Julie Van den Steen presenteert deze week met Remco Evenepoel en Nicolas Caeyers 'Hoe is 't?'. Beeld VTM
Julie Van den Steen presenteert deze week met Remco Evenepoel en Nicolas Caeyers 'Hoe is 't?'.Beeld VTM

InterviewJulie Van den Steen

‘Ik lag in een plas traanvocht’: Julie Van den Steen praat op Instagram met jongeren over je slecht voelen

Na de eerste Instagram Live-sessie ‘Hoe is ‘t?’ met Frances Lefebure van enkele weken geleden – een initiatief van Rode Neuzen Dag – gaat ook Julie Van den Steen het gesprek aan met jongeren in moeilijkheden. ‘We vergeten te vaak dat de druk op jonge mensen constant groot is.’

Céline Rottier

Hoewel we weer naar buiten mogen, voelen veel jongeren zich nog steeds opgesloten. Voornamelijk in hun eigen hoofd, zo bleek uit de Instagram Live-sessie ‘Hoe is ‘t?’ van 14 mei. In de livesessie van Rode Neuzen Dag konden jongeren hun verhalen, vragen en bezorgdheden kwijt aan Frances Lefebure. Door de enthousiaste reacties, staan er de komende woensdagen drie nieuwe livesessies op de planning. Met vandaag luisterende oren van wielrenner Remco Evenepoel, acteur Nicolas Caeyers en VTM-gezicht Julie Van den Steen.

HUMO Je hoort volwassenen soms zeggen dat jongeren het niet moeilijk kunnen hebben. Heeft jouw jongere zelf daar ervaring mee?

Julie Van den Steen «Volwassenen durven dat weleens zeggen, ja. Het is voor hen soms lastig te begrijpen hoe je het moeilijk kunt hebben als je nog geen belastingen moet betalen of andere grote verantwoordelijkheden hebt.

»Ze vergeten dat de druk op jonge mensen constant groot is door alle beslommeringen van het opgroeien. Zo herinner ik me dat ik op mijn 18de in een plas van eigen traanvocht lag omdat mijn toenmalig vriendje het had uitgemaakt. Mijn mama zei op dat moment dat ik er later wel om zou kunnen lachen, maar op dat moment voel je je ongelofelijk slecht.

»Tel daar nu al die leerstof nog eens bij én een lang coronatijdperk, dan wordt het wel héél moeilijk.»

HUMO Soms begrijpen mensen niet dat je je ook slecht kunt voelen zonder specifieke aanleiding. Er hoeft niet per se ‘iets’ gebeurd te zijn.

Van den Steen «Dat klopt, ook daar heb ik ervaring mee. Soms kan ik enorm twijfelen aan mezelf. Dan sta ik op en voel ik me zonder reden slecht en lelijk. Daarnaast ben ik sowieso een enorme twijfelaar. In mijn eerste jaar in het hoger onderwijs heb ik maar liefst drie verschillende studierichtingen gevolgd. Ik wist op dat moment niet wat mij lag en daar voelde ik me erg slecht over.»

HUMO Eigenlijk verdient het concept ‘mentale gezondheid’ een apart vak op school, niet?

Van den Steen «Absoluut. Ik kan me niet meteen herinneren dat ik ooit een tafel van vermenigvuldiging nodig heb gehad in het echte leven. Een les ‘omgaan met jezelf’ daarentegen…»

Rode Neuzen Dag lanceert de wekelijkse Instagram Live-sessie vanaf woensdag 10 juni om 17.00.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234