'Immigration Nation' Beeld Netflix
'Immigration Nation'Beeld Netflix

TELEVISIE★★★★½

‘Immigration Nation’ (Netflix) is verplicht en briljant kijkvoer

Donald Trump wil liever niet dat je ‘Immigration Nation’ ziet, maar de zes uur durende filering van zijn immigratiebeleid is verplicht, en volstrekt briljant, kijkvoer.

Sam De Wilde

Het kleine broertje van de FBI en de CIA heet ICE, en het zijn de agenten van díé Amerikaanse politiedienst die zorgen voor de nachtelijke klop op de deur die elke illegaal in Amerika verblijvende immigrant vreest. Toen verschillende douaneagentschappen en overheidsdiensten na 9/11 werden samengebracht onder het Department of Homeland Security werd de U.S. Immigration and Customs Enforcement in het leven geroepen om Amerika te beschermen tegen internationale misdaad, illegale immigratie en elke arme stakker die liever in een land woont waar hij niet door drugsdealers in stukken wordt gesneden. Wie nog steeds niet weet waar het precies over gaat: ICE is de overheidsdienst die in 2018 en 2019 duizenden kinderen van hun ouders scheidde om ze op te sluiten in detentiecentra.

Laat dat nu net de periode zijn waarin filmmakers Shaul Schwarz en Christina Clusiau de dienst van heel nabij volgden voor een zesdelige docuserie op Netflix. Toen achteraf bleek dat de voormalige fotojournalisten geen blinde promotiefilm voor het agentschap hadden gedraaid, maar naast agenten ook immigranten hadden gevolgd en gesproken, deed de regering Trump er alles aan om de uitzending uit te stellen tot na de presidentsverkiezingen van 2020. ‘Immigration Nation’ schetst dan ook een onthutsend beeld van Amerika’s huidige immigratiebeleid. In zes afleveringen die elk een ander aspect van de nationale beleidslijnen belichten, tonen Schwarz en Clusiau ongenadig aan hoe duizenden mensen die ‘ook maar gewoon hun job doen’ samen een systeem vormen waarin immigranten steeds meer ontmenselijkt worden. De vergelijkingen met nazi-Duitsland worden overigens door de agenten zelf gemaakt. Maar voordat iemand ‘fake news’ tweet, de documentairemakers, die geheel volgens het motto van hun eigen productiehuis journalistieke integriteit aan filmische kwaliteit koppelen, leggen de schuld voor het falen van de huidige immigratiepolitiek niet integraal bij The Donald. Ook Bill Clinton en ‘deporter-in-chief’ Barack Obama krijgen een veeg uit de documentaire pan.

‘Immigration Nation’ toont wél haarfijn aan hoe de bestuurlijke accentverschuivingen onder de huidige administratie de levens van immigranten negatief beïnvloeden. Of het nu gaat om de oma die anderhalf jaar wegkwijnt in een gesloten centrum alvorens ze wordt teruggestuurd naar een land waar ze bedreigd wordt, of om de veteraan die zelfs na zijn dienstjaren nog gedeporteerd wordt, wat naar voren komt uit de zes afleveringen, die elk op zich uitstekende documentaires vormen, zijn onschuldige mensen die ruw ontwaken uit hun Amerikaanse droom. In die categorie zitten overigens ook het merendeel van de agenten die door de documentaristen gevolgd werden. Shaul Schwarz en Christina Clusiau laten geen hoekje van de migratie-ervaring onbelicht. Aan de hand van onvergetelijke beelden en getuigenissen vragen ze zich luidop af wat voor een land de Verenigde Staten vandaag willen zijn. Het resultaat van hun drie jaar durende arbeid is een ongezien compleet beeld van immigratie in 21ste-eeuws Amerika. In tijden waarin nieuws liefst in maximaal 280 lettertekens wordt verpakt, is de brede en diepgravende aanpak van ‘Immigration Nation’ een verademing. Hoog tijd dat iemand de Belgische en Europese situatie eens onder hetzelfde vergrootglas legt.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234