null Beeld

Tv-flop'De collega's 2.0'

‘Ik kan me voorstellen dat een 15-jarige niet meteen een stijve krijgt van ‘De collega’s’

Bij VTM zijn ze zo dapper om 'De collega's 2.0' in tv-première te laten gaan, de 90 minuten te lang durende dijenkletser die Jan Verheyen de meest vernietigende kritieken opleverde uit zijn niet van vernietigende kritieken gevrijwaarde carrière. Scenario, regie, acteerprestaties: werkelijk niets vond genade in de ogen van recensenten en publiek, dat - twee jaar voordat het mode werd - massaal in z'n kot bleef toen de film in de zalen liep.

Noud Jansen

JAN VERHEYEN «Ik herinner me zeer levendig de avond dat ik de afgewerkte film liet zien aan de cast. Een heerlijk moment: iedereen was laaiend enthousiast, en na afloop zijn we met z'n allen in high spirits naar de italiaan getrokken, waar er behoorlijk wat wijn is verzet. Enfin, niet door mezelf, want ik drink niet.

»Maar je kunt je voorstellen hoe groot de schok was toen enkele dagen later bleek dat de reacties niet bepaald laaiend waren. We vielen tussen wal en schip: het oudere publiek kon zich om wat voor reden dan ook niet vinden in de reboot, het jongere publiek kwam simpelweg niet opdagen. Nu kan ik me ook wel voorstellen dat de gemiddelde 15-jarige niet meteen een stijve krijgt van een film die 'De collega's' heet, maar ik had dit echt niet zien aankomen. Net zomin als Ben Segers trouwens, die destijds met het idee was gekomen.»

HUMO Oorspronkelijke 'De collega's'-acteur Bob Van Der Veken, inmiddels wijlen, had het nochtans voorspeld in 'Van Gils & gasten': remakes werken zelden of nooit.

VERHEYEN (lachje) «Ik zat zelf ook in die uitzending, en heb met een combinatie van verbazing en irritatie naar hem zitten luisteren. Ach, in elke groep heb je een dwarsligger, en bij 'De collega's' was dat Bob Van Der Veken. Blijkbaar stond hij veel dichter bij zijn personage (Paul Tienpondt, red.) dan ik had durven vermoeden.

»Nu, 't is allemaal relatief: 'De collega's 2.0' heeft zowat 140.000 bezoekers gelokt, wat de meeste Vlaamse films een hitstatus zou hebben opgeleverd. Maar voor ons lag de lat hoger, dat geef ik grif toe. Jammer voor alle betrokkenen, maar vooral voor de mensen van Fobic Films, die de prent gefinancierd en geproducet hadden: zij hebben een dreun gekregen.»

HUMO Erik Van Looy duikt nog altijd schielijk een portiek in wanneer hij een financierder van het legendarisch geflopte 'The Loft' in het straatbeeld ontwaart.

VERHEYEN (lacht) « Dat is zó Erik.»

HUMO Wat jij?

VERHEYEN «Zelf kan ik tegenslagen vrij goed achter me laten. Sinds 'De collega's 2.0' heb ik alweer twee films gemaakt: 'Viva Boma' en het nét voor de lockdown afgewerkte 'Red Sandra', dat eind oktober in de zalen zou moeten komen. Met de nadruk op 'zou', want het is bang afwachten welke plaats cinema straks nog zal hebben. Soit, ik wil niet aan de Klaagmuur gaan staan, want daar is 't op dit moment aanschuiven.»

De Collega's 2.0 VTM, vrijdag 8 mei, 20.35

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234