null Beeld

TopdokterRéginald Moreels

‘In Congo noemen ze mij 'de oude', maar dat is respectvol bedoeld'

Noud Jansen

Het altijd boeiende 'Topdokters' speelt in zijn zevende seizoen deels op verplaatsing: in de tweede aflevering duikt Réginald Moreels (70) op, oud-CVP-minister en de enige gediplomeerde chirurg in Oost-Congo.

Réginald Moreels «Er zijn twee hoofdredenen waarom ik heb toegezegd om aan 'Topdokters' deel te nemen. Enerzijds hoop ik om via dit programma fondsen te werven. Anderzijds wil ik aan een breed publiek tonen dat je met beperkte middelen toch kwaliteitsvolle chirurgie kunt bedrijven in kansarme gebieden. U weet misschien dat ik al enkele jaren een chirurgische en verloskundige eenheid probeer op te richten in de Congolese stad Beni. Daar heb ik nog minimaal anderhalf miljoen euro voor nodig. UNICHIR, heet het project. Niet vergeten: vanaf 40 euro zijn giften fiscaal aftrekbaar.»

HUMO Hoe bent u ooit in Beni terechtgekomen?

MOREELS «Mijn zoon Dimitri heeft er een bedrijf in cacao, koffie, chiazaad en chocolade. In 2014 ben ik hem eens gaan bezoeken. Toen ik zag hoe pover het daar met de gezondheidszorg gesteld was, ben ik er zelf beginnen te opereren. Sindsdien ben ik al zestien keer naar ginder gereisd. Ik verblijf er altijd bij de directeur van een brouwerij, waar men maar liefst dertigduizend flessen per uur produceert. Het zal u misschien verbazen, aangezien Oost-Congo altijd negatief in het nieuws komt, maar er zijn daar wel degelijk goed draaiende bedrijven, net als hotels en restaurants. 't Is geen oorlogsgebied, hè? Ik ben al in Irak en in Syrië geweest: dáár is het oorlog.»

null Beeld

HUMO Er moet toch een goeie reden zijn waarom u er de enige gediplomeerde chirurg bent.

MOREELS «Beni is van oudsher verwaarloosd door de Congolese overheid, en op de Franse tak van Artsen Zonder Grenzen na is er geen enkele ngo die er veel aandacht voor heeft. Ja, nu zitten alle hotels vol met ngo-mensen wegens een ebola-uitbraak, maar dat zal niet lang duren.»

HUMO Men vindt het er te onveilig?

MOREELS «God, ja, misschien. Terwijl dat in de praktijk erg meevalt. Goed, als je een cascadeur bent, een stuntman, en je begeeft je na vijf uur 's avonds op plekken waar je je op dat uur niet moet bevinden, dan zoek je het risico bewust op. Maar dat doe ik dus niet. Veiligheid is ook iets wat je zelf creëert, door een netwerk uit te bouwen. En mijn zoon en ik hébben een netwerk. Ginder ben ik le docteur Réginald, en noemt men me 'le vieux' - in tegenstelling tot hier is dat daar respectvol bedoeld.»

HUMO Doet u alle types operaties?

MOREELS «Neen. Voor bepaalde operaties verwijs ik mijn patiënten door naar Goma of Kampala. Idealiter zal mijn beoogde opvolger, een Congolese chirurg, over een paar jaar in Beni opereren - Belgische specialisten zullen via korte missies de speciale ingrepen doen. U weet: ik zit in de herfst van mijn leven, dus ik werk in hoofdzaak voor de posteriteit. Maar het is mijn grote droom om dit project nog tijdens mijn leven van start te zien gaan. Dat moet en zal me lukken.»

Topdokters - VIER, maandag 3 februari, 20.35

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234