null Beeld

ActeurJohannes Lassen

'Ik heb me voor ‘Below the Surface’ drie maanden laten drillen door de special forces'

Johannes Lassen (40) is terug als antiterreuragent Philip Nørgaard in het tweede seizoen van de Deense ‘24’, ‘Below the Surface’. Daarin ruilt hij een metrostel in voor een veerboot, maar dat maakt de gebeurtenissen niet minder angstaanjagend.

Patrick Bremmers

JOHANNES LASSEN «We pikken de draad weer op enkele maanden na de dramatische gijzelingszaak in een metrostel uit het eerste seizoen. Philip heeft in de tussentijd veel nagedacht, hij heeft uitgebreide therapie gehad en gaat nu eindelijk niet langer voor zijn demonen op de vlucht. Hij heeft zijn werk voor de antiterreureenheid beëindigd en het ziet er niet naar uit dat hij nog zal terugkeren naar het front. Maar... Philip is een geboren krijger, natuurlijk.»

HUMO Thema’s als terreur liggen vandaag erg gevoelig. Houden jullie daar rekening mee?

LASSEN «Zeker. Het verhaal is pure fictie, maar we proberen alles wel zo realistisch en respectvol mogelijk te vertellen. Terrorisme is een lastig onderwerp, maar het is ook een realiteit: iedereen is ermee bezig.

»Ter voorbereiding heb ik me weer drie maanden laten drillen door de Deense special forces. Hoe hanteer je een wapen, hoe zet je zo onopvallend mogelijk een achtervolging in... Dit keer heb ik ook aan den lijve ondervonden wat het betekent om gevangen te zitten. Urenlang heb ik me in mijn eentje laten opsluiten, zodat ik me mentaal in die situatie kon verplaatsen. Geen pretje, dat zal je niet verbazen.»

HUMO Zou jij je in een hachelijke situatie net zo moedig gedragen als Philip?

LASSEN «Mensen hebben drie basisreacties op terreur: zelf in de aanval gaan, bevriezen of het op een lopen zetten. Maar pas als je het zelf meemaakt, zul je weten hoe je reageert. Ik weet dat dus nog niet. Nu, anderhalf jaar geleden ben ik voor het eerst vader geworden, en sindsdien kan ik me niet voorstellen dat ik zomaar iets zou laten gebeuren met mijn zoontje.»

HUMO ‘Below the surface’ is een idee van de makers van het felgesmaakte ‘Borgen’ en ‘The Killing’. Hoe komt het dat jullie, Denen, zulke goede televisieseries maken?

LASSEN «We doen het al een tijdje, hè. Heel wat mensen hebben Denemarken als tv- en filmland op de kaart gezet: pioniers als Lars von Trier, Thomas Vinterberg en Susanne Bier, stuk voor stuk geweldige mensen die iets fantastisch hebben gepresteerd waardoor we als land gezien werden. Want als acteur kun je wel talentvol zijn, je moet toch vooral gezíén worden: je hebt iemand nodig die jou voor de camera of op het toneel zet. En dat hebben die mensen gedaan met Denemarken. Mijn generatie acteurs staat ontzettend in het krijt bij de generatie vóór ons, bij de Mads Mikkelsens van deze wereld, die op eigen houtje naar Los Angeles reisden om er audities af te leggen tot ze een keer uitgekozen werden. Zij hebben ervoor gezorgd dat men nu naar de Denen wil kijken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234