik sta niet te schelden, het is gewoon een grapje. Als ik in een show zeg: ‘Het is fijn om met Thierry Baudet te praten, want hij is tenminste lekker duidelijk,’ dan betekent het toch niet dat ik een Baudet-fan ben? Dat is dan toch een grapje?

»Als de directeur van het Rijksmuseum treurt om zijn museum waar mensen dit jaar maanden niet naar kunst konden kijken, en dat ook per week 1 miljoen euro misloopt, dan schrijf ik: ‘Dan verkoop je toch een paar doekjes? Een Vermeer of een Rembrandt.’ Dat is toch een grapje?

»Als een regisseur treurt over lege theaters en zegt dat het in de lege schouwburg net lijkt of er iemand is overleden, dan schrijf ik ironisch: dan heb je nog nooit een dooie in je familie meegemaakt. Dat is mijn humor. Ik vind: gebruik niet te grote woorden voor zoiets kleins als een museum dat een paar maanden dicht moet, of een theater waar even niet gespeeld kan worden.»

– Ja, nu de theaters weer dicht zijn: wat wordt het voor uw conference? Een lege zaal, of uw huiskamer?

VAN ’T HEK «Het enige wat ik weet: op oudejaarsavond ben ik om halfelf op televisie.»

– Zonder publiek dus?

VAN ’T HEK «Ik ben er. Ik zeg er verder niks over. Maar het gaat sowieso door.»

‘Korrel zout’, NPO 1, donderdag 31 december, 22.30

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234