null Beeld

MarathonradioPeter Van de Veire

‘Ik zal ze missen, de dronkenlappen die zichzelf betasten’

Binnenkort keert hij met ‘Het rad’, terug naar het televisiescherm, maar acht jaar na zijn fameuze wereldrecord tekent Peter Van de Veire ook nog steeds present voor MNM's Marathonradio, het hart onder de riem van de blokkende student. Als wij goed kunnen rekenen (niet echt, maar we hebben het laten natellen door Geert Noels) is hij maandag dus aan zijn negende editie toe.

Noud Jansen

PETER VAN DE VEIRE «Nee, aan mijn achtste: vorig jaar was ik er niet bij omdat mijn zoon toen net geboren was. Misschien was dat jaartje ertussenuit wel een goeie zaak, omdat je anders in herhaling dreigt te vallen. Al is de situatie dit jaar natuurlijk compleet anders, om te beginnen al omdat we in onze gewone studio in Brussel zitten, en niet in het Marathonradiohuis in Leuven. Dat heeft weinig zin, want veel scholen verwachten geen fysieke aanwezigheid van hun leerlingen.»

HUMO Alle begrip hoor, maar is Marathonradio zonder Marathonradiohuis nog wel Marathonradio?

VAN DE VEIRE «Tuurlijk wel. Goed, ik moet toegeven dat ik het jammer vind dat we 't nu zonder studenten moeten zien te stellen die 's ochtends nog snel even komen wuiven voordat ze zich naar hun examen reppen. En op één of andere manier zal ik ook de dronkenlappen missen die zichzelf om drie uur 's nachts staan te betasten voor onze ruit. Maar bon, het is wat het is. We zullen alleszins heel andere verhalen te horen krijgen, wat het sowieso interessant maakt.

»In het begin van de lockdown hebben we ons bij MNM de vraag gesteld: 'Welke toon moeten we nu aanslaan? Moeten we ineens heel ernstig worden, en 24/7 met de wereld inzitten? Of moeten we doen wat we altijd al gedaan hebben?' Het was ons al snel duidelijk dat die tweede optie de enige juiste was. In 'Marathonradio' zullen we zeker al eens een ernstige toon aanslaan, en we nemen het uiteraard serieus wanneer studenten met persoonlijke problemen zitten. Maar het programma zal toch vooral een hoog onnozelheidsgehalte hebben.»

HUMO Bereid je je fysiek voor?

VAN DE VEIRE «Ik neem een week verlof om wat op te laden. Da's geen overbodige luxe, want ik denk dat er elk jaar wel een aantal vezels sneuvelen die ik op mijn 70ste nog had kunnen gebruiken. À propos: we krijgen dit jaar de hulp van een 'sorteerhoed', zoals in 'Harry Potter'. Telkens wanneer ik of één van mijn collega's aan een presentatieshift begint, vertelt die sorteerhoed hoeveel uur we aan de bak moeten. Dat kan weleens voor onprettige verrassingen zorgen: zo'n Marathonradio kruipt niet in de koude kleren, hè?»

HUMO Zegt de man die ooit 185 uur aan één stuk gepresenteerd heeft.

VAN DE VEIRE «Oké, maar toen kampte ik met black-outs en hallucinaties, en achteraf ben ik nog een week draaierig geweest. Om maar te zeggen dat ik er nog niet aan dénk om ooit nog te proberen het wereldrecord van die vervelende Nederlander (Giel Beelen, red.) af te snoepen. Nee, dat lieg ik: ik denk daar zo nu en dan wel eens aan. Maar het blijft bij denken. Denk ik toch.»

‘Marathonradio MNM’, vanaf maandag 8 juni

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234