Brommer op zee Beeld Merlijn Doomernik
Brommer op zeeBeeld Merlijn Doomernik

Het nieuwe boekenprogramma op Canvas

‘Ik heb nog niet gekeken, maar het lijkt nergens op’

Het klinkt goed: een boekenprogramma waarin alle genres aan bod komen, met lange interviews met dichters en schrijvers, gepresenteerd door vragenstellers die doortastend én empathisch zijn. ‘Brommer op zee’ kan niet meer kapot, denken wij dan. Maar de ware boekenfanaat denkt daar anders over.

WILCO BOONDERT (boekenfanaat) «Dat hele programma lijkt nergens op.»

HUMO Heb je al een aflevering gezien?

BOONDERT «Nee, maar dat hoeft niet. Boekenprogramma’s zijn per definitie rotzooi.»

HUMO Waarom?

BOONDERT «Vergelijk het gemiddelde boekenprogramma even met ‘Dagelijkse kost’, een topper in zijn genre. Als Jeroen Meus op een dag alleen maar mensen laat zeuren over wat ze van asperges vinden, hoe ze die ervaren en wat ze bij hen losmaken, en de volgende dag over gebakken schelvis en ga zo maar door, dan is hij na een week al zijn kijkers kwijt. Maar gelukkig gaat dat programma over koken, en niet over wat er op je bord wordt gekwakt. Zo zou het ook moeten in een boekenprogramma.»

HUMO Een boekenprogramma moet dus gaan over hoe een boek wordt geschreven?

BOONDERT «Ja, want daar heb je wat aan. Ik ben zelf schrijver, ik leer graag iets bij.»

HUMO Heb je al boeken gepubliceerd?

BOONDERT «Nee, want ik ben geen uitgever. Ieder zijn vak, hè. Ik ben nu onder meer bezig aan een experimenteel boek waarin elke zin met het woord ‘toen’ begint. ‘Toen hij vijf was, stierf zijn opa. Toen werd hij zes, en toen moest hij naar school. Toen was dat zo. Toen leerde hij lezen en schrijven. Toen hij dat onder de knie had, was hij alweer wat ouder. Toen ging hij naar de jeugdbeweging.’ Zo begint mijn boek. Het wordt een turf van zeshonderd pagina’s.»

HUMO En eindigt het met ‘Toen stierf hij’?

BOONDERT «Nee, met ‘Toen was hij dood’, dat klinkt definitiever. Je kunt altijd sterven en je dan toch nog snel herpakken en misschien nog dertig jaar leven. Maar de dood is het absolute einde. Ik overweeg nog een hoofdstuk toe te voegen dat maar uit één zin bestaat: ‘Toen hij een week later werd begraven, toen was hij nog steeds dood’, om het onherroepelijke van de dood te onderstrepen. Of dat een goed idee is, weet ik niet. Daarom zou een boekenprogramma waarin zulke kwesties aan bod komen, welkom zijn.»

HUMO Heb je nog meer boeken geschreven?

BOONDERT «Ja, maar ook gedichten, toneelstukken en literaire bijsluiters.»

HUMO Wat zijn literaire bijsluiters?

BOONDERT «Dat zijn eenvoudige teksten die je cadeau krijgt als je bijvoorbeeld een hamer koopt. Daarin staan poëtische bedenkingen over in dit geval de hamer: dat hij een kop heeft, maar geen lijf, dat hetzelfde geldt voor de spijker en dat ze dus zielsverwanten zijn. Dat hij soms een klauw heeft, maar geen poten. Heel interessant dus. Ik wil bijsluiters schrijven voor alle mogelijke voorwerpen, over tien jaar moet dat project klaar zijn. Het wordt een onmisbaar boek, want iedereen gebruikt weleens een voorwerp.»

HUMO Maar er komen elke dag nieuwe dingen op de markt. Dat boek zal dus nooit volledig zijn?

BOONDERT «Toch wel, want mijn boek is een aanklacht tegen de consumptiemaatschappij. We hebben al genoeg voorwerpen. Waarom zou je een knurk nodig hebben als je al een hark, een schoenlepel, een vissersboot of dagcrème hebt?»

HUMO Wat is een knurk?

BOONDERT «Een volledig overbodig voorwerp, dat over vijf jaar misschien razend populair zal zijn, tenzij we nu ingrijpen. Het zal wellicht ook beter zijn voor het klimaat dat die knurk er nooit komt, want dat daar grondstoffen voor nodig zijn, lijkt mij een uitgemaakte zaak.»

HUMO Nog even terug naar ‘Brommer op zee’. Ga je kijken?

BOONDERT «Natuurlijk niet, want dat programma is een beeld en geluid geworden knurk, bij wijze van spreken. Maar: goed dat je erover begint, want een bijsluiter voor een brommer heb ik nog niet. Wel verschillende voor zeeën, zoals daar zijn de Middellandse, de Rode en Gele en de Kaspische.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234