null Beeld

15 minuten beroemdJoeri Loos uit 'De mol'

'Ik moet nog altijd even hard lachen met mezelf. Ik ben mijn eigen grootste fan'

'15 minutes of fame': dat beloofde popartartiest Andy Warhol in 1968 ieder van ons in de nabije toekomst. Maar al onze Facebook-, Instagram- en TikTok-prestaties ten spijt, moeten we het nog altijd vooral hebben van de klassieke media, met tv op kop. Vraag dat maar aan Joeri Loos uit seizoen 7 van 'De mol', die zelfs geen 15 minuten schermtijd nodig had om zich op te werken tot de Beer van Peer. Maar wat doet dat met een mens? En is de nasmaak even zoet als de bekendheid is vervlogen? 'Als je niet op tv blijft komen, word je gauw weer vergeten.'

Hanne Van Tendeloo

HUMO De eerste aflevering van seizoen 7 was nog niet goed en wel uitgezonden, of een lokale friturist had al een hamburger naar jou vernoemd. Is zo'n gepersonaliseerde burger een grote eer?

JOERI LOOS «Ik vond het mooi meegenomen, maar ik denk niet dat hij nog bestaat, de Joeri-burger. Dat broodje hoorde bij de steekvlam aan populariteit die eigen is aan 'De mol'.»

HUMO Een steekvlam dooft snel weer uit.

LOOS «Sneller dan ik had gedacht, zelfs. In de tien weken dat de uitzendingen liepen, kon ik amper nog buitenkomen. Eén keer ben ik met mijn vrouw gaan winkelen in Wijnegem Shopping Center, maar dat was geen succes. Er liepen nochtans voldoende BV's rond: ik zag Marthe van K3 - ze knikte zelfs naar me. Haar lieten de mensen met rust, terwijl ze mij maar bleven aanklampen.»

HUMO Wat wilden ze van je weten?

LOOS «De meesten gingen meteen voor de selfie, maar sommigen wilden ook een praatje slaan: 'Het was zeker een heel avontuur, hè Joeri?' Of ze hengelden naar weetjes over het programma die alleen de kandidaten hebben. Meestal zeiden ze er ook bij dat ze me er totaal niet van verdachten de mol te zijn: 'Jij bent het niet, want jij brengt te veel geld in de pot.' Dan had ik mijn standaardantwoord al klaar: 'Blijven kijken.'»

HUMO Had je geen schrik om je toch een keer te verspreken?

LOOS «Alle kandidaten krijgen vooraf een minimediatraining. Je leert heel snel hoe je met lastige vragen en geheimhouding moet omgaan. Je mag ook niet vergeten: als de afleveringen op tv komen, ben je al een jaar bezig met tegen je vrienden en familie te liegen. Ik bleek er beter in dan ik had verwacht. In 'De mol' leer je liegen, dat is zo.»

HUMO Bereiden de makers je ook voor op de enorme bekendheid die je overvalt op die maandagochtend na de eerste aflevering?

LOOS «Mij hadden ze op voorhand gezegd: 'Joeri, de beelden spreken voor zich: je komt er heel goed uit.' Die mannen kennen hun vak, want zelf had ik nooit verwacht dat de kijkers zo enthousiast op mij zouden reageren. Voor mij was die populariteit een droom die uitkwam: ik sta graag in de picture. Na twee weken 'De mol' droomde ik al volop van een mediacarrière. Ik hoopte dat andere programma's me als gast zouden vragen. Een eigen persiflage in 'Tegen de sterren op': dat leek me het einde! Maar van al die dromen is geen één uitgekomen.»

HUMO Dat vind je jammer.

LOOS «Héél jammer. Ze hebben me nog wel gevraagd voor een cafétest voor 'De slimste mens'. De test was goed verlopen, maar uiteindelijk leek het Woestijnvis toch beter om van de kandidaten van 'De mol' geen BV's te maken. Het programma moet rond het mysterie en het vangen van de mol draaien, niet rond de persoonlijkheid van de deelnemers.»

HUMO Terwijl Gilles Van Bouwel zich toch mooi heeft weten op te werken van mol tot Woestijnvis-gezicht.

LOOS «Ja, maar hij had een beter cv dan ik. Dat helpt. Als je bij een zender gaat zeggen: 'Ik ben een lasser die op tv wilt komen,' lachen ze je uit in je gezicht. Ik had gehoopt dat mijn deelname aan 'De mol' daar iets aan zou veranderen, maar helaas. Ik heb het wel geprobeerd, hoor. Ik ben na 'De mol' meteen aan de slag gegaan met een programmavoorstel. 'Waaghalzen', heette het. Ik zou als presentator een groep jongeren helpen hun angsten te overwinnen: hen van hun claustrofobie afhelpen, bijvoorbeeld, door met hen in tunneltjes te duiken, zoals ik in Vietnam heb gedaan. Bij het productiehuis vonden ze het geen slecht idee: 'Had je Tom Waes geheten, dan waren we meteen met jou in zee gegaan.'»

HUMO Je zag het al helemaal zitten: de volgende Tom Waes worden?

LOOS (lacht) «Volledig. Ach, intussen heb ik het losgelaten. Televisie is een vreemde wereld, waar je minder makkelijk een voet tussen de deur krijgt dan ik had gedacht. Het doet in elk geval niks af aan de geweldige ervaring die 'De mol' was. Ik werd overal aangesproken. Bij de bakker draaiden mensen zich tien keer om, zonder iets te zeggen, tot ik hen geruststelde: 'Je mag me iets vragen, hoor.' En dan staken ze van wal. Dat vond ik zo fijn: ik praat graag met iedereen. Twee of drie maanden later stond ik op de wei van Werchter en voelde ik nog steeds de blikken, maar niemand sprak me nog aan. Oei, dacht ik, het is weg. Als je niet op tv blijft komen, word je gauw weer vergeten.»

HUMO Is roem verslavend?

LOOS «Voor mij wel. Misschien heeft het met mijn karakter te maken. Voor mijn part mogen ze 'De mol' blijven heruitzenden, maar dat werkt niet: de spanning is er na één keer af. Nu blijft het bij wat grappige compilaties.»

HUMO Bekijk je die compilaties nog?

LOOS (lacht) «Geregeld, ja. Ik moet nog elke keer even hard lachen met mezelf. Ik geef het toe: ik ben mijn eigen grootste fan.»

HUMO Jullie vertrokken met een groep van tien. Waarom werd net jij zo populair?

LOOS «Geen flauw idee. Misschien omdat ik het spelletje niet zo serieus nam als de rest? Ik deed vooral mee voor de ervaring. Ik wilde er niks van missen: ik bleef elke avond als laatste aan de toog zitten, en stond als eerste op. Of misschien omdat ik nogal een ontwapenend type ben? Kennelijk moeten mensen lachen om wat ik zeg, terwijl het niks buitengewoons is. Ik wil niet onbescheiden klinken, maar ik denk dat iedereen wel een Joeri in zijn vriendenkring wil hebben. Om eens goed te lachen.»

HUMO Vier zette zelfs een soundboard van Joeri-uitspraken online. Welke van je uitspraken kreeg je nadien het vaakst terug in je gezicht geworpen?

LOOS «'Kalm, Guido!' Dat hebben ze nog op T-shirts willen zetten, maar er was een copyrightprobleem: blijkbaar had ik die uitspraak overgenomen van 'Het eiland' - dat wist ik zelfs niet meer. Ik zeg dat al jaren.»

HUMO Heb je er ook BV-kortingen aan overgehouden?

LOOS «Ik heb wel wat leuke dingen mogen doen: de nieuwe achtbaan in Bobbejaanland testen, een festival voor gehandicapten presenteren... Alle deelnemers van 'De mol' mochten dat jaar ook naar de première van 'Callboys'. Als je aan dezelfde tafel mag zitten met Erik Van Looy en hij je toevertrouwt dat zijn zoon een grote fan is, dan streelt dat je ego, geloof me.

»Nu ik er zo over nadenk: ik heb geen enkel nadeel ervaren van die bekendheid. Het enige vervelende was dat er zo snel een eind aan kwam.»

HUMO Toen seizoen 8 de voorbije lente op tv kwam, was er toch een kleine opflakkering.

LOOS «Tijdschriften en kranten vroegen me om mijn pronostiek: heel fijn. Op sociale media zag ik hoe mensen kandidaten gingen vergelijken: 'Die Christian is even grappig als Joeri vorig jaar.'»

HUMO Stak dat niet een beetje?

LOOS «Ik moet eerlijk zeggen dat ik weleens heb gedacht: 'Allez jong, ik was toch grappiger?' (lacht) Nee, ik vond de nieuwe ploeg geweldig. Ik ben blij dat ik ze straks allemaal eens kan ontmoeten op de jaarlijkse reünie van 'De mol'. Die wil ik niet missen.»

HUMO Het zou je niet storen als je over tien jaar nog altijd bekendstond als 'de Joeri van 'De mol''?

LOOS «Geen secónde. Ik koester nog altijd dat sprankeltje hoop dat ik nog méér 'de Joeri van 'De mol'' kan worden. Philippe Geubels kwam ook maar gewoon uit de Colruyt en Tom Waes heeft het ook gemaakt zonder acteeropleiding. Waarom zou het mij dan niet lukken?»

HUMO Je hebt nog geacteerd bij een lokale toneelgroep.

LOOS «We speelden kluchten in het Peerse dialect.»

HUMO Als ze je morgen een rol aanboden in een tv-reeks, welk personage zou je dan willen spelen?

LOOS «Doe mij maar de stoerste of de grappigste van de groep. Het personage over wie nadien het meest gepraat wordt. De Matteo Simoni van de reeks, zeg maar. Zijn uitspraken uit 'Safety First' kent iedereen nog.»

HUMO Je mikt meteen hoog.

LOOS «Je móét hoog mikken. Anders kan je net zo goed thuisblijven.»

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234