null Beeld © Stefaan Temmerman
Beeld © Stefaan Temmerman

tv-tip'Het leven in kleur'

‘Ik heb trauma’s opgelopen door racisme’

‘Hoe is het voor jou om in Vlaanderen te leven?’ In de vijfdelige Canvas-reeks ‘Het leven in kleur’ legt VRT-reporter Karine Claassen die vraag voor aan enkele tientallen mensen die, net als zijzelf, niet blank zijn. De conclusie had u zelf ook wel kunnen bedenken: ‘Racisme zit zonder dat we het zelf beseffen diep ingebakken in onze maatschappij.’

Noud Jansen

KARINE CLAASSEN «Ik wilde een vervolg maken op ‘Dwars door Amerika’, mijn reportagereeks uit 2017, maar door de coronacrisis kon ik plots het land niet meer binnen. In het gesprek dat ik daarna met de netmanager had, vertelde ik terloops dat ik in de VS veel makkelijker met mensen over het thema racisme kon praten dan hier, wellicht omdat we in Vlaanderen niet echt een praatcultuur hebben. Juist daarom, vond hij, was het een goed idee om eens een programma te maken waarin ik exact dát deed: in Vlaanderen, mét Vlamingen, praten over racisme. Zo gezegd, zo gedaan.»

HUMO Je was net aan de reeks begonnen toen je in verwachting raakte van je zoontje.

CLAASSEN «Ja, en dat heeft me ontzettend gemotiveerd om in de reeks over mijn eigen ervaringen te vertellen. Ik wil Otis-Mumba namelijk opvoeden met de gedachte dat alles bespreekbaar is: dan moet ik me daar uiteraard ook naar gedragen.»

HUMO Heb jij, als dochter van een blanke vader en een zwarte moeder, al veel racisme ondervonden?

CLAASSEN «Ja. Zeker tijdens mijn jeugdjaren, in Tielt-Winge en Aarschot.»

HUMO Geef eens een voorbeeld?

CLAASSEN «Nee, liever niet. Het was al moeilijk genoeg om dat in de reeks te doen. Het is voor mij te pijnlijk om die wonden opnieuw open te rijten. Eén keer, en nooit meer.

»Ik wil ook dat ‘Het leven in kleur’ de persoonlijke anekdotiek overstijgt. Dé vraag die ik beantwoord wil zien, onder anderen van de drie experts die aan bod komen, is deze: hoe komt het toch dat er anno 2021 nog altijd manieren van denken bestaan die ervoor zorgen dat sommigen in de zaklooprace van het leven twee meter achter de anderen moeten beginnen? Ik wil niemand met de vinger wijzen – ook ik draag vooroordelen in me – maar deze situatie is niet houdbaar. Al was het maar omdat racisme de maatschappij geld kost: meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die ermee geconfronteerd worden, trauma’s oplopen. Ikzelf heb die ook, al ben ik sinds de geboorte van mijn zoontje veel positiever ingesteld. Komaan, denk ik nu, laten we het allemaal samen oplossen.»

HUMO Hoe is het met hem?

CLAASSEN «Goed. Hij is nog mini, maar tegelijk toch best groot – hij heeft twee lange ouders. ’t Is ook heerlijk om te zien hoe onschuldig hij is, en voor de volle 100 procent zichzelf. Dát is de pijn die veel van mijn gesprekspartners in ‘Het leven in kleur’ voelen: het vermogen om altijd en overal gewoon zichzelf te zijn, is hun ontnomen.»

Het leven in kleur
Canvas, dinsdag 12 oktober, 21.20

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234